Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Παρέμβαση Τσίπρα για το προσφυγικό στον ΟΗΕ
Παρέμβαση Τσίπρα για το προσφυγικό στον ΟΗΕ  thumbnail

Παρέμβαση Τσίπρα για το προσφυγικό στον ΟΗΕ

Ρεπορτάζ του Θανάση Τσίτσα για το real.gr, με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


 


Παρέμβαση για το προσφυγικό σε σύνοδο ηγετών υπό την αιγίδα του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα κάνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν με κύριο αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την τύχη του ελληνικού χρέους.


Σήμερα Τρίτη, ξεκινά και τυπικά η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με τις ομιλίες του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.


Ο Μπαν Κι Μουν θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν των ηγετών όλου του κόσμου, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η σύνοδος των ηγετών για το προσφυγικό υπό την αιγίδα του Προέδρου των ΗΠΑ και άλλων ηγετών, στην οποία θα μιλήσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.


Ο κ. Τσίπρας προγραμματίζεται να μιλήσει μετά τις 3.30 (ώρα Νέας Υόρκης) σε μια διεθνή συνάντηση που οργανώνεται εκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα, από τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και τους ηγέτες της Γερμανίας, της Σουηδίας, του Καναδά, του Μεξικού, της Αιθιοπίας και της Ιορδανίας.


Χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ στην ειδική σύνοδο που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ως μια παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, θα δώσει χώρο σε εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους.


Σχετικά με το προσφυγικό, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι από την ειδική σύνοδο που οργάνωσε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται ότι επιτυγχάνεται η προσπάθεια να τεθεί το θέμα σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, μετά την αντίστοιχη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που ξεκίνησε πέρυσι.


Παράλληλα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα που τίθενται προς διαβούλευση είναι αυτά των νόμιμων διαδρόμων, των μετεγκαταστάσεων και η στήριξη των χωρών πρώτης διαδρομής.


Πριν τη σύνοδο για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.


Στην ατζέντα της συνάντησης θα κυριαρχήσει το Κυπριακό καθώς ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη ώστε συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες σε μια λύση μέχρι το τέλος του 2016.


Οι δύο άνδρες θα εξετάσουν και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι ΗΠΑ, όπως είχε δηλώσει και στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ενδιαφέρονται να υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους πριν τη λήξη της θητείας Ομπάμα και η ελληνική πλευρά πιέζει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών εξελίξεων και εκλογικών αναμετρήσεων σε συγκεκριμένες χώρες.


Εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο κ. Μπάιντεν "έχει τους τρόπους να ασκήσει τις δικές του πιέσεις", παρά το γεγονός ότι η θητεία της προεδρίας Ομπάμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για το ελληνικό χρέος, όπως και για το θέμα των επενδύσεων, βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και πραγματοποιούν επαφές ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης.


H oμιλία του Πρωθυπουργού στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ με τίτλο: "Παγκόσμια στρατηγική για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου"


"Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή συζήτηση. Πιστεύω ότι πρόκειται μία πολύ σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε περαιτέρω για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών μεγάλης κλίμακας.


Πολλές χώρες κατά τα τελευταία δύο χρόνια – και ειδικά στην Ευρώπη – βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τον πόλεμο. Είναι κατανοητό ότι οι αιφνίδιες αυτές αυξήσεις στις ροές των μεταναστών, προκάλεσαν ανησυχία – αν όχι φόβο – σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.


Ωστόσο, η άμεση αυτή ξενοφοβική αντίδραση λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα. Πολύ συχνά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θεωρήθηκε πολυτέλεια και όχι αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης. Πολλές φορές, ο επιμερισμός της ευθύνης για τους ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, απορρίφθηκε ως ευθύνη που βαραίνει μόνο τα κράτη πρώτης γραμμής.


Ωστόσο, πρέπει να πούμε, σήμερα, εδώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων.


Βιώνουμε μια παγκόσμια και περιφερειακή κρίση και μόνο με απαντήσεις σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν θυσιάσουμε τις αξίες μας και αν κάθε χώρα ωθεί την πίεση στην επόμενη.


Φυσικά, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να βρούμε τρόπους για την καλύτερη προστασία των συνόρων μας, μέσω της αστυνομικής συνεργασίας και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συσταθεί σύντομα από την ΕΕ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Πρέπει να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Να σταματήσουν οι παράτυπες και επικίνδυνες διαδρομές και να αντικατασταθούν με νόμιμες οδούς μετανάστευσης.


Αλλά κανένα από αυτά τα μέτρα δε μπορεί να σταθεί από μόνο του. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια, συνεκτική, συλλογική απάντηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης με υποστήριξη, φυσικά, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων.


Αλλά χρειάζεται να αναπτύξουμε μια ευρύτερη παγκόσμια στρατηγική, ώστε:


- να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση και με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες


- να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων


- να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης


- να ενισχυθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.


Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα για τη μετανάστευση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεπερασμένα εργαλεία, εθνικά, περιφερειακά ή ακόμη και παγκόσμια. Πρέπει να βρούμε ένα νέο, αποτελεσματικό τρόπο για να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξίες μας.


Ελπίζω στη σημερινή μας συζήτηση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση."

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X