Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / H συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύμβαση του Ελληνικού
H συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύμβαση του Ελληνικού thumbnail

H συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύμβαση του Ελληνικού

Με τους εισηγητές των κομμάτων και με τη συντριπτική συναινετική διάθεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που δηλώνουν την αντίθεση τους, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επένδυση του Ελληνικού, η ψήφιση του οποίου θα ολοκληρωθεί αργά απόψε.


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, υπεραμύνθηκε της σύμβασης, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη στρατηγική επένδυση που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να τη βελτιώσει κατά πολύ.


«Με την τροποποιητική σύμβαση, πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, ανοιχτοί και προσβάσιμοι χώροι. Μιλάμε για ένα Μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο στον κόσμο, που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό χωρίς περιορισμούς» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.


Όπως υποστήριξε ο κ. Ουρσουζίδης πέραν του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο επενδυτής θα γίνουν επιπλέον 1,5 δισ. έργα υποδομής και όλοι οι ανοιχτοί χώροι θα κατασκευαστούν την πρώτη 5ετία, κάτι που δεν προβλεπόταν στην προηγούμενη σύμβαση.


Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις περί ξεπουλήματος αντιτείνοντας ότι δεν πουλιέται το ακίνητο αλλά παραχωρείται απλώς για αξιοποίηση και σε 99 χρόνια, όπως είπε θα επιστραφεί στο δημόσιο το 70%.


Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ 'Αδωνις Γεργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για θράσος, υποστηρίζοντας ότι όσο ήταν αντιπολίτευση πάλεψε εναντίον οποιασδήποτε επένδυσης που θα πήγαινε τη χώρα μπροστά.


«Τέτοιοι Φαρισαίοι και υποκριτές είστε. Η πρώτη φορά Αριστερά στην εξουσία έρχεται και πανηγυρίζει που δίνει τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. Όταν το έκανε ο κ. Σαμαράς ήταν προδότης, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι πατριώτης» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.


Ισχυρίστηκε ακόμα ότι καμμία βελτιωτική αλλαγή δεν κατάφερε η κυβέρνηση, αντίθετα, για τα δύο χρόνια καθυστέρησης στην επένδυση, έχασε το ελληνικό δημόσιο ένα δισ. ευρώ.


«Εμείς θα ψηφίσουμε το Ελληνικό. Δεν θα σας πούμε ότι είστε πουλημένοι γιατί δεν είμαστε ίδιοι και θέλουμε ο τόπος να πάει μπροστά» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, έναν εθνικό στόχο για τη χώρα, στα όρια των Ολυμπιακών Αγώνων», υπογράμμισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.


Παράλληλα, επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ κατηγορώντας τους ότι στο παρελθόν πολέμησαν και δεν στήριξαν την τόσο σημαντική αυτή επένδυση.


«Μόνο εμείς στηρίξαμε με συνέπεια την επένδυση του Ελληνικού, με στόχο 70.000 νέες θέσεις εργασίας, ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες το χρόνο, μία "Αθηναϊκή Ριβιέρα" από το Πέραμα έως το Σούνιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος,


«Η σημερινή ημέρα, εκτός από την αρχή αυτής της μεγάλης επένδυσης, σηματοδοτεί και το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα, αλλά και το τέλος των ψεμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε επί 5-6 χρόνια στους πολίτες για την επένδυση. Με τον τρόπο που η “πρώτη φορά Αριστερά” διαχειρίστηκε την κυβερνητική της θητεία, έδωσε όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα στη ΝΔ», υποστήριξε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Το Ποτάμι θα ψηφίσει την εν λόγω σύμβαση, γιατί η πραγματοποίηση τέτοιων μεγάλων επενδύσεων, υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία, αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.


Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «η δεκαπενταετής καθυστέρηση αξιοποίησης του Ελληνικού καταδεικνύει την προσκόλληση της ελληνικής οικονομίας σε ένα χρεωκοπημένο, κρατικιστικό μοντέλο, που στηρίχθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις». «Το πολιτικό σύστημα, σύσσωμο γενικολογούσε για την ανάπτυξη, ως μοναδική λύση για την κρίση, ωστόσο, ήταν χαμένο στη μετάφραση», παρατήρησε ο κ. Δανέλλης.


Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, έκανε λόγο «για μια εθνική επένδυση, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη», η οποία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό.


«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης με νέες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου της τάξεως των 50.000-60.000, που βοηθά την Ελλάδα να φύγει επιτέλους από την εσωστρέφεια», εκτίμησε. Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η επένδυση, χωρίς καθυστέρηση, γιατί έτσι, όπως είπε, θα βοηθήσει και στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα ξεκινήσει εντός του έτους. «Μακροοικονομικά είναι τόσο σημαντική που δεν πρέπει να γίνει κανένα λάθος, καμμία καθυστέρηση. Και καλά θα κάνει η αντιπολίτευση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση και να μην μένει σε πολιτικά ευφυολογήματα», προέτρεψε ο κ. Καμμένος.


«Είναι μια συμφωνία για την οποία δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε τίποτα. Μια επένδυση οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι γνωστές όσο θα έπρεπε. Λίγα πράγματα κατάφερε να αλλάξει η κυβέρνηση», υποστήριξε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναγκάζεται να υπερασπιστεί σήμερα μια συμφωνία την οποία είχε πολεμήσει ως αντιπολίτευση, ενώ σχολίασε ότι, «δεν είναι καθόλου μικρό και ασήμαντο το κόστος ανάπλασης του μητροπολιτικού πάρκου και όλα τα σπουδαία έργα που θα γίνουν στη περιοχή του Ελληνικού».


«Το στοίχημα είναι αν μπορούμε να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Είναι μια σημαντική επένδυση που, αν ολοκληρωθεί γρήγορα, ίσως αποτελέσει και την έναρξη μιας νέας εποχής συνεννόησης και συναίνεσης», κατέληξε ο κ. Σαρίδης.


Για «συμφωνία ξεπούλημα και όχι αξιοποίησης του Ελληνικού», έκανε λόγο η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, δηλώνοντας ότι το κόμμα της θα την καταψηφίσει. «Η σύμβαση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που εξυπηρετεί εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Συνυπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις».


Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «ως αντιπολίτευση κλαψούριζε για το Ελληνικό και τώρα ως κυβέρνηση γίνεται ο δήμιός του και το εκτελεί από τα 11 βήματα».


Κατά της συμφωνίας τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα «ξεπούλημα υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος του ελληνικού λαού».


«Είναι πράγματι μια δίκαιη ανάπτυξη αλλά όχι υπέρ του λαού. Είναι μια ανάπτυξη στον καπιταλισμό και εννοείται υπέρ μόνο των επιχειρηματιών που πατούν στα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων», υπογράμμισε η κ. Μανωλάκου.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X