Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι επαφές του Πρωθυπουργού στη ΝΥ για το χρέος
Οι επαφές του Πρωθυπουργού στη ΝΥ για το χρέος  thumbnail

Οι επαφές του Πρωθυπουργού στη ΝΥ για το χρέος

Στην κορυφή της ατζέντας των ομιλιών του αλλά και των συναντήσεών του στη Νέα Υόρκη τοποθετεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη βιώσιμη λύση για το χρέος.


«Τώρα είναι η στιγμή για την απομείωση του χρέους», είπε σε ομιλία του στο φόρουμ Concordia Summit, ενώ και στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως πρόκειται για απαραίτητο βήμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


Στην ομιλία του στο φόρουμ αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως προκειμένου η Ελλάδα να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, οι πιστωτές της πρέπει να πράξουν το καθήκον τους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και τόνισε ότι βάσει της συμφωνίας «η στιγμή αυτή είναι τώρα».


Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους τα συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του χρέους πρέπει να ανακοινωθούν, ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στους επενδυτές και στις αγορές ότι «η Ελλάδα επιστρέφει, ότι τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν».


«Ως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Πριν από το 2017 που είναι έτος εκλογών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες», προέτρεψε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι αυτός είναι απαραίτητος όρος προκειμένου η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές το 2017.Κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα στην ελληνική οικονομία, τον τελευταίο χρόνο έχουν δρομολογηθεί γρήγορες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να επιταχύνει στον τομέα των επενδύσεων χρειάζεται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο ότι σταθερή λύση σημαίνει γρήγορη λύση ως το τέλος του χρόνου και είπε χαρακτηριστικά ότι «μια λύση είναι καλή, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της αλλά και στην ώρα της».


Επίσης ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα του ΔΝΤ και των θεσμών σχετικά με το χρέος. Ενημέρωσε ότι την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα μείνει ή αν θα φύγει, όμως το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει μια σταθερή λύση που σημαίνει βιώσιμη λύση.


Αποτιμώντας την συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μπάιντεν δεν έφερε στο τραπέζι το ζήτημα υιοθέτησης εκ μέρους της Ελλάδας της ατζέντας του ΔΝΤ προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος της.


Ο Πρωθυπουργός εξήγησε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση έκλεισε κανονικά, ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ότι η συμφωνία εφαρμόζεται από την Ελλάδα και πως πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, ότι υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με το χρέος και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις επενδύσεις που η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσουν, ενώ εκτίμησε πως αυτό είναι και ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές επ' αυτών των ζητημάτων τοποθετήθηκε ο κ. Μπάιντεν, αλλά χωρίς να πει, "κάντε τα μαθήματά σας".


Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει Plan B, πέραν της συμφωνίας (ΕΕ-Τουρκίας) που εφαρμόζεται και επομένως εκείνο που χρειάζεται είναι μια στήριξη σταθερότητας προς όλους προκειμένου αυτή η συμφωνία να συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς είναι το μόνο διαθέσιμο εργαλείο.


Στην ουσία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, εκείνο που ετέθη ήταν μια μορφή στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής που αυτή την στιγμή σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.


Ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ είναι σημαντική η σταθερότητα στην Ευρώπη "και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας".


Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η λύση του συνιστά μια λύση σταθερότητας στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε το Κυπριακό πρόβλημα ασφάλειας, πρόβλημα κατοχής επί της ουσίας, άρα θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλα τα προβλήματα ασφάλειας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.


Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε στον κ. Μπάιντεν ότι το ζήτημα που αφορά την Ελλάδα είναι εκείνο της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής και από αυτό το ζήτημα ξεκινά η λύση.Η ουσία, θεωρούν οι πηγές της κυβέρνησης, είναι ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο δυνάμεις, ότι υπάρχει επίσης πρόοδος στις συνομιλίες και βάσει αυτού προχωράμε.


Αποτιμώντας το εν γένει κλίμα, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι και στα τρία αυτά ζητήματα οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να στηρίξουν παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών.


Επίσης οι κκ. Τσίπρας και Μπάιντεν συμφώνησαν στο να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης εκ μέρους των ΗΠΑ για τις πρωτοβουλίες τους σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο Πρωθυπουργός.


Οι ίδιες πηγές αξιολογούν επίσης ότι οι ΗΠΑ συνδέουν, με κάποιο τρόπο, το θέμα του χρέους με την σταθερότητα στην Ευρώπη, την οποία σταθερότητα συσχετίζουν με την δυνατότητα και για μεγαλύτερες επενδύσεις και για σταθερότερο οικονομικό κλίμα στον κόσμο και αυτός είναι ο λόγος που ενδιαφέρονται να λυθεί το ζήτημα.


Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανέφερε ποιές συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι ΗΠΑ, ενώ στο θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ παρακολουθούν το ζήτημα καθώς θεωρούν ότι αφορά την σταθερότητα στην Ευρώπη.


Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανοιχτή παραμένει η ώρα συνάντησής του με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέσα Μέι.


Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν και στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.


 


Πηγή: real.gr, ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X