Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν  thumbnail

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

"Τσίπρας: Όσοι αναμειγνύονται σε πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα". Αυτός είναι ο κοινός τίτλος στα ρεπορτάζ των τουρκικών εφημερίδων σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.


Η φιλοκυβερνητική "Σαμπάχ" γράφει ότι "κατά τη συνάντηση η οποία χαρακτηρίζεται ειλικρινής και θετική από κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε ώστε τα εκκρεμή ζητήματα να λυθούν μέσω διαλόγου και συμφωνιών" και ότι κατά τη συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία για να πει "ήταν δύσκολη εμπειρία για την Τουρκία. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι πάντα δίπλα στις κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν την εξουσία με εκλογές".


Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σαμπάχ", κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ρ. Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, για να επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας ότι "δεν έχουν θέση στην Ελλάδα όσοι αναμειγνύονται σε πραξικοπήματα".


Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε επίσης θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Τέλος η "Σαμπάχ" γράφει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης, όπως και τη θαλάσσια σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης.


Σχεδόν ολόιδια είναι τα σχετικά ρεπορτάζ σε άλλες εφημερίδες, όπως οι φιλοκυβερνητικές "Βατάν" και "Σταρ" και στη "Τζουμχουριέτ", όπου και ο τίτλος είναι ίδιος, καθώς τα δημοσιεύματα στηρίζονται στα σχετικά τηλεγραφήματα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή".Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Τσίτσα για το real.gr το προσφυγικό, το Κυπριακό και το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών κυριάρχησαν στη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Μανχάταν και διήρκεσε 2 ώρες εξαιτίας του γεγονότος ότι χρησιμοποιήθηκε μεταφραστής στο ενδιάμεσο της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διεξήχθη σε "καλό και θετικό κλίμα" όπου υπήρχε η κοινή επιβεβαίωση ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα να λυθούν μέσα από τον διάλογο και την συνεννόηση.


Αρχικά η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό να απευθύνεται στον Τούρκο Πρόεδρο τονίζοντας: "Xαίρομαι που σας βλέπω καλά. Ηταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία. Πήραμε μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της αλληλεγγύης της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τουρκικό λαό και την εκλεγμένη του κυβέρνηση".


Στην απάντηση του, ο κ. Ερντογάν, έθεσε το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών με τον Αλέξη Τσίπρα να διατυπώνει τη θέση της Αθήνας ότι "το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν και δεν θα είναι προσβλητέα νομικά".


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "δεν υπήρξε δυσαρέσκεια από τον Ρ. Τ. Ερντογάν" με τον Ελληνα Πρωθυπουργό να αναφέρεται στην χθεσινή απόρριψη αίτησης ασύλου 3 εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών και να υπογραμμίζει ότι οι εμπλεκόμενοι πραξικοπηματίες – χωρίς να αναφέρεται στους 8 στρατιωτικούς – δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επανήλθε στο σημείο εκείνο στο συγκεκριμένο θέμα.


Κεντρικό σημείο της δίωρης συζήτησης αποτέλεσε το προσφυγικό όπου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στο σημείο εκείνο ειπώθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο ότι "η συμφωνία αυτή εξαρτάται και από την σχέση των δυο μερών. Από την πρώτη στιγμή που έγινα Πρωθυπουργός είχα αυτή την γραμμή: να τα λύνουμε όλα με τον διάλογο" είπε ο Τούρκος Προέδρος.


Η ελληνική πλευρά επεσήμανε την προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στην πίεση των προσφυγικών ροών ωστόσο εκτίμησε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν από όλες τις μεριές για να σταθεροποιηθεί η συμφωνία. Επίσης, η Αθήνα τόνισε ότι υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας υπό την προϋπόθεση των κριτηρίων που τέθηκαν από την ΕΕ αλλά και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας πάλι υπό την προϋπόθεση τήρησης του οδικού χάρτη.


Στο ίδιο χρονικό σημείο συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε διάφορους τομείς με έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης.


Τελευταίο θέμα της συνάντησης Τσίπρα- Ερντογάν ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση περί της αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από το νησί. Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο αλλά υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στις δυο κοινότητες.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν απάντησε στην τοποθέτηση Τσίπρα, αλλά έκανε μια γενική αναφορά ότι "πρέπει να συνεχίσουμε την συνεργασία και να υπάρξουν στενότερες συνομιλίες για τα θέματα που είναι ανοιχτά".


Αίσθηση της ελληνικής πλευράς από την δίωρη συζήτηση είναι ότι το βασικό διακύβευμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η ανάγκη να υποστηριχθεί σε κάποια ζητήματα που θέτει η Τουρκία στην ΕΕ.


Σήμερα Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. Χασάν Ρουχανί. Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μοναδικό ελληνοαμερικανικό λύκειο στις ΗΠΑ, το σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και μετά θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.


Στις 6:30 μμ ώρα Νέας Υόρκης έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ αμέσως μετά θα προσφωνήσει την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Ο Αλέξης Τσίπρας θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της πενθήμερης επίσκεψης του στην Νέα Υόρκη με παρουσία του στο δείπνο που παραθέτουν στο Χάρβαρντ Κλαμπ οι εκπρόσωποι των ελληνοαμερικανικών επαγγελματικών ενώσεων.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X