Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Η κρατική βοήθεια είναι μία επιλογή για τράπεζες με μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων"
"Η κρατική βοήθεια είναι μία επιλογή για τράπεζες με μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων" thumbnail

"Η κρατική βοήθεια είναι μία επιλογή για τράπεζες με μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων"

H κρατική βοήθεια είναι μία επιλογή για τράπεζες που έχουν μεγάλα ποσά κόκκινων δανείων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA) Αντρέα Ενρία, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.


O Ενρία είπε ότι δεν θέλει να κάνει σχόλια για μεμονωμένες τράπεζες, αλλά όταν ρωτήθηκε εάν η κρατική παρέμβαση είναι μία λογική λύση για την προβληματική ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena, απάντησε: «Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών πρέπει να λυθεί γρήγορα… εάν η κρατική βοήθεια μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί».


Ο Διοικητής της ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας Ιγκνάτσιο Βίσκο δήλωσε τον Αύγουστο ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί η κρατική στήριξη σε μία ιταλική τράπεζα.


Μετά τις ασκήσεις αντοχής (stress test), που έδειξαν ότι η Monte dei Paschi ήταν η πιο αδύναμη τράπεζα της Ευρωζώνης, η τράπεζα συμφώνησε τον Ιούλιο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ένα σχέδιο για την άντληση 5 δις ευρώ με αύξηση κεφαλαίου. Η τράπεζα ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα πουλήσει κόκκινα δάνεια, ύψους 28 δις ευρώ, με μεγάλη έκπτωση.


Οι φόβοι για τη δυνατότητα επιτυχίας αυτού του σχεδίου ιδιωτικής διάσωσης της Monte dei Paschi έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την τράπεζα, ωθώντας τη μετοχή της στο νέο χαμηλό ρεκόρ των 18 σεντς (0,18 ευρώ). Οι επενδυτές ανησυχούν ότι αν η τράπεζα αναγκασθεί να στραφεί σε κρατική βοήθεια, θα ενεργοποιηθεί ο κανόνας bail-in (διάσωση εκ των έσω), που επιβάλλει ζημιές στους μετόχους, κατόχους ομολόγων και μεγάλους καταθέτες. «Η αρχή του bail-in είναι δίκαιη», δήλωσε ο Ενρία, αν και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τους μικροεπενδυτές που αγόρασαν ομόλογα χαμηλής διασφάλισης της τράπεζας.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X