Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρώτη αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη
Πρώτη αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη thumbnail

Πρώτη αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Κυβερνητικές πηγές, προχωρώντας σε μια κατ' αρχήν αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, σημειώνουν ότι το ταξίδι αυτό είχε τρεις και μία θεματικές: Η πρώτη αφορούσε τον ΟΗΕ, η δεύτερη το Κυπριακό, η τρίτη το χρέος, ενώ υπήρχε και εκείνη των επαφών του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τα funds.


Εκτιμούν ότι στον ΟΗΕ η Ελλάδα μίλησε όσο το δυνατόν πιο καθαρά και ξάστερα, θέτοντας και μια ατζέντα που θα ανοίξει το Σάββατο στη Βιέννη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος της Ελλάδας εδράζεται στη λογική ότι αν πέρυσι το προσφυγικό ήταν μια τεράστια απειλή αποσταθεροποίησης και ανθρωπιστικής κρίσης, φέτος, οι βάσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού έχουν τεθεί, το τι πρέπει να κάνουμε το ξέρουμε, αυτό που χρειάζεται είναι να το κάνουμε και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο «τραβάμε μια γραμμή, λέμε ότι εδώ χωράει αυτή η πολιτική, αυτή η πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, αλλιώς μην το κάνετε παγκόσμιο θέμα αν είναι να σηκώνετε φράχτες και να κλείνετε τους πρόσφυγες ο ένας στον άλλον».


Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτή τη συμφωνία μέρη, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, δεύτερον ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -με την έννοια ότι όσο πιο καλές είναι τόσο περισσότερο υποβοηθούν- και τρίτον, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της βίζας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κριτηρίων.


Γενικά, η κυβέρνηση αξιολογεί θετικά τον διάλογο με την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι «υπάρχουν αποστάσεις και σε κάποια θέματα».


Το βασικό σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι μια λύση που να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας και συγκεκριμένα το πρόβλημα της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, ενώ όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπήρχε αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων στην ομιλία του Πρωθυπουργού.


Στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της, ενώ οι πηγές της εκτιμούν ότι το βασικό στην θεματική αυτή ήταν η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Θεωρούν ότι από τη συνάντηση εξάγεται η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική πλευρά στο ζήτημα του χρέους, όπως και στο Κυπριακό και στο προσφυγικό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό από μόνο του δεν λύνει το θέμα, αλλά δημιουργεί ισχυρότερα ερείσματα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να παλέψει για την υλοποίηση της συμφωνίας.


Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το μήνυμα είναι σαφές: όπως υλοποιεί η Ελλάδα τη συμφωνία, πρέπει να την υλοποιήσουν και οι άλλοι.


Αναφορικά με τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών σημειώνουν ότι η εικόνα που υπάρχει είναι πως οι επενδυτές ακούν προσεκτικά, ότι όντως περιμένουν μια οικονομική ανάκαμψη σοβαρή στην Ελλάδα και με δεδομένο «το σημείο από το οποίο ξεκινάμε, αλλά και με δεδομένο ότι σιγά-σιγά, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Βεβαίως συναρτάται το όλο ζήτημα με μια αποφασιστική επίλυση του ζητήματος του χρέους και υπάρχει και το ζήτημα των πλεονασμάτων».


Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα είναι ακόμα σε διαπραγμάτευση, όμως φαίνεται ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας -«με την έννοια ότι πάει καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις»- το τελευταίο διάστημα, ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι βελτιωμένα και οι προοπτικές για επιστροφή στην ανάκαμψη είναι άμεσες.


Τέλος, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση κατευθύνει τις δυνάμεις της στη διευθέτηση του χρέους και στην ποσοτική χαλάρωση.


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε επαφή με τους εξής επενδυτές:


Alden Global Capital LLC


Amber Capital LP


Artha Capital Management Inc


Caravel Management LLC


Cleargate Capital LLC


Fred Alger Management Inc


Knighthead Capital Management LLC


Oaktree Capital Management LP


SkyBridge Capital II LLC


Soros Fund Management LLC


Timessquare Capital Management LLC


Tudor Investment Corporation


Goldman Sachs


Bank of America-Merrill Lynch


Discovery Investment


 


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X