Αυτοπυρπολήθηκε ένας πλανόδιος πωλητής στη Σαουδική Αραβία

Ένας πλανόδιος πωλητής άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία αφού αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση του εμπορεύματός του από την αστυνομία, έκαναν σήμερα γνωστό ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μούσα Άχμαντ Αλ Χαρίσι “επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του το βράδυ της Τετάρτης, όταν καταβρέχθηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε”, διευκρίνισαν οι ακτιβιστές, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ο πλανόδιος πωλητής ήθελε να διαμαρτυρηθεί μ’ αυτό τον τρόπο για την κατάσχεση από την αστυνομία των φρούτων και των λαχανικών που πωλούσε χωρίς άδεια στη λαϊκή αγορά της Μανφούχα, στο νότιο Ριάντ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του βασιλιά Σαούντ στην πρωτεύουσα, αλλά υπέκυψε την επομένη στα εγκαύματά του, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η οικογένειά του αρνείται να παραλάβει τη σορό του περιμένοντας εξηγήσεις από τις αρχές, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές. Δεν είναι σαφές αν ο άνδρας είναι Σαουδάραβας ή υεμενίτικης καταγωγής. Η περίπτωσή του θυμίζει εκείνη του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, του πλανόδιου πωλητή που είχε αυτοπυρποληθεί το Δεκέμβριο του 2010 στο Σίντι Μπουζίντ της Τυνησίας και η απονενοημένη ενέργειά του είχε δώσει το έναυσμα για την εξέγερση που ένα μήνα αργότερα έρριξε από την εξουσία τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Ο τελευταίος κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία αφού διέφυγε από τη χώρα του στις 14 Ιανουαρίου 2011.

Ωστόσο η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, πρώτης εξαγωγού πετρελαίου στον κόσμο, είναι εντελώς διαφορετική και οι εκκλήσεις που είχαν διατυπωθεί στα κοινωνικά δίκτυα στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης για μαζικές διαδηλώσεις δεν είχαν βρει απήχηση.

Σχετικά άρθρα