Σλοβενία: Συμφωνία για τη μείωση μισθών

Στην υπογραφή της συμφωνίας που προβλέπει τη μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, προχώρησαν εκπρόσωποι της σλοβενικής κυβέρνησης και των εργατικών συνδικάτων του δημόσιου τομέα. Με τις νέες μειώσεις των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων θα εξοικονομηθεί ποσό 108,6 εκ. ευρώ το επόμενο έτος.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Γκρέγκορ Βίραντ και εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων δήλωσαν πως η υπογραφή της συμφωνίας είναι “νίκη του κοινωνικού διαλόγου”. Οι δύο πλευρές τόνισαν, επίσης, ότι “μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σε δύσκολα και μη δημοφιλή θέματα που δεν μπορούν να αποφευχθούν σε καιρό κρίσης” δήλωσε ο κ. Βίραντ.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Τσάφερ, χαρακτηρίζοντας την ως “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” και πρόσθεσε ότι αποτελεί ένα θετικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες.

Η νέα συμφωνία έχει τη στήριξη 24 εκ των συνολικά 34 εργατικών συνδικάτων του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, τουλάχιστον οκτώ συνδικάτα αρνήθηκαν να υπογραφούν τη συμφωνία, μεταξύ των οποίων τα συνδικάτα των αστυνομικών, των ιατρών και των εργαζομένων σε πολιτιστικούς φορείς.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, αφού πρώτα “περάσει” από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα