Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σε δίκη ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην τραπεζίτης Ροντρίγκο Ράτο
Σε δίκη ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην τραπεζίτης Ροντρίγκο Ράτο thumbnail

Σε δίκη ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην τραπεζίτης Ροντρίγκο Ράτο

Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν σήμερα διαδηλωτές τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροντρίγκο Ράτο, κατά την άφιξή του σε δικαστήριο σε προάστιο της Μαδρίτης για την πρώτη του δίκη ως πρώην τραπεζίτης με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων.


Συνταξιούχος σοφέρ, ο 65χρονος Αντόνιο Χερνάντεθ φώναζε "κλέφτες", "αλήτες" την ώρα που περνούσε ο Ράτο μαζί με άλλους εναγόμενους, τον οποίο κατηγορούσε ότι "κατέστρεψε τη ζωή" χιλιάδων μικροεπενδυτών και μικρομετόχων όπως αυτός.


Ο Ράτο, που διηύθυνε το ΔΝΤ από το 2003 έως το 2007, πέρασε χωρίς να πει ούτε λέξη.


Κάθεται για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην Ισπανία ως πρώην πρόεδρος της τράπεζας Caja Madrid και στη συνέχεια της Bankia, όπως ονομάστηκε η κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 2011 από τη συγχώνευση επτά περιφερειακών ταμιευτηρίων, μεταξύ τους η Caja Madrid.


Ο Ράτο και 65 πρώην στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατηγορούνται για την υπεξαίρεση 12 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2003 και 2012, χρησιμοποιώντας "κρυφές" τραπεζικές κάρτες για απεριόριστες και ανεξέλεγκτες προσωπικές δαπάνες, αδήλωτες στην εφορία.


Η δημοσίευση λεπτομερειών των δαπανών τους –διαμονές σε πολυτελή μέγαρα, αγορές κοσμημάτων και πολυτελών ειδών, φιέστες σε ντισκοτέκ…– είχε προκαλέσει αγανάκτηση σε μια χώρα που πλήττεται από την κρίση από το 2008 και στην οποία έχουν επιβληθεί σκληρά μέτρα λιτότητας.


Μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για το σκάνδαλο των "κρυφών καρτών" τον Οκτώβριο του 2014, ο Ράτο απομακρύνθηκε τελικά από το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, του οποίου ήταν κορυφαίο στέλεχος.


Αυτή η δίκη, η οποία δεν αφορά πάρα ένα σκέλος της περίπλοκης υπόθεσης Bankia, αναμένεται να διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο.


Ο Ράτο διηύθυνε την Caja Madrid, στη συνέχεια Bankia, μεταξύ 2010 και 2012 όταν η τράπεζα ήταν σε καθεστώς ημιπτώχευσης, ενώ δεν είχε συμπληρωθεί ούτε χρόνος από την είσοδό της στο χρηματιστήριο όταν το κράτος χρειάστηκε να σπεύσει για να τη διασώσει.


Ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007 κατηγορείται για τις συνθήκες της "δόλιας" αυτής εισόδου της Bankia στο ισπανικό χρηματιστήριο, καθώς και για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μεγάλων χρηματικών ποσών σε άλλη υπόθεση.


Ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έκανε λόγο για "κρυφές κάρτες Visa" που αποκαλύφθηκε το 2013 από μια δημοσιογράφο μεταξύ 8.000 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα οποία είχε γίνει πειρατεία, οδήγησε τελικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου αυτό το πρώην στέλεχος του κυβερνώντος σήμερα δεξιού ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ).


Η δίκη άρχισε σήμερα, σε μια δύσκολη περίοδο για τους συντηρητικούς που δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση έπειτα από δύο βουλευτικές εκλογές, καθώς εδώ και εννέα μήνες το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι δεν βρίσκει κανέναν σύμμαχο, αφού συνδέεται με υποθέσεις διαφθοράς.


Ο Ράτο και 65 υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Caja Madrid και στη συνέχεια της Bankia κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε δικαστήριο κοντά στη Μαδρίτη για υπεξαίρεση χρημάτων. Κατηγορούνται ότι ρύθμισαν προσωπικές τους δαπάνες με "κρυφές" κάρτες Visa, τις οποίες είχαν στη διάθεσή τους για την ψυχαγωγία τους χωρίς τίποτε να αιτιολογούν ούτε να δηλώνουν στην εφορία.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ράτο είχε διατηρήσει το 2010 "το διεφθαρμένο σύστημα" που είχε καθιερώσει ο προκάτοχός του στη διοίκηση της Caja Madrid, ο Μιγκέλ Μπλέζα, επίσης στέλεχος του ΡΡ.


Μετά το αναπαρήγαγε στη Bankia, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 από τη συγχώνευση της Caja Madrid με έξι άλλα ταμιευτήρια.


Ο 67χρονος Ράτο παραμένει ο διασημότερος μεταξύ των εναγομένων: υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004, και στη συνέχεια επικεφαλής του ΔΝΤ μέχρι το 2007.


Η καταστροφική του σταδιοδρομία ως τραπεζίτης στην Ισπανία δεν διήρκησε παρά δύο χρόνια, από το 2010 έως το 2012, αλλά κατέληξε να προκαλέσει το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας.


Ο Μπλέζα και ο Ράτο παραμένουν τα μαύρα πρόβατα χιλιάδων επενδυτών που εξαπατήθηκαν και τοποθέτησαν τις οικονομίες τους σε "τοξικά" τραπεζικά προϊόντα καθώς και μικρομετόχων που αφανίστηκαν μετά την καταστροφική εισαγωγή της Bankia στο χρηματιστήριο το 2011.


Η δικαιοσύνη θεωρεί ότι η εισαγωγή αυτή ήταν δόλια και ο Ράτο διώκεται για οικονομική απάτη, κατάχρηση κοινωνικών αγαθών, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του.


Το 2012 το κράτος χρειάστηκε να σπεύσει να εθνικοποιήσει την κοινοπραξία διοχετεύοντας σε αυτήν 23 δισεκατομμύρια ευρώ για να τη σώσει. Το φιάσκο επέσπευσε τον δανεισμό της χώρας με ένα ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης 41 εκατομμυρίων ευρώ στον ισπανικό τραπεζικό τομέα.


Με την "κρυφή κάρτα" του ο Ράτο κατηγορείται ότι δαπάνησε 99.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Η Eισαγγελία ζητεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι χρόνων και πρόστιμο 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.


Όσο για τον Μπλέζα, κατηγορείται για την υπεξαίρεση 436.000 ευρώ από το 2003 έως το 2010, εκ των οποίων περισσότερα από 100.000 δαπανήθηκαν σε εστιατόρια.


Ανάμεσα στους 64 άλλους κατηγορούμενους είναι πολλά μέλη του ΡΡ αλλά επίσης μερικές προσωπικότητες από τον συνδικαλιστικό χώρο και αριστερά κόμματα. Ένας διαχειριστής που εκπροσωπούσε την Ενωμένη Αριστερά, το κόμμα που διαδέχθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατηγορείται για δαπάνες 456.500 ευρώ.


Στα τέλη του 2013, η διαδικτυακή εφημερίδα eldiario.es ήταν η πρώτη που αποκάλυψε την υπόθεση.


Το κόμμα Χ — ένα "δίκτυο πολιτών" που προήλθε από το κίνημα των Αγανακτισμένων του 2011 "είχε στην κατοχή του τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Μπλέζα και αποφάσισε να μας τα διαβιβάσει", δήλωσε στο AFP η δημοσιογράφος Μπελέν Καρένιο.


Νυχθημερόν μια μικρή ομάδα διάβαζε περισσότερα από 8.000 email. Μέχρι την ώρα που η Καρένιο έπεσε σε ένα "εμπιστευτικό" email που απευθυνόταν το 2009 στον Μπλέζα και αναφερόταν στο σύστημα με τις "κρυφές κάρτες Visa για προσωπικές δαπάνες".


Το άρθρο της eldiario.es πέρασε σχεδόν απαρατήρητο τότε αλλά τον Ιανουάριο του 2014 προκάλεσε τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας στη Bankia.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X