Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τσίπρας: ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις
Τσίπρας: ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις thumbnail

Τσίπρας: ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις

Το μήνυμα ότι "οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια αλλαγή στην Ευρώπη", έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας -χαιρετίζοντας την εκδήλωση που πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, για την παρουσίαση του "Απολογισμού 2014-2016", για τις παρεμβάσεις του στα δύο χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας (Ιούλιος 2014-Ιούλιος 2016)- σημειώνοντας παράλληλα ότι ο αναγκαίος διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να διεξαχθεί και στην Ελλάδα, προκρίνοντας ως σημαντική ευκαιρία που προσφέρεται για αυτό το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.


Ξεκινώντας από την κοινή δράση και προσπάθεια που πρέπει να συντονίσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, που εντάσσονται στο προοδευτικό μέτωπο, έναντι του συντηρητικού και υπερσυνηρητικού μετώπου, ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε αυτή την κατεύθυνση και οι οποίες έχουν καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά στην προσπάθεια να μην είναι οι δυνάμεις αυτές κατακερματισμένες. Τόνισε ότι τον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ πρέπει να τον διεξάγουμε και στην Ελλάδα, και ενόψει του Συνεδρίου απηύθυνε ανοικτή πρόκληση για διάλογο και συμπόρευση στη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας, προς τις πολιτικές κινήσεις και τις προσωπικότητες, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικης αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.


Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως γνωρίζει ότι σε αυτόν τον διάλογο δυστυχώς δεν δύνανται να συμμετάσχουν οι οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας αφού έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από μια ακραία νεοφιλελευθερη δεξιά, αυτή του κ. Μητσοτάκη.


"Από αυτόν τον κοινό αγώνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να περισσεύει κανείς και καμμιά", παρατήρησε ωστόσο.


Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι "βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης καθώς εξελίσσεται μια καθοριστική αναμέτρηση σε όλα τα επίπεδα, με καθαρό πολιτικό πρόσημο, ο προοδευτικός πόλος από τη μια, ο συντηρητικός και υπερσυνητηρικός από την άλλη". "Γι' αυτό", σημείωσε, "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στις πολιτικές δυνάμεις της προόδου ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε τόσο κατακερματισμένα όσο κατακερματισμένη είναι και η ΕΕ".


Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά στην προσπάθεια να μην είναι οι δυνάμεις αυτές κατακερματισμένες, χαρακτηρίζοντας τον ένα γόνιμο μπόλι.


Έως τη Ρώμη να έχουμε συμφωνήσει σε μια κοινωνική Ευρώπη, προέτρεψε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τα δύο χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο.


Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό.


Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί αυτό που πρέπει και προέκρινε το χρέος.


Ακόμη, χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό τη Σύνοδο των μεσογειακών λαών.


"Οφείλουμε να δράσουμε τώρα κι αν κάτι αφήνει ως δίδαγμα η ελληνική εμπειρία της διαπραγμάτευσης είναι ότι κανείς όσο δίκιο κι αν έχει, όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι, κανείς δεν μπορεί μόνος του, χρειάζονται συμμαχίες και κοινά βήματα και νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη".


Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί στοίχημα υπαρξιακών διαστάσεων γιατί βιώσιμη Ευρώπη χωρίς την προοδευτική σφραγίδα δεν θα υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και στο παρελθόν.


Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελλάδα, αναφερόμενος στη Σύνοδο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια και τη συσσώρευση βαρών μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος και μαύρο πρόβατο σε πρωταγωνιστή ευρωπαϊκών θετικών διεργασιών και σε μέρος της λύσης".


Επεσήμανε ότι η τοποθέτηση Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είχε λίγο από το χρώμα των διεργασιών της Αθήνας, αλλά και στη Μπρατισλάβα και εκεί ενσωματώθηκαν κάποιες έννοιες που δεν θα μπορούσε κανείς ούτε καν να συζητήσει έναν χρόνο πριν. Η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης και η έξυπνη ευελιξία.


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται νομικός πυλώνας στην Ευρώπη για αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις αλλά και αξιοπρεπή σύνταξη στους ηλικιωμένους.


Ευελιξία για την ανάπτυξη ζήτησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα.


Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι χρειάζεται δράση και κοινές συμμαχίες.


Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αναγκαίο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, που πρέπει να τον διεξάγουμε και στην Ελλάδα. "Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο Συνέδριο, το πιο κρίσιμο του ΣΥΡΙΖΑ – πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος."


"Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια διέξοδος".


Είπε συγκεκριμένα: "Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα αποτελεί ίσως το τελευταίο εμπόδιο για να δοθεί η αίσθηση της διεξόδου συνολικά στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό -και σημειολογικά ως ένδειξη ότι ξεπερνάμε μια 7ετη κρίση-, ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται. Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές".


Απευθύνω ανοιχτή πρόταση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να ξαναφτιάξουμε τη χώρα με την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.


Ο Πρωθυπουργός κλείνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη για το έργο του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X