Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ερώτηση Κούλογλου σχετικά με τις συνεννοήσεις Κομισιόν με ευρωβουλευτές για τις άδειες
Ερώτηση Κούλογλου σχετικά με τις συνεννοήσεις Κομισιόν με ευρωβουλευτές για τις άδειες  thumbnail

Ερώτηση Κούλογλου σχετικά με τις συνεννοήσεις Κομισιόν με ευρωβουλευτές για τις άδειες

Ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες και τις μυστικές συνεννοήσεις της Κομισιόν με δύο ευρωβουλευτές κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.


Όπως σημειώνει στην ερώτηση του προς την Κομισιόν:


"Στην ετήσια συνάντηση Τύπου της Γερμανίας, ο Eυρωπαίος Eπίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ, ερωτήθηκε για τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Έτινγκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της Κομισιόν αν η διαδικασία χορήγησης των αδειών "θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του Τύπου" και ενημέρωσε ότι συνεργάζεται για την υπόθεση με δύο Έλληνες ευρωβουλευτές.


Στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο επικρατούσε επί χρόνια ο νόμος της ζούγκλας και η κυβέρνηση προχώρησε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό αδειοδότησης. Μάλιστα στο σχετικό διαγωνισμό πλειοδότησαν φορείς με σαφή αντικυβερνητικό προσανατολισμό, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά θίγει την "πολλαπλότητα των απόψεων" στην οποία ο κ. Έτινγκερ αναφέρθηκε.


Ερωτάται η Επιτροπή:


1. Με ποιους ευρωβουλευτές συνεργάζεται μυστικά ο Επίτροπος;


2. Ανήκουν στην Επιτροπή Πολιτισμού, αρμόδια για τα ΜΜΕ, αντιπροσωπεύουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ή με τι άλλα κριτήρια επιλέχθηκαν;


3. Έχει ζητήσει ο Eπίτροπος  τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης για το ίδιο θέμα ή αρκείται στις συμβουλές των δύο μυστηριωδών ευρωβουλευτών;" 


Αναλύτικότερα, σε συνέντευξή του στο Βερολίνο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε αμφιβολίες αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα.


Στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του έντυπου Τύπου της Γερμανίας ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν πάνω σε θέματα ψηφιοποίησης στα ΜΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Έτινγκερ ρωτήθηκε κατά πόσο ο περιορισμός των αδειών στην Ελλάδα σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς συνιστά απειλή για την ελευθερία του Τύπου.


"Το ερώτημα αν οι άδειες θα είναι για 4, 5, 6 ή 10 για δημόσιους ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι, βασικά, (per se), υπόθεση των εθνικών κρατών και της ελεύθερης διαδικασίας λήψης αποφάσεων των Κοινοβουλίων", απάντησε ο κ. Έτινγκερ.


Η Κομισιόν "παρεμβαίνει" όμως από τη στιγμή που έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών "θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του Τύπου".


Όπως είπε στη συνέχεια, αυτό το διάστημα ο ίδιος δέχεται από την Ελλάδα "προειδοποιήσεις" ότι η κυβέρνηση θέλει να "καθυποτάξει" τον Τύπο και τους καναλάρχες. Σε περίπτωση που η Κομισιόν διαθέτει "αποδεικτικά στοιχεία τότε, ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να κινηθούμε εναντίον της στη βάση της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ". Όπως τόνισε ο κ. Έτινγκερ η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση. Χωρίς να τους κατονομάσει, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι επ' αυτού συνεργάζεται με δύο Έλληνες ευρωβουλευτές. 


 


Πηγή: Deutsche Welle, enikos.gr, tvxs.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X