Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Yψηλότερα επιτόκια μόνο όταν υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη"
"Yψηλότερα επιτόκια μόνο όταν υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη" thumbnail

"Yψηλότερα επιτόκια μόνο όταν υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη"

Αντίθετα του αναμενόμενου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου δεν "ανέκρινε" / "έστησε στον τοίχο" τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χαμηλοί ήταν και οι δικοί του τόνοι στη συνέντευξή την οποία έδωσε στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ARD).


Ζήτησε "υποστήριξη" της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, ενώ δήλωσε πως λαμβάνει "πολύ σοβαρά" υπόψη τις ανησυχίες των Γερμανών αποταμιευτών / καταθετών και υποσχέθηκε βελτιώσεις.


Σχολιάζοντας την επίσκεψή του στο γερμανικό Κοινοβούλιο / Μπούντεσταγκ είπε:


"Ημουν ευγνώμων που μπορούσα να ανταλλάξω γνώμες με τους βουλευτές. Με χαροποίησε το γεγονός."


Αποκόμισε δε την εντύπωση ότι το ζήτημα κατά τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Μπούντεσταγκ ήταν να γίνει καλύτερα κατανοητή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επιπλέον, όπως παρατήρησε ο κ. Ντράγκι, διαπίστωσε ότι απολαμβάνει της υποστήριξης των βουλευτών για το μεγαλύτερο μέρος της.


Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων στους αποταμιευτές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, αντίδοτο αποτελεί όμως μόνο η μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε αυτήν πρέπει να επιστρέψουμε ώστε να μειωθεί και η ανεργία στην Ευρώπη, όπως τόνισε. "Εάν συμβεί αυτό θα έχουμε ξανά υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς και σε τελευταία ανάλυση τον πληθωρισμό τον οποίο επιδιώκουμε". Οταν φτάσει το 2% τότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, υποσχέθηκε.


Ο Μ. Ντράγκι ρωτήθηκε και για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Deutsche Bank: "Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την κατάσταση μεμονωμένων τραπεζιτικών ιδρυμάτων. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι τα μοντέλα λειτουργίας των τραπεζών θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντέχουν και εποχές χαμηλών επιτοκίων."


Τέλος πρόσθεσε ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα υπάρχουν για πάντα. Πιο σημαντικό είναι το ζήτημα "σε ποια έκταση και για πόσο θα είναι τα επιτόκια χαμηλά" σημείωσε.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X