Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τρέχουν για τα προαπαιτούμενα, φοβούνται για τις λεπτομέρειες
Τρέχουν για τα προαπαιτούμενα, φοβούνται για τις λεπτομέρειες thumbnail

Τρέχουν για τα προαπαιτούμενα, φοβούνται για τις λεπτομέρειες

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο τρέχει για την υλοποίηση και των τριών τελευταίων προαπαιτούμενων, που συνδέονται με την δόση των 2,8 δισ. ευρώ, υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν για τις «λεπτομέρειες» καθενός από τα υλοποιούμενα μέτρα, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.


Mε δεδομένο ότι, ρεαλιστικά, κάποια από τα προαπαιτούμενα, μπορεί να ολοκληρωθούν λίγο πριν ή λίγο μετά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, το οικονομικό επιτελείο φοβάται τις δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.


Ειδικότερα, ανησυχία υπάρχει για το αν τα προαπαιτούμενα που καλύπτουν τον χώρο της ενέργειας, έχουν υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλουν οι θεσμοί ή θα χρειαστεί κάποια προσθήκη, η οποία είναι ζήτημα να προλάβει να γίνει πριν από το τέλος Οκτωβρίου.


Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των εμπορικών τραπεζών αποτελεί άλλη μια πηγή ανησυχίας.


H υποχρέωση της Ελλάδας δεν είναι να ξεκινήσει την αναζήτηση στελεχών με βάση τον νόμο για το ΤΧΣ (κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και 10-15 ημέρες), αλλά είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο διορισμός των νέων ΔΣ.


Με βάση τις πηγές του ΤΧΣ, οι διαδικασίες για την πρώτη επιλογή στελεχών θα πρέπει να τελειώσουν μέχρι και την Παρασκευή. Από εκεί και πέρα θα χρειαστούν τουλάχιστον 10-15 ημέρες για να γίνει η τελική επιλογή και ο διορισμός των νέων ΔΣ.


Επίσης το θέμα των τιμολογίων για τις ΑΠΕ θα πρέπει να μπει σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια, αφού δεν ήταν έτοιμο για να ψηφιστεί μέσα στο πολυνομοσχέδιο.


Ακόμη θα πρέπει να συμπτυχθούν οι προθεσμίες ώστε να προχωρήσει η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού που ήταν η δεύτερη αποκρατικοποίηση προαπαιτούμενο για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.


Χωρίς απόφαση σήμερα


Χθες από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα έρθει πριν από το τέλος Οκτωβρίου.


Στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωομάδας (EWG), θα γίνει μια ανασκόπηση των 12 προαπαιτούμενων που έχουν κλείσει, των τριών που μένουν ανοιχτά αλλά και του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος που θα πρέπει να δώσει η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση και του συνόλου των 15 μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα.


Βέβαιο είναι, ότι δεν θα γίνει ακόμη εισήγηση προς το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.


Αν υπάρχει πιθανότητα να κλείσει το σύνολο των προαπαιτούμενων πριν από τις 10 Οκτωβρίου θα γίνει νέα συνεδρίαση του EWG, ειδικά για το θέμα της Ελλάδας.


Πριν το θέμα εξεταστεί σε επίπεδο υπουργών, υπάρχει άλλο ένα εμπόδιο που χρειάζεται να ξεπεραστεί: Η Commission θα πρέπει να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της ελληνικής πλευράς, με την οποία να δίνει την συγκατάθεσή της για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών ορόσημων για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.


Η έκθεση αυτή θα συνταχθεί όταν, ό,τι έχει συμφωνηθεί, έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο. Αν καθυστερήσει κάποιο από τα προαπαιτούμενα θα καθυστερήσει ανάλογα και η εκταμίευση της δόσης.


 


Πηγή: enikonomia.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X