Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αντιπαράθεση στη Βουλή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Αντιπαράθεση στη Βουλή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό thumbnail

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μια επιχείρηση βίαιης απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ, που γίνεται στη Βουλή.


«Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά και βίαια διότι θα υπάρξουν εξεγέρσεις και γιατί μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για μαζικές ροές. Αυτή η μετακίνηση θα γίνει σιγά -σιγά και διακριτικά, με βάση το νόμο», είπε ο κ. Μουζάλας ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να πιέσουν στα ευρωπαϊκά κόμματά τους για τη διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αντί να στηρίζουν την εύκολη λύση της μαζικής βίαιης απομάκρυνσης.


«Στα νησιά μας, ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται. Δοκιμάζονται από υπερπληθυσμό. Τι άλλαξε; Ο πληθυσμός εγκλωβίζεται. Μένει καιρό, ενώ θέλει να φύγει από τη χώρα, τελειώνουν τα λεφτά του, είναι θυμωμένος, απελπισμένος», ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αν και δεν αρνήθηκε ότι «οι νοικοκυραίοι δοκιμάζονται», προειδοποίησε ότι είναι μια εύκολη λύση να φύγουν βίαια από τα νησιά οι άνθρωποι αυτοί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «να πέσει η συμφωνία». «Αν τους πάρουμε, πέφτει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας», υπογράμμισε.


«Να φύγουν από τα νησιά; Να φύγει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από τη μέση; Αυτό θα σώσει τα νησιά, θα σώσει τη Χίο; Θα σώσει τη Σάμο; Αυτό θα σώσει τη χώρα μας;», διερωτήθηκε ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί για την αποσυμφόρηση των νησιών που δοκιμάζονται από πληθυσμό. «Από τα νησιά μπορούμε να πάρουμε αυτούς οι οποίοι κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία» σημείωσε και ενημέρωσε ότι εδώ και 20 ημέρες έχουν ξεκινήσει σχετικές προσπάθειες και «μαζεύονται προς τα κάτω».


Ο κ. Μουζάλας έκρινε ότι είναι δυνατό να μετακινηθούν και ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά η κυβέρνηση παρέλαβε 300 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα και αυτή τη στιγμή οι θέσεις είναι 850. Το επόμενο δίμηνο, η εκτίμηση είναι ότι οι θέσεις αυτές θα έχουν γίνει περίπου 1200 και θα συνεχιστεί η προσπάθεια, αλλά παρατήρησε πως όποιος πει ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα λυθεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, θα είναι ψέμα.


«Δεν μπορώ να λύσω το πρόβλημα μέσα σε έξι μήνες και το ξέρετε. Σε 300 θέσεις τα είχατε και τα υπόλοιπα ήταν στο δρόμο». «Δεν έχει νόημα να σας κουνήσω το δάχτυλο, αλλά προσπαθώ να σας πω ότι το έχετε ζήσει το πρόβλημα, το ξέρετε και απλά το λέτε για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση».


Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και την μεταφορά από τα νησιά. Ήδη, σε ενάμιση μήνα υπήρξαν επαφές με 13 υπουργούς της ΕΕ, είπε ο κ. Μουζάλας, επισήμανε όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών αυτών ανήκει, είτε στο Λαϊκό κόμμα, είτε στην σοσιαλδημοκρατία.


«Προσπαθούμε να πετύχουμε να διευρυνθεί η συμφωνία ώστε να μπορεί υπό κράτηση, σε κλειστά κέντρα, ένας αριθμός μεταναστών να μεταφερθεί στην ενδοχώρα», εξήγησε και διευκρίνισε ότι για τον λόγο αυτό υπήρξε η επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία, ενώ αυτό το θέμα συζητήθηκε -όπως ανέφερε- και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρ. Τ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ χθες συντάχθηκε και επιστολή προς τον κ. Τσαβούσογλου.


«Προχωράμε και προσπαθούμε. Αντί για κριτική πιέστε λοιπόν μέσα στο κόμμα σας, το Λαϊκό κόμμα, πιέστε στη σοσιαλδημοκρατία, αν θέλετε να μην πέσει η συμφωνία», προέτρεψε ο Γιάννης Μουζάλας και τόνισε ότι το αίτημα της Ελλάδας δεν είναι ευμενώς αποδεκτό, υπάρχουν δυσκολίες.


Ο υπουργός ανέτρεξε και στα κενά της EASO και σημείωσε ότι απαιτείται η αύξηση του δυναμικού, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι επιστροφές από τα νησιά με σχέδιο από το Νοέμβριο να επιστρέψουν στην Τουρκία 250 άτομα.


Ο Κώστας Κατσαφάδος (ΝΔ) κατήγγειλε ότι οι αβελτηρίες της πολιτικής της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο μεταναστευτικό και εξέφρασε την άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν προσεγγίσει με μεγάλη υπευθυνότητα το μεταναστευτικό και δεν το είδαν ποτέ ως ευκαιρία για αλίευση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Ο βουλευτής αναφέρθηκε όχι μόνο στις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του προβλήματος, αλλά και στις προεκτάσεις εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση, κατά την άποψή του, απέτυχε και στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τους καταυλισμούς που έχει κάνει και κατέθεσε και την πρόσφατη έκθεση της διεθνούς αμνηστίας που επισημαίνει σοβαρές παραλείψεις από την κυβέρνηση.


Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις με τους ρυθμούς που διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις. «Τι κάνετε εσείς γι’ αυτό; Πώς απάντησε ο κ. Τσίπρας όταν η κ. Μέρκελ τον επέπληξε για το προσφυγικό;» ρώτησε ο βουλευτής και ζήτησε να ενημερωθεί αν ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα αυτό στη Διάσκεψη των Αθηνών και γιατί δεν το συμπεριέλαβε στην κοινή διακήρυξη.


Ο Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ) προειδοποίησε ότι οι νέες ροές θα είναι αμιγώς μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές. Μίλησε επίσης για την αποτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων. «Από την αρχή είχαμε τονίσει την ανάγκη διαχωρισμού των μεταναστών από τους πρόσφυγες για να κατηγορηθούμε για ιδεοληπτική εμμονή. Αντιτάσσετε τον ανθρωπισμό της Αριστεράς, αλλά το κακό είναι ότι ο ανθρωπισμός αυτός δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες χώρες», παρατήρησε ο Στ. Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι τελικά σήμερα η Ελλάδα δέχεται επικρίσεις για την αδυναμία της να απορροφήσει κονδύλια για τη στήριξη των προσφύγων.


Ο Μανώλης Κόνσολας (ΝΔ) προειδοποίησε ότι το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με τραγικές και δραματικές επιπτώσεις για τα νησιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση με απόλυτη ανευθυνότητα δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου και αναρωτήθηκε ποιος έδωσε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να δημιουργηθούν hot spots στους τουριστικούς προορισμούς. Είστε ενταγμένοι στη λογική ξέφραγο αμπέλι, είπε ο κ. Κόνσολας και τόνισε ότι αυτά τα κέντρα είναι τελείως ανεξέλεγκτα.


Ο Νότης Μηταράκης (ΝΔ) αναφέρθηκε στην ασφυκτική κατάσταση στη Χίο και πρόσθεσε για την τελευταία κινητοποίηση στο νησί ότι κάποιοι προσπάθησαν να την αμαυρώσουν αλλά ο κόσμος της Χίου προειδοποιεί ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής του νησιού να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες με ασφάλεια. Η Χίος αγκάλιασε αυτούς τους ανθρώπους, στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας hot spot και τώρα εσείς βάζετε ταμπέλα ότι πίσω από κάθε κινητοποίηση υπάρχει σκοπιμότητα, ισχυρίστηκε ο Ν. Μηταράκης.


Ο Χ. Αθανασίου (ΝΔ) χαρακτήρισε μείζον εθνικό ζήτημα το μεταναστευτικό και μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της Λέσβου σημειώνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι κάτοικοι του νησιού έχουν βοηθήσει 400.000 εν δυνάμει πρόσφυγες. Μίλησε για τον κίνδυνο η διαιώνιση της κατάστασης να έχει καταστροφικές συνέπειες για το νησί και προέτρεψε την κυβέρνηση να ρωτήσει τους κατοίκους των νησιών που έχουν αγγίξει τα όρια τους. «Τελικά αυτή η κυβέρνηση ποιον εκπροσωπεί; Οι τουριστικές αφίξεις στη Λέσβο μειώθηκαν 70% φέτος» σημείωσε ο βουλευτής.


Η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προπαγανδιστικά προσπαθεί να εμφανίσει ότι έχει κάνει κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους, είτε στο μνημόνιο είτε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα γιατί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα γονατογράφημα και τώρα φτάνει η Ελλάδα να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της ΕΕ με την Τουρκία αντί να προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα. Η βουλευτής υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα και εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να πηγαίνει στον ΟΗΕ, στη Βιέννη, στην Μπρατισλάβα και να λέει τι πρέπει να κάνει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας και αν τα βρίσκουν μεταξύ τους στο θέμα της βίζας.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X