Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ευσταθεί ο παραλληλισμός της Deutsche Bank με τη Lehman Brothers;
Ευσταθεί ο παραλληλισμός της Deutsche Bank με τη Lehman Brothers; thumbnail

Ευσταθεί ο παραλληλισμός της Deutsche Bank με τη Lehman Brothers;

Ο παραλληλισμός της Deutsche Bank με τη Lehman Brothers, η οποία χρεωκόπησε τον Σεπτέμβριο του 2008, είναι παραπλανητικός, αναφέρει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, James Mackintosh σε ανάλυσή του στην εφημερίδα. «Το φάντασμα της Lehman Brothers στοιχειώνει τη Deutsche Bank, αλλά οι παραλληλισμοί με την χρεωκοπημένη τράπεζα είναι παραπλανητικοί», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.


Πριν από οκτώ χρόνια τον ίδιο μήνα, η Lehman Brothers χρεωκόπησε, σε μεγάλο βαθμό λόγω των πανικόβλητων επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), που απέσυραν τα χρήματά τους από την τράπεζα. «Με ορισμένα μεγάλα hedge funds να ανησυχούν αρκετά, ώστε να μειώνουν το άνοιγμά τους στη Deutsche Bank, ο παραλληλισμός είναι προφανής – αλλά και πολύ παραπλανητικός», σημειώνει ο Mackintosh. Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας έκανε βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πρότεινε στην τράπεζα να πληρώσει 14 δισεκ. δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες σχετικά με τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (που έδινε στην περίοδο της κρίσης). Η Deutsche αναμένει ότι θα συμφωνήσει σε ένα μικρότερο ποσό με το αμερικανικό υπουργείο.


Ορισμένοι πελάτες των hedge funds έχουν ανησυχήσει πολύ για τα ανοίγματά τους στη γερμανική τράπεζα, ωθώντας τα να αποσύρουν στοιχεία του ενεργητικού τους από αυτή και αναγκάζοντας τη Deutsche να εντείνει τις διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητά της, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην τράπεζα και τους πελάτες της. «Τα hedge funds έχουν το ίδιο δίλημμα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πελάτες των τραπεζών. Τα κέρδη από το να διατηρήσουν τις θέσεις τους στη Deutsche είναι πολύ μικρά, ενώ οι ενδεχόμενες ζημιές, αν οι τράπεζες είχαν πρόβλημα, πολύ μεγάλες», εξηγεί ο Mackintosh.


Η Lehman χρεωκόπησε, όπως συμβαίνει με όλες τις τράπεζες που χρεωκοπούν: Ξέμεινε από μετρητά και ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία θα μπορούσε να πουλήσει γρήγορα για να πληρώσει τους πελάτες και τους αντισυμβαλλόμενους της που ωθούνταν προς την έξοδο. «Καταρχήν, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε τράπεζα, καθώς καμμία δεν έχει ποτέ αρκετά στοιχεία στο ενεργητικό της που μπορούν να πωληθούν εύκολα, ώστε να αποπληρώσει άμεσα όλους τους καταθέτες. Η Deutsche βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο, εν μέρει επειδή οι πελάτες της έχουν τρομάξει από την καταβύθιση της μετοχής της, που έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της από την αρχή του έτους», σημειώνει ο Mackintosh, προσθέτοντας: Η Lehman, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη, επειδή η χρηματοδότησή της εξαρτιόταν από την αγορά χρήματος (repo market) και τα hedge funds.


Η περίπτωση της Deutsche είναι διαφορετική, συνεχίζει, καθώς έχει μία πολύ πιο διαφοροποιημένη βάση πελατών, που τροφοδοτείται από καταθέσεις στη Γερμανία και πολλές θεσμικές επιχειρηματικές γραμμές. Η Deutsche έχει πολύ περισσότερη ρευστότητα, που ανερχόταν σε 220 δισεκ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου ή στο 12% του ενεργητικού της, ενώ η Lehman είχε ρευστότητα 45 δισεκ. δολαρίων έναν μήνα πριν την κατάρρευσή της ή το 7% του ενεργητικού της. «Η Deutsche έχει μία αδύναμη κεφαλαιακή βάση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την καχεκτική κερδοφορία της, αλλά τα προβλήματά της δεν είναι τόσο κρίσιμα όπως της Lehman, οι ζημιές της οποίας ανέρχονταν σε πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της και στα δύο τελευταία τρίμηνα της ζωής της», σύμφωνα με τον Mackintosh. «Το πιο σημαντικό», εκτιμά, «είναι ότι η Deutsche έχει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που σημαίνει ότι μπορεί να αποκτήσει ρευστότητα ακόμη και για δύσκολα να πωληθούν στοιχεία του ενεργητικού της, αν τη χρειασθεί. Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) είχε αρνηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση στη Lehman, επειδή αυτή δεν διέθετε αρκετά αξιόπιστα στοιχεία ενεργητικού για να τα δώσει ως ενέχυρο».


Η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει "μόνη της" χωρίς κρατική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ Μίκελ Ράινς επιβεβαίωσε τα σχόλια που έγιναν σε δημοσιογράφους σήμερα έξω από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X