Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η Μαρία Σπυράκη και το "τσαμικό ζήτημα"
Η Μαρία Σπυράκη και το "τσαμικό ζήτημα" thumbnail

Η Μαρία Σπυράκη και το "τσαμικό ζήτημα"

«Ένα μπράβο στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη η οποία κατάφερε με ερώτησή της στον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν να δημιουργήσει θέμα τσάμηδων εκεί που δεν υπήρχε…», σημειώνεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή. «Το ατόπημα του Αυστριακού Επιτρόπου, ο οποίος έκανε λόγο για "επίλυση εκκρεμών διμερών ζητημάτων", στα οποία περιλαμβάνει την "οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα", προσπάθησε να καλύψει η Κομισιόν… και ευτυχώς, γιατί η δαιμόνια ρεπόρτερ, προφανώς από επαγγελματική διαστροφή, παρ’ ολίγον να δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο για ένα μείζον εθνικό θέμα». 


Με ανάρτησή της στο Facebook, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη απάντησε στο δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή που αναφέρεται στο διάλογο που είχε η ίδια στο ευρωκοινοβούλιο για το λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα».


«Προσεβλήθη ή όχι η Ελλάδα στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά όταν στελέχη κόμματος που συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την είσοδο του στο ΥΠΕΞ στα Τίρανα;


Προβλήθηκε ή όχι από όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και την Αλβανία;


Είναι ή όχι υποχρέωση των ευρωβουλευτών να ελέγχουν τι συμβαίνει στην Αλβανία που έλαβε 649 εκατομμύρια ευρώ προενταξιακή βοήθεια;


Θα τολμήσει πλέον η Κομισιόν να επαναφέρει ανύπαρκτο ζήτημα στην Έκθεση Προόδου για την Αλβανία;


Επιτρέψτε μου εκεί στην εφημερίδα Η Αυγή να λειτουργώ ως ευρωβουλευτής και όχι σαν στρουθοκάμηλος».


Το υπουργείο Εξωτερικών


Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη και αναληθή την απάντηση του Eπιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν στην ερώτηση της ευρωβουλευτή της NΔ Μαρίας Σπυράκη.


«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.


Το ΥΠΕΞ, εμφανώς ενοχλημένο με τον Eπίτροπο, σημειώνει ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».


Και καταλήγει: «Ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του».


Άστοχη και μη συγγνωστή ενέργεια, που ξεπερνάει τις αρμοδιότητες, τον ρόλο και τα όρια της πολιτικής ανοχής ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, τις δηλώσεις του Αυστριακού Επίτροπου Γιοχάνες Χαν, με τις οποίες επιχείρησε να εγείρει «θέμα Τσάμηδων».


«Είναι αδιανόητος ο τρόπος που μίλησε και οφείλει εξηγήσεις στην ελληνική κυβέρνηση για ένα θέμα που δεν υφίσταται, ούτε υπήρξε ποτέ», παρατήρησε ο κ. Ξυδάκης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως αυτά «είναι θέματα ιστορίας και όχι της τρέχουσας πολιτικής». «Αυτά έχω να πω για αυτή την τουλάχιστον ατυχή ή και προσβλητική για την Ελληνική Δημοκρατία παρέμβαση του Επιτρόπου Χαν».


Αναλυτικά η ερώτηση της ευρωβουλευτού:


«Στις 5.6.2016, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αλβανία, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων “Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα”, έκανε αναφορά σε “Αλβανούς της μέσης Αλβανίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας”.


Στις 6.6.2016 το κόμμα των Τσάμηδων “Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα”, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς, οργάνωσε κινητοποίηση, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και πορεία προς το υπουργείο Εξωτερικών. Της κινητοποίησης ηγείτο ο Πρόεδρος του κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι, που κατέχει θέση αντιπροέδρου στο αλβανικό Κοινοβούλιο.


Οι διαδηλωτές επιχείρησαν, υπό την ανοχή των αρχών, να εμποδίσουν την απρόσκοπτη είσοδο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Μπουσάτι και, καταλαμβάνοντας τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ, φώναξαν συνθήματα όπως “Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας”, ανακινώντας αλυτρωτικά ζητήματα και διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα.


Δεδομένου ότι από τις 27 Ιουνίου 2014 η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και λαμβάνει προενταξιακή οικονομική βοήθεια ύψους 649,4 εκατομμυρίων ευρώ, ερωτάται η Επιτροπή:


– Συνάδει η ως άνω πράξη του κυβερνητικού κόμματος με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;


– Προτίθεται να λάβει υπόψη τα γεγονότα αυτά στην επόμενη έκθεση προόδου της Αλβανίας;»


Απάντηση:


«Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις σχέσεις περιφερειακής συνεργασίας και καλής γειτονίας στις υποψήφιες χώρες και δυνάμει υποψηφίους. Στη δέσμη μέτρων του 2015 για τη διεύρυνση και στην έκθεσή της σχετικά με την Αλβανία, η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Αλβανία εξακολούθησε να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επικαιροποιημένη αξιολόγηση στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων του 2016 για τη διεύρυνση, η δημοσίευση της οποίας έχει προγραμματιστεί για το επόμενο φθινόπωρο.


Σε πολιτικό επίπεδο, η Επιτροπή έκρινε θετικά το γεγονός ότι η συχνότητα των επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των αρχών της Αλβανίας και της Ελλάδας έχει αυξηθεί. Μεταξύ άλλων, η επίσκεψη του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016 και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο της 25ης επετείου της διμερούς συνθήκης φιλίας, αποτελούν ενδείξεις ανανεωμένης δέσμευσης. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εντάθηκαν, μεταξύ άλλων για τη βελτίωση του πλαισίου του πολιτικού διαλόγου. Η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα. Η Επιτροπή επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για την εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση, σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας».


 


Πηγή: eleftherostypos.gr, altsantiri.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X