Πόσα λιπαρά πρέπει να τρώει το παιδί; Τι πρέπει να προσέχετε

<p style="text-align: justify;">Ένα συχνό ερώτημα που θέτουν οι γονείς αφορά στην ποσότητα <strong>λίπους</strong> που μπορούν να καταναλώνουν τα <strong>παιδιά</strong> τους σε ημερήσια βάση, καθώς και στην <strong>ποιότητά</strong> του, δηλαδή στις διαιτητικές πηγές του. Τα λιπαρά που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή είναι σημαντικά σε κάθε ηλικία, και ειδικά στην παιδική, όπου η ανάπτυξη έχει τον κύριο λόγο.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Καλά vs Κακά λιπαρά</strong><br />Στην κατηγορία των «<em><strong>κακών</strong></em>» λιπαρών εντάσσονται τα κορεσμένα και τα υδρογονωμένα (trans) λιπαρά, η αυξημένη κατανάλωση των οποίων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης <strong>καρδιαγγειακών</strong> παθήσεων και <strong>σακχαρώδους</strong> <strong>διαβήτη</strong>. Επίσης, η πολύ εύκολη υπερκατανάλωσή τους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το λίπος αποτελεί την πιο συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας στη διατροφή μας (<strong>αποδίδει 9 kcal / γραμμάριο</strong>) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης <strong>παχυσαρκίας</strong> στα παιδιά, αν δεν ελέγχονται από τους γονείς οι ετικέτες τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, τα <strong>πολυακόρεστα</strong> και <strong>μονοακόρεστα</strong> λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο των <strong>καρδιαγγειακών</strong> παθήσεων. Στα <strong>πολυακόρεστα</strong> λιπαρά ανήκουν και τα πολυσυζητημένα<strong> ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα</strong>, τα οποία αποτελούν δομικά συστατικά των κυττάρων και η πρόσληψή τους από την τροφή θεωρείται απαραίτητη, καθώς το ανθρώπινο σώμα δεν τα συνθέτει.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λιπαρών οξέων</strong><br />Τους <strong>πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού</strong>, η πρόσληψη λίπους <strong>μέσω του θηλασμού</strong> αποτελεί περίπου το <strong>50% της συνολικής ενεργειακής του πρόσληψης</strong>. Από τη στιγμή που ξεκινά η συμπληρωματική χορήγηση τροφής, <strong>έως και τα 2 πρώτα χρόνια ζωής</strong> του παιδιού, η σύσταση για πρόσληψη λίπους είναι <strong>35% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης</strong>, ενώ στη συνέχεια μειώνεται στο <strong>25-35%</strong>. Όσον αφορά στη σύσταση του λίπους, η πρόσληψη των <strong>κορεσμένων</strong> λιπαρών πρέπει να είναι περιορισμένη και να δίνεται περισσότερη έμφαση στα <strong>μονοακόρεστα</strong> και <strong>πολυακόρεστα</strong> λιπαρά. Αντίθετα, η πρόσληψη <strong>trans</strong> λιπαρών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το<strong> 1% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Τι γίνεται στην Ελλάδα;</strong><br />Η πρόσληψη «κακών» κορεσμένων λιπαρών είναι αυξημένη στην παιδική ηλικία στην Ελλάδα, αντιθέτως η πρόσληψη «<em><strong>καλών</strong></em>» <strong>πολυακόρεστων</strong>, και άρα απαραίτητων, λιπαρών είναι μειωμένη και μικρότερη από τις συστάσεις. Η πρόσληψη «<em><strong>καλών</strong></em>» <strong>μονοακόρεστων</strong> λιπαρών είναι η συνιστώμενη, ενώ η συνολική πρόσληψη λιπαρών από τα παιδιά είναι γύρω στο <strong>40%</strong> της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, δηλαδή παραπάνω από τη συνιστώμενη.</p>
<p style="text-align: justify;">Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι η μείωση της συνολικής πρόσληψης λίπους πρέπει να προέλθει από τη μείωση του <strong>κορεσμένου</strong> λίπους, ενώ απεναντίας η πρόσληψη <strong>πολυακόρεστων</strong> λιπαρών οξέων θα πρέπει να αυξηθεί ώστε να φτάσει τις συστάσεις. Έτσι, είναι σκόπιμο<strong> να μειωθεί η κατανάλωση</strong> κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών που είναι πλήρη σε λιπαρά, ζωικών λιπαρών και αγελαδινού βουτύρου και <strong>να αυξηθεί η πρόσληψη</strong> λιπαρών ψαριών, ξηρών καρπών και φυτικών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο και οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες.</p>

Σχετικά άρθρα