Είσαι ευτυχισμένη με τη σχέση σου; Ή μήπως λείπει το βασικό συστατικό ώστε να έχει διάρκεια στον χρόνο;

Για να καταφέρουμε να έχουμε μια σχέση με διάρκεια χρειάζεται να έχουμε την ικανότητα να συντονιστούμε με τις βαθύτερες ανάγκες και λαχτάρες μας.

Το ρίσκο, που είναι ουσιώδες για τον ερωτισμό, δεν πηγάζει από συνεχείς επιφανειακούς νεωτερισμούς, αλλά από την ικανότητα να μένει κανείς ανοιχτός στον σύντροφό του στο «εδώ και τώρα». Η φροντίδα και η στήριξη για πρακτικά θέματα είναι μια φυ­σική αντίδραση όταν νιώθουμε κοντά και συνδεδεμένοι. «Όταν αγα­πάς, θέλεις να κάνεις πράγματα για την αγαπημένη σου», έγραψε ο Χέμινγουεϊ. «Θέλεις να θυσιαστείς. Θέλεις να εξυπηρετήσεις».

Οι σχέσεις θέλουν δουλειά, όπως όταν φτιάχνεται το ψωμί

Στις περισσότερες σχέσεις αγάπης, οι ανάγκες και οι φόβοι κατευθύνουν τις πράξεις μας. Για να λειτουργήσει η αγάπη χρειάζεται να αποδεχτεί κανείς ότι ακόμη και εάν υπάρχει αγάπη, είναι πάντοτε μια υπό­θεση σε εξέλιξη. Η μυθιστοριογράφος Ούρσουλα Λε Γκεν μάς υπενθυμίζει ότι η αγάπη «δεν στέκεται σαν πέτρα. Πρέπει να παρασκευαστεί σαν το ψωμί: Να το ζυμώνεις και να το ξαναζυμώνεις όλη την ώρα, σαν από την αρχή».

Γνωρίζουμε από την έρευνα ότι οι ασφαλείς σύντροφοι είναι πιο ευαίσθητοι στις ανάγκες για φροντίδα του ενός προς τον άλλο. Η ανάγκη μας να έρθουν κοντά μας οι άλλοι όταν τους φωνά­ζουμε ώστε να μας προσφέρουν ένα ασφαλές «λιμάνι» είναι από­λυτη.

Η συναισθηματική… πείνα είναι μια πραγματικότητα. Όταν κά­ποιος νιώθει συναισθηματική «ερημιά», όταν νιώθει ότι έχει απορριφθεί ή εγκαταλειφθεί, τότε πονάει σωματικά και συναισθημα­τικά και πανικοβάλλεται. Υπάρχουν πολύ λίγοι τρόποι να τα βγάλουμε πέρα με τον πόνο μας όταν οι πρωταρχικές μας ανάγκες για σύνδεση δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Τα 3… βραβεία της αγάπης

Η συναισθηματική ισορροπία, η ηρεμία και η πραγματική χαρά είναι τα… βραβεία της αγάπης. Δεν υπάρχει τέλεια επίδοση στην αγάπη ή στο σεξ. Όταν έχεις πάθει εμμονή με την επίδοση, τότε φτάνεις σε αδιέξοδο. Αυτό που μετράει είναι η συναισθηματική παρουσία.

Στις σχέσεις δεν υπάρχει σχέση αιτίου – αιτιατού. Δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές, μόνο κύκλοι που οι σύντροφοι δημιουργούν μαζί. Εάν αποφασίσουμε να ακούσουμε το συναίσθημά μας και να το χρησιμοποιήσουμε σαν οδηγό, μας λέει ακριβώς τι χρειαζό­μαστε.

Όλοι χάνουμε την ισορροπία μας αλλά το μυστικό είναι να μην παραμένουμε σε αυτές τις καταστάσεις. Για να δώσουμε λοιπόν, μορφή στην αγάπη, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να μπορούμε να ανταποκριθούμε τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.

Πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά;

Οι πιο συναισθηματικά απόμακροι σύντροφοι συνήθως λένε: «Κάνω τα πάντα για να δείξω ότι νοιάζομαι, κουρεύω το γκαζόν, φέρνω στο σπίτι έναν καλό μισθό, λύνω προβλήματα και δεν φλερτάρω δεξιά και αριστερά. Όμως γιατί δεν φαίνεται να έχουν σημασία όλα αυτά και το μόνο που μετράει για τη γυναίκα μου είναι ότι δεν συζητάμε για συναισθηματικά θέματα και δεν αγκαλιαζόμαστε;».

Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το ότι έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Χρειαζόμαστε κάποιον να μας προσέχει πραγματικά, να μας κρατάει σφιχτά, να έρχεται κάποιες φορές πραγματικά κοντά μας και να ανταποκρίνεται με συναισθηματικό τρόπο που να μας συγκινεί, να συνδέεται μαζί μας. Τίποτε δεν συγκρίνεται με αυτό.

Και εσύ το χρειάζεσαι αυτό. Το ξέχασες; Το να νιώθεις συνδεδεμένος είναι κάτι πολύ γλυκό. Η αγκαλιά καθησυχάζει βαθιά και ικανοποιεί, ανεξαρτήτως εάν αγκαλιάζουμε ή μας αγκαλιάζουν. Στους περισσότερους από μας αρέσει να κρατάμε ένα μωρό. Είναι μια τόσο ωραία αίσθηση. Τα πάντα βασίζονται συναισθηματικός δεσμός. Ο έρωτας μεταξύ ενηλίκων συμπεριλαμβάνει και σεξουαλικότητα και φροντίδα.

*Γράφει η Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Δρ. Σου Τζόνσον, σε μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια κειμένου, από τη Ρίτα Βεντούρα, Μ.Α. ΕCP, Ψυχοθεραπεύτρια.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Friendzone: Πώς να μετατρέψεις μια φιλία σε πραγματική ιστορία αγάπης;

«Δώσ’ μου μια αγκαλιά»: Το οφέλη του αγγίγματος στην ψυχή και το σώμα

Friend with benefits: Ένα γράμμα στον άνδρα που δεν έπρεπε ν’ αγαπήσω…

Αγάπη ή απωθημένο; Πώς θα τα ξεχωρίσεις στην εποχή των social media;

Σχετικά άρθρα