Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Reuters: αλλάζει ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Reuters: αλλάζει ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα  thumbnail

Reuters: αλλάζει ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες που θα το διατηρεί ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις, είπαν στο πρακτορείο Reuters δύο ανώτατες πηγές.


Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, εδώ και ένα χρόνο το Ταμείο επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να παίρνει μέρος σε κάθε νέο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυση του χρέους της Ελλάδας.


Αλλά πλέον το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις για να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα. «Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος όμως δεν προβλέπεται αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή "υγείας" της οικονομίας» εξηγεί η μια πηγή που επικαλείται το Reuters.


Όπως προσθέτει η ίδια πηγή στο πρακτορείο «με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβιάζω τους κανόνες" και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι "βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι"».


Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί, πιθανότατα το ΔΝΤ θα είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός σύμβουλος: για παράδειγμα, θα καταρτίζει προτεινόμενες συμφωνίες και διαπραγματευτικά έγγραφα και θα αναλαμβάνει τον συντονισμό μεταξύ ελληνικής πλευράς και Ευρωπαίων.


«Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα ούτε θα είναι απλά τεχνικοί σύμβουλοι», δηλώνουν οι πηγές στο πρακτορείο.


 


Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X