Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / Το μακρύ χέρι της εφορίας στις καταθέσεις
Όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πλέον θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο η εφορία να βάλει χέρι σε καταθέσεις και σε ποσά μισθών και συντάξεων και των λοιπών εισοδημάτων τους, τα οποία καταβάλλονται σε αυτούς μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Με μια νέα διάταξη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και να βάλει φρένο σε όσους σκέφτονται να μην πληρώσουν το Δημόσιο. Προβλέπει ότι οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να αποδίδουν στις Δ.Ο.Υ. τα κατασχεθέντα ποσά από λογαριασμούς καταθέσεων των ασυνεπών οφειλετών του Δημοσίου αμέσως, το πολύ μέσα σε διάστημα 10 ημερών από τη στιγμή που θα υποβάλουν τις δηλώσεις με τις οποίες αναφέρουν στο Δημόσιο ποια είναι ακριβώς τα υπόλοιπα των λογαριασμών αυτών! Με την εφαρμογή της διάταξης αυτής θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιβολής του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων. Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και άλλα εισοδήματα που εισπράττουν οι οφειλέτες του Δημοσίου μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Μέχρι σήμερα, τα χρήματα δεσμεύονταν μεν από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά δεν αποδίδονταν εγκαίρως στα δημόσια ταμεία. Τα νέα δεδομένα για τους μπαταχτσήδες προκύπτουν από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Κόλλια Τσαρουχά, για τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών στο Δημόσιο (κατάσχεση εις χείρας τρίτων), που όμως παραμένουν στη διαχείριση των τραπεζών και δεν αποδίδονται αμέσως στις οικονομικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων. Στο έγγραφο σημειώνεται ακόμη: "Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών ιδρυμάτων) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου

Το μακρύ χέρι της εφορίας στις καταθέσεις

Όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πλέον θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο η εφορία να βάλει χέρι σε καταθέσεις και σε ποσά μισθών και συντάξεων και των λοιπών εισοδημάτων τους, τα οποία καταβάλλονται σε αυτούς μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Με μια νέα διάταξη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και να βάλει φρένο σε όσους σκέφτονται να μην πληρώσουν το Δημόσιο.

Προβλέπει ότι οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να αποδίδουν στις Δ.Ο.Υ. τα κατασχεθέντα ποσά από λογαριασμούς καταθέσεων των ασυνεπών οφειλετών του Δημοσίου αμέσως, το πολύ μέσα σε διάστημα 10 ημερών από τη στιγμή που θα υποβάλουν τις δηλώσεις με τις οποίες αναφέρουν στο Δημόσιο ποια είναι ακριβώς τα υπόλοιπα των λογαριασμών αυτών!

Με την εφαρμογή της διάταξης αυτής θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιβολής του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων. Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και άλλα εισοδήματα που εισπράττουν οι οφειλέτες του Δημοσίου μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Μέχρι σήμερα, τα χρήματα δεσμεύονταν μεν από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά δεν αποδίδονταν εγκαίρως στα δημόσια ταμεία.

Τα νέα δεδομένα για τους μπαταχτσήδες προκύπτουν από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Κόλλια Τσαρουχά, για τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών στο Δημόσιο (κατάσχεση εις χείρας τρίτων), που όμως παραμένουν στη διαχείριση των τραπεζών και δεν αποδίδονται αμέσως στις οικονομικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Στο έγγραφο σημειώνεται ακόμη:

• «Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών ιδρυμάτων) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

X