Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τί πρέπει να αποφεύγουμε

<p>Το<span> σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου</span> είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που οι ασθενείς δεν επιθυμούν να μιλήσουν για αυτό. Είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που εμφανίζεται στο 3-5% του δυτικού κόσμου. Τα αίτια εμφάνισης του άγνωστα, πολύ συχνά ενοχοποιούνται η κακή διατροφή, διατροφικές αλλεργίες, κάπνισμα, άγχος και κληρονομικότητα.</p>
<p><strong><em>Υπάρχουν διαφορετικά είδη συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS-A, IBS-C, IBS-D ανάλογα με τον τύπο που εμφανίζεται σε κάθε άνθρωπο.</em></strong></p>
<p>Τα διαγνωστικά κριτήρια για  για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι  να έχει ο πάσχον τουλάχιστον τρεις μήνες με συνεχιζόμενους ή  επαναλαμβανόμενους κοιλιακούς πόνους ή μη άνεση στην ανακούφιση με την αφόδευση ή αλλαγές στη συχνότητα  των κενώσεων.</p>
<p><strong>Tι πρέπει να αποφεύγεται:</strong></p>
<ul>
<li>Kάπνισμα</li>
<li>Αλκοολούχα ποτά</li>
<li>Γαλακτοκομικά προϊόντα (εάν υπάρχει δυσανεξία)</li>
<li>Καφεΐνη</li>
<li>Σόδα</li>
<li>Γλυκά</li>
<li>Φαγητά με μεγάλες ποσότητες λίπους</li>
<li>Φρουκτόζη (τρόφιμα και φαγητά με σιρόπι)</li>
<li>Σορβιτόλη (υπάρχει σε πολλές τσίχλες sugar free)</li>
<li>Πικάντικα φαγητά</li>
</ul>
<p><strong>Επιλέξτε να:</strong></p>
<ul>
<li>Δημιουργήσετε γεύματα μικρά και συχνά</li>
<li>Απολαύσετε το φαγητό σας και δώστε χρόνο σε αυτό</li>
<li>Αποφύγετε μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα σας</li>
<li>Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό (30-35ml/kg σωματικού βάρους/ ημέρα)</li>
<li>Δοκιμάστε κομπόστες φρούτων</li>
<li>Καλοβρασμένα χόρτα</li>
<li>Κολοκυθάκια βραστά</li>
<li>Χρήση προβιοτικών για τουλάχιστον 4 εβδομάδες</li>
<li>Ελέγξτε το άγχος σας</li>
</ul>
<p><strong><em>Σκόπιμο είναι να αναφερθεί πως κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό και χρειάζεται σωστή και επαρκή ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό του σε συνεργασία με τον διαιτολόγο του.</em></strong></p>
<p><strong>Συμπερασματικά,</strong> το έντερο είναι το δεύτερο σε έκταση μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας μετά το δέρμα και εκτός από την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ξεκινάει η δημιουργία ερεθισμάτων για ορμόνες που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία μας και στην ευημερία μας όπως η σεροτονίνη.</p>
<p>Οφείλουμε να προσέχουμε και να φροντίζουμε να είναι υγιές.</p>
<p><span>Γράφτηκε απο την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα και την </span><span class="vcard author"><span class="fn">Μαρία Ρωμανίδου/ Διατολόγο- Διατροφολόγο (www.diatrofi.gr)</span></span></p>

Σχετικά άρθρα