Ψάρι με ξίδι και σαφράν

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>1 κιλό φιλέτα λευκού ψαριού (γαλέος, μπακαλιάρος, πέρκα), σε μέτρια κομμάτια</li>
<li>1 κιλό κρεμμύδια, σε μέτρια καρέ</li>
<li>3 γρ. σαφράν (ίνες ή σκόνη)</li>
<li>1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασόξιδο</li>
<li>αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
<li>1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο</li>
<li>4 κλαράκια μαϊντανού</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 4</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> περίπου 40'</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span> περίπου 40'</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το βάζουμε σε ένα μπολ στο ψυγείο, για περίπου 1 ώρα, να «τραβήξει» αλάτι και να σφίξει. Βάζουμε τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα με το μισό σαφράν και 700 ml νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια.</p>
<p> </p>
<p>Σουρώνουμε τον ιδιότυπο αυτό κρεμμυδοζωμό σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα ευρύχωρο τηγάνι. Τα κρεμμύδια τα κρατάμε σε τάπερ στο ψυγείο για μελλοντική χρήση (π.χ. σε μια κρεμώδη σούπα). Βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, τα κλωνάρια του μαϊντανού και αλατοπίπερο. Αφήνουμε τα υγρά να πάρουν 1 – 2 καλές βράσεις. Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ξίδι και το υπόλοιπο σαφράν και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς.</p>
<p> </p>
<p>Βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού ένα-ένα στο ξίδι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα (έτσι, θα πάρουν νοστιμιά από το ξιδάτο μείγμα -που θα κοντράρει τη γλύκα του κρεμμυδόζουμου-, ενώ παράλληλα θα σφίξουν και θα παραμείνουν ζουμερά μετά το μαγείρεμα). Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι.</p>
<p> </p>
<p>Μεταφέρουμε το ψάρι σε πιατέλα σερβιρίσματος και δένουμε τη σάλτσα. Τη σουρώνουμε πάνω από το ψάρι και σερβίρουμε με χόρτα εποχής βραστά και ρύζι.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Στο ποτήρι μας</span></span> Ρετσίνα ή μια δυνατή Ale μπίρα.</p>
<p> </p>
<p><a href="http://www.gastronomos.gr/">http://www.gastronomos.gr/</a></p>
<p> </p>
</div>

Σχετικά άρθρα