Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών για τo Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών για τo Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης thumbnail

Σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών για τo Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σε εξέλιξη είναι σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης είναι η εξεύρεση των κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2017 για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί, άλλωστε, ένα από τα σημεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.


Χθες, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, με θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις περικοπές 400 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.


Την ίδια ώρα, την ετοιμότητα του Eurogroup να τηρήσει τη συμφωνία του Μαίου του 2015 και να βάλει στο τραπέζι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επιβεβαιώνει έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup/Ecofin στις 7-8 Νοεμβρίου.


Σε ό,τι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών μιλά για «ευρύ φάσμα μέτρων» που θα απασχολήσουν την επόμενη αποστολή των εκπροσώπων των δανειστών που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14 – 21 Νοεμβρίου.


Η ατζέντα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης (σ.σ. πιθανά εννοώντας το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και της αγοράς εργασίας που αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής.


Μέτρα λαμβάνονται επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, της νομοθεσίας σχετικά με τη στρατηγική του προϋπολογισμού για το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα.


Το χρέος


Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναδιαμόρφωση των λήξεων του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF, περιορισμό του κινδύνου επιτοκίου κτλ.) που επεξεργάζεται ο ESM.


Το γεγονός άλλωστε είχε επιβεβαιώσει στα μέσα του μήνα και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Kalin Anev Janse που είχε δώσει το σχετικό περίγραμμα: υπάρχουν, όπως παρατήρησε τρία τουλάχιστον στοιχεία:


"Το πρώτο είναι η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα τα 28 χρόνια. Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια, για να προσαρμόσουμε τις αποπληρωμές και να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών.


Δεύτερον, εξετάζουμε μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια.


Και τρίτον, είναι η άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017, για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους».


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr, euro2day.gr


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X