Καταδικασμένα σε αφανισμό 140 είδη της ελληνικής πανίδας

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ

Λιγότερα από 100 χρόνια ζωής απομένουν σε συνολικά 140 είδη ζώων που βρίσκουν καταφύγιο στην ελληνική φύση εδώ και πολλές χιλιετίες, καθώς κινδυνεύουν να εξαφανιστούν οριστικά μέσα στις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που εορτάζεται διεθνώς την προσεχή Τετάρτη 22 Μαΐου, επιστήμονες και μέλη οργανώσεων τονίζουν πως η Ελλάδα απειλείται με απώλεια έως και του 43,3% των σπονδυλωτών και χερσαίων ειδών ζώων που κατοικούν σήμερα στη χώρα.

Ορισμένα από τα απειλούμενα είδη είναι εντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως το μικροσκοπικό αμφίβιο αλπικός τρίτωνας που φωλιάζει στις πηγές της Πίνδου ή το εντυπωσιακό αιλουροειδές λύγκας που απαντάται στη Φλώρινα, ενώ άλλα είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την παραδοσιακή ζωή στην ελληνική ύπαιθρο, όπως ο λύκος ή το αγριοκάτσικο.

“Καθένα από αυτά έχει την ξεχωριστή του σημασία για τη φύση της χώρας μας. Ομως αυτό που δεν έχουμε καταλάβει μέχρι σήμερα είναι ότι αυτά τα είδη έχουν λάβει μια πορεία προς τον αφανισμό, η οποία δυστυχώς είναι δύσκολα αναστρέψιμη. Ουσιαστικά, αν και δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα, ο άνθρωπος έχει καταδικάσει αυτά τα είδη στην εξαφάνιση από την ελληνική φύση μέσα στον επόμενο αιώνα

Σχετικά άρθρα