Αρχική / Παιδί / Τι να κάνω αν με εκφοβίζουν και με κοροιδεύουν
Τι να κάνω αν με εκφοβίζουν και με κοροιδεύουν  thumbnail

Μαρία, αναγνωστρια

Τι να κάνω αν με εκφοβίζουν και με κοροιδεύουν

Νιώθω μόνη κανεις δεν με κάνει παρέα Παω ακόμα σχολείο νιωθω κάθε μέρα και χειρότερα δεν με βοηθάει κανεις μια κολλητη μου από παλιά με χτυπάει και με κάνει ρεζίλι σε όλα τα παιδιά… 


Απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη
M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
PgCert. Ειδικής Αγωγής  
B.Sc. Ψυχολογίαςwww.normavitae.com

 


Αγαπητή Αναγνώστρια,


Καταλαβαίνω αυτό που περνάς και σε συγχαίρω που βρήκες έναν τρόπο να ζητήσεις βοήθεια. Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει απομονωμένος, πόσο μάλλον να δέχεται και σωματική κακοποίηση από το άτομο που νιώθει πιο κοντινό του.


 


Αρχικά, θέλω να καταλάβεις πως ΔΕΝ φταις εσύ γι αυτό που βιώνεις και ότι σε καμία περίπτωση ΔΕΝ αξίζεις τέτοια συμπεριφορά. Αυτό είναι σημαντικό να το κατανοήσεις βαθιά μέσα σου (και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο) εφόσον η καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων πάντα ξεκινάει από μέσα μας. Για να αντεπεξέρχεσαι σε άσχημα περιστατικά, πρέπει πρώτα να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και να νιώθεις δυνατή. Κάτι τέτοιο το επιτυγχάνεις μόνο ενδυναμώνοντας τον εαυτό σου και όχι με το να τον κατακρίνεις. 


 


Αυτό που πολλοί ξεχνάμε είναι πως δυστυχώς ή ευτυχώς, η γλώσσα του σώματος προσδίδει τα βαθύτερα μας συναισθήματα και τις πιο κρυφές μας σκέψεις. Έτσι, εάν εσύ η ίδια δεν εκτιμάς τον εαυτό σου όπως σου αρμόζει, είναι σαν το επικοινωνείς αυτό και στους άλλους άθελά σου. Κανένας δεν πρόκειται να σε εκτιμήσει εάν βλέπει/νιώθει πως εσύ η ίδια δεν πιστεύεις πως το αξίζεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι φταις – κάθε άλλο: σημαίνει πως έχεις την δύναμη στα χέρια σου να χειριστείς αυτή την κατάσταση και να την ανατρέψεις. Καλό είναι, επομένως, να μάθεις να εκτιμάς τον εαυτό σου περισσότερο. Αναγνώρισε τα θετικά σου χαρακτηρίστηκα, φρόντισε και αγάπα τον εαυτό σου με κάθε τρόπο και έννοια. Έτσι θα χτίσεις το σθένος και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να αντεπεξέρχεσαι σε αντίξοες συνθήκες και να διεκδικείς τα δικαιώματά σου. 


 


Να θυμάσαι πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε υποτιμήσει και είναι στο χέρι σου να μην το επιτρέπεις αυτό ποτέ. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα το επιχειρήσουν, αν, όμως, εσύ δεν αποδεχτείς το μήνυμα που προσπαθούν να σου περάσουν, τότε θα έχουν αποτύχει.


 


Όταν, λοιπόν, προσπαθεί κάποιος να σε εκφοβίσει:


1. Μην τρέξεις να κρυφτείς και μην επιτρέψεις αυτό που λέει να εισχωρήσει στο μυαλό σου. Αντιμετώπισε το άτομο αυτό με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, λέγοντας του πως δεν επιτρέπεις τέτοια συμπεριφορά.


2. Θυμήσου πως αυτά που λέει έχουν μόνο όση αξία τους δώσεις εσύ – μην δώσεις σημασία και δεν θα σημαίνουν τίποτα. Εν καιρό, εφόσον δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα σταματήσει να σε ενοχλεί.


3. Καλό είναι να μιλήσεις και σε έναν ενήλικα που να εμπιστεύεσαι. Εξέφρασε αυτό που περνάς στους γονείς σου, μοιράσου το με μια δασκάλα που να εκτιμάς – βρες άτομα για στήριξη. Όλοι χρειαζόμαστε μια χείρα βοηθείας που και που – δεν είναι αδυναμία το να έχεις συμμάχους στην προσπάθειά σου. Αν αρχικά αυτό σου φαίνεται δύσκολο, μπορείς να καλέσεις το 1056 και να μιλήσεις στους ειδικούς της γραμμής, οι οποίοι θα σε καθοδηγήσουν και θα σε ενδυναμώσουν. Εκεί θα μιλήσεις ανώνυμα και θα μοιραστείς μόνο όσες πληροφορίες θέλεις εσύ. 


 


Καλή επιτυχία και αν ποτέ χρειαστείς μπορείς να μας στείλεις μήνυμα ξανά. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X