Για εδραίωση "αμοιβαίας εμπιστοσύνης" δεσμεύεται ο Λι Κετσιάνγκ

Για την οικοδόμηση “αμοιβαίας εμπιστοσύνης” με την Ινδία δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, οποίος ξεκίνησε από το Νέο Δελχί την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό, έπειτα από την ένταση που προκάλεσε στις σινο-ινδικές σχέσεις συνοριακό επεισόδιο σε περιοχή των Ιμαλαΐων, επισημαίνοντας ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι σημαντικές για την παγκόσμια ειρήνη.

Φθάνοντας χθες στην ινδική πρωτεύουσα, ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι η επιλογή του να αρχίσει από την Ινδία το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό αναδεικνύει τη σημασία που το Πεκίνο αποδίδει στις διμερείς σχέσεις. “Η επίσκεψή μου έχει τρεις στόχους: την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ενίσχυση της συνεργασίας και τον προσανατολισμό προς το μέλλον… Με βάση την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο χώρες μπορούν να οικοδομήσουν ένα νέο είδος σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, προωθώντας μία υγιή ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας. Θα είναι πραγματικά επωφελές για την Ασία και τον κόσμο”, είπε ο κινέζος πρωθυπουργός στο πλευρό του ινδού ομολόγου του Μανμοχάν Σινγκ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο έφθασε στο Νέο Δελχί λίγες εβδομάδες μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στις διμερείς σχέσεις όταν οι Ινδοί κατηγόρησαν τον κινεζικό στρατό ότι διείσδυσε σε περιοχή των Ιμαλαΐων που διεκδικεί η Ινδία. Η γραμμή ελέγχου που έχει ορισθεί στην περιοχή αυτή των Ιμαλαΐων δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από επίσημα χαραγμένα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο το Νέο Δελχί και το Πεκίνο έχουν υπογράψει συμφωνίες για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, θέατρο σύντομης σύρραξης το 1962, που έληξε με την ταπεινωτική ήττα του ινδικού στρατού. Οι δεκαέξι γύροι διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν δεν έφεραν αποτέλεσμα στην επίλυση της συνοριακής διαφοράς, η οποία εξακολουθεί να σκιάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και η ανάδειξή της σε παγκόσμια οικονομική δύναμη έχουν ενισχύσει τους φόβους της Ινδίας για την εκκρεμότητα της εδαφικής διαφοράς.

Χωρίς να αναφερθεί απευθείας στην εδαφική διαφορά, ο Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει παγκόσμιας εμβέλειας συνέπειες: “Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να είναι πραγματικότητα χωρίς τη στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας”. Μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, ο Λι Κετσιάνγκ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σαλμάν Χουρσίντ και με την ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης , του Μπαρατίγια Τζανάτα. Αύριο θα επισκεφθεί το Μουμπάι, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας.

Η επίσκεψη του Λι Κεντσιάνγκ έχει επίσης ως στόχο την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πολυπληθέστερων χωρών του πλανήτη.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας , με συναλλαγές ύψους 66,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας Τζιάνγκ Γιαοπίνγκ. Στόχος είναι οι εμπορικές συναλλαγές να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, διευκρίνισε ο Τζιανγκ.

Ενδεικτικά, οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ανέρχονται σε 546 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός της Κίνας θα επισκεφθεί μετά την Ινδία, το Πακιστάν, παραδοσιακό σύμμαχο του Πεκίνου, όπου ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος ανατράπηκε από πραξικόπημα το 1999, είναι νικητής των εκλογών και εντολοδόχος πρωθυπουργός. Στην Ευρώπη, ο κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελβετία, με την οποία η Κίνα διαπραγματεύεται συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, ενώ τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής του περιοδείας θα είναι η Γερμανία, ο πρώτος ευρωπαίος εταίρος της Κίνας, με εμπορικές συναλλαγές ύψους 161,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2012. Η Γερμανία μόνη της αντιπροσωπεύει το 29,5 των εμπορικών ανταλλαγών της Κίνας με την ΕΕ.

Σχετικά άρθρα