Αρχική / Teens / 6 tips που θα σε βοηθήσουν να μιλάς περισσότερο στην τάξη αν είσαι ντροπαλή
6 tips που θα σε βοηθήσουν να μιλάς περισσότερο στην τάξη αν είσαι ντροπαλή thumbnail

6 tips που θα σε βοηθήσουν να μιλάς περισσότερο στην τάξη αν είσαι ντροπαλή

Έχεις νιώσει ποτέ αυτή τη νευρικότητα και τις παλάμες σου να ιδρώνουν κάθε φορά που πρέπει να απαντήσεις κάποια ερώτηση στην τάξη; Χάνεις αμέσως τα λόγια σου και φοβάσαι πως θα ρεζιλευτείς; Οι στιγμές που νιώθεις τα ερευνητικά μάτια όλων να σε κοιτούν επίμονα και να κρέμονται από τα χείλη σου είναι δύσκολες. Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο: ότι δεν είσαι η μόνη που νιώθεις έτσι.


Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπος να ξεπεράσεις αυτό το άγχος και να μιλήσεις όπως θέλεις μέσα στην τάξη. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να βγεις μπροστά και να μιλήσεις και να διεκδικήσεις έναν καλό βαθμό. 


1. Προετοίμασε αυτά που θέλεις να πεις στο μυαλό σου 


Μάθε τι θα πεις πριν το πεις. Με αυτό το τρόπο, θα είσαι πρετοιμασμένη να μιλήσεις και δεν θα είσαι αγχωμένη γι' αυτό. Αν λοιπόν ο/η καθηγητής/τρια κάνει μια ερώτηση που ξέρεις την απάντηση, μην ντραπείς να σηκώσεις το χέρι σου και να πιστέψεις στον εαυτό σου. Ακόμα κι αν κάνεις λάθος, μετά δε θα το θυμάται κανείς, πίστεψέ με. 


2. Δε χρειάζεται να εξασκηθείς μπροστά στον καθρέφτη 


Πολλοί πιστεύουν ότι το να μιλάς μπροστά στον καθρέφτη θα σε βοηθήσει. Για μερικούς, μπορεί και να δουλεύει, όμως το μόνο που θα καταφέρεις είναι να έχεις φάτσα κάρτα τον εαυτό σου και στο τέλος να τον κριτικάρεις. Όχι και η καλύτερη… ένεση αυτοπεποίθησης θα έλεγα. Αν αντικαταστήσεις τον καθρέφτη με τα αδέρφια σου ή τους φίλους σου, τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα καλύτερα. 


3. Σκέψου πως δεν είσαι η μόνη 


Όλοι αγχώνονται ακόμα και αυτοί που θεωρείς ότι είναι cool. Το σχολείο ίσως δεν θα έπρεπε να λειτουργεί τόσο ανταγωνιστικά, όμως έτσι συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Οπότε πάρε βαθιά ανάσα και σκέψου πως θα το ξεπεράσεις και αυτό. 


4. Μίλησε με τους καθηγητές σου 


Ξέρω, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλεις να κάνεις για να μην νομίζουν και οι υπόλοιποι ότι το κάνεις για να πάρεις καλύτερο βαθμό. Όμως μια και μόνο συζήτηση μαζί τους, θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι είναι κι εκείνοι άνθρωποι και θα δείξουν κατανόηση. Αν εν ολίγοις τους πεις πως είσαι ντροπαλή και σε πιάνει νευρικότητα μπροστά στους συμμαθητές σου θα θέλουν να σε βοηθήσουν. 


5. Μίλα αργά 


Πολλές φορές όταν θέλουμε να πούμε κάτι και είμαστε αγχωμένοι, προτρέχει το μυαλό μας αλλά και η γλώσσα μας με αποτέλεσμα να μιλάμε πολύ γρήγορα. Πάρε μια βαθιά ανάσα λοιπόν, πάρε το χρόνο σου για να σκεφτείς και να είσαι ακριβής σε αυτά που θα πεις. 


6. Κοίτα έναν φίλο όταν μιλάς μπροστά στην τάξη 


Μάλλον σου ακούγεται περίεργο και σκέφτεσαι ότι θα γελάσεις, όμως αν έχεις στο μυαλό σου ότι μιλάς στην κολλητή σου και μόνο, το άγχος θα σου φύγει. Αν βέβαια είσαι στην ίδια τάξη με την καλύτερή σου φίλη ή τον κολλητό σου, θα σε βοηθήσει να τους κοιτάς. Στην αρχή μπορεί να θέλεις να γελάσεις αλλά στο τέλος θα τα καταφέρεις. 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X