Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Παρασκηνιακή συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
Παρασκηνιακή συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα  thumbnail

Παρασκηνιακή συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου, real.gr


 


Σε παρασκηνιακή συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για τον τρόπο με τον οποίο θα οριστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατέληξαν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.


Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την "σύμπλευση Τόμσεν" με την ΕΕ και στη συνέχεια τόσο ο ίδιος όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψαν τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας.


Πηγή του ευρωσυστήματος μετέφερε στο real.gr χθες Δευτέρα ότι είναι πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, πως η συμμετοχή του θα είναι χρηματική και πως το ύψος της θα οριστεί από μια συγκεκριμένη εξίσωση: τη συνολική έκθεση του Ταμείου στην Ελλάδα, μείον το ποσό που έχει αποπληρωθεί. Προσδιόρισε ουσιαστικά το ποσό σε λίγο κάτω και κοντά στα έξι δισ. ευρώ.


Η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν έχει νόημα το Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα πολύ αργότερα, διότι αφενός η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές, αφετέρου οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές στα μισά και στα δύο τρίτα του δρόμου (από τα 3 έτη του προγράμματος).


Περιγράφοντας τον οδικό χάρτη για να φτάσουμε στη συμμετοχή του Ταμείου, ο Γερούν Ντάισελμπουμ κατέστησε δημόσια σαφές ότι το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί πως δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν ποσοτικά από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του προγράμματος, "δεν μπορούμε να βάλουμε έναν αριθμό μπροστά τους", παρατήρησε χαρακτηριστικά, αλλά το πιο σημαντικό, Τόμσεν παρόντος, είπε πως το ΔΝΤ "δεν μπορεί πια να πει ότι αυτά που προσφέρουμε δεν είναι ικανοποιητικά".


Ο οδικός χάρτης ξεκαθάρισε ακόμη περισσότερο όταν ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι "αλλαγές κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, μείωση καπέλων επιτοκίων και εξομάλυνση της ωρίμανσης και της αποπληρωμής δανείων, μέσα στο σημερινό εύρος ωριμάνσεως περιλαμβάνονται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα" και ως εκ τούτου θα εκτελεστούν τώρα.


Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα παίξουν τον ρόλο της πολιτικής εγγύησης προς το ΔΝΤ και η ποσοτικοποίησή τους δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί. Θα είναι όμως γνωστή ως ασφαλιστική δικλείδα για να ληφθεί η απόφαση συμμετοχής.


Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σε όλα τα παραπάνω δεν έφερε ουδεμία αντίρρηση ο Β. Σόιμπλε και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα "φρένο από γερμανικής πλευράς".


Σε σχέση με το άλλο θέμα της ημέρας, την Κύπρο, το Eurogroup ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για τις οικονομικές πτυχές της επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας το σώμα των υπουργών εκτίμησε ότι η επανένωση της νήσου θα έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, αλλά "πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία επί του εδάφους τους επόμενους μήνες".


Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο θέμα τους επόμενους μήνες και συμπλήρωσε πως οι πολύ καλές προσπάθειες των κυπριακών αρχών πρέπει να συνεχιστούν με έμφαση στα δημόσια οικονομικά.


Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι η ανάπτυξη στη χώρα είναι πλέον στέρεη, ο χρηματοπιστωτικός τομέας βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται γρήγορα, όμως συνεχίζει να υπάρχει υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι αρχές θα πρέπει να επιμείνουν στη συνετή δημοσιονομική πολιτική.


Tέλος, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι έχοντας μεταβεί ο ίδιος στην Κύπρο έχει δει πως η χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έλαβε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αν και όπως επεσήμανε "υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση με το Κοινοβούλιο". Πρόσθεσε δε με ικανοποίηση ότι 2 από τους 3 οίκους αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X