Αρχική / Υγεία / Οδοντιατρική / Αόρατη ορθοδοντική: Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα
Αόρατη ορθοδοντική: Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα thumbnail

Αόρατη ορθοδοντική: Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα

Γράφει η Χειρουργός Οδοντίατρος D.D.S. Γεωργία Ι. Κόκκορη 


Είναι γενικά αποδεκτό ότι το όμορφο χαμόγελο ενισχύει την αυτοπεποίθηση βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή του ατόμου. Σήμερα, με τo σύστημα Invisalign  (ή αλλιώς Αόρατη Ορθοδοντική) μπορούμε να πετύχουμε το χαμόγελο που επιθυμούμε χωρίς να απαιτείται επίπονη διαδικασία και πολύωρες επισκέψεις στο οδοντιατρείο. Τo σύστημα Invisalign, είναι σύστημα μετακίνησης δοντιών με τη χρήση μίας σειράς σχεδόν “αόρατων” ναρθήκων, ειδικά προσαρμοσμένων στα δόντια του ασθενή και αφορούν κυρίως ενήλικες καθώς ακολουθούν τη φιλοσοφία ότι τα παιδιά πρέπει να τα θεραπεύουμε ιδανικά, ενώ τους ενήλικες ρεαλιστικά (dr. Vince Kokich Jr ). 


Πώς λειτουργεί τα σύστημα Invisalign :


Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί μία ακολουθία από κινητά διάφανα μηχανήματα (νάρθηκες) στα οποία έχει ενσωματωθεί ο σχεδιασμός της μετακίνησης των δοντιών με τη βοήθεια τρισδιάστατης υπολογιστικής τεχνολογίας.                              


Ο πιστοποιημένος για Invisalign οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός παίρνουν ένα αποτύπωμα των δοντιών του ασθενή (με δισκάρια) για την κατασκευή των ναρθήκων. Οι νάρθηκες αυτοί, γνωστοί και ως ευθειαστές, κατασκευάζονται σε εξειδικευμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, πιστοποιημένο από την εταιρεία που υποστηρίζει το συγκεκριμένο λογισμικό. Κάθε σετ ναρθήκων είναι εξατομικευμένο  και προσαρμοσμένο στα δόντια του κάθε ασθενή, έτσι εφαρμόζουν απόλυτα στο στόμα του. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η θεραπεία διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την περιπλοκότητα κάθε προβλήματος ευθειασμού. Έτσι, η διάρκεια μιας θεραπείας ξεκινά από 7–8 μήνες για τα απλά περιστατικά (INVISALIGN Lite ) και φθάνει τους 20-24 μήνες για τα πιο σύνθετα περιστατικά (INVISALIGN Full). Συνήθως ο μέσος χρόνος θεραπείας είναι οι 12 μήνες. Οι νάρθηκες  κατασκευάζονται από ανθεκτικό θερμοπλαστικό υλικό (πολυουρεθάνη) και είναι διαφανής.Ο ασθενής πρέπει να τους φοράει όλη την ημέρα, με εξαίρεση την ώρα του φαγητού και την εφαρμογή της στοματικής του υγιεινής. Κάθε νάρθηκας είναι διαφορετικός τόσο από τον προηγούμενο όσο και τον επόμενο και μετακινεί σταδιακά τα δόντια προς τις τελικές τους θέσεις, εξαναγκάζοντάς τα σε ελεγχόμενες κινήσεις. Σε κάθε στάδιο μετακινούνται τα δόντια σύμφωνα με το πλάνο θεραπείας, συγκροτώντας ένα αποτελεσματικό σύστημα άσκησης δύναμης που μετακινεί τα δόντια στην επιθυμητή τελική τους θέση.


Κάθε στάδιο περιλαμβάνει 3 νάρθηκες. Έναν μαλακό (πάχους 0,5 χιλ.) που τον εφαρμόζουμε  για 1 εβδομάδα, έναν μέτριας σκληρότητας (πάχους 0,625 χιλ.) που τον εφαρμόζουμε επίσης για 1 εβδομάδα και 1 σκληρό (πάχους 0,75 χιλ.) που εφαρμόζεται για 2 εβδομάδες. Επειδή οι νάρθηκες είναι λεπτοί, γίνονται απόλυτα ανεκτοί από τους ασθενείς. Ορισμένοι όμως, φορώντας τον νάρθηκα μπορεί να νιώσουν προσωρινή δυσφορία (αίσθημα πίεσης) για λίγες ημέρες κατά την έναρξη κάθε νέου σταδίου θεραπείας, ένα αίσθημα που υποχωρεί σταδιακά σε μία με δύο ημέρες. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό και αποτελεί ένδειξη ότι οι νάρθηκες επιτελούν το σκοπό τους, την προοδευτική δηλαδή μετακίνηση των δοντιών του ασθενή.


Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της αόρατης ορθοδοντικής;


Τα πλεονεκτήματα της αόρατης ορθοδοντικής έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ενηλίκων που θέλουν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, αλλά δεν επιθυμούν τη χρήση των αντιαισθητικών ορθοδοντικών συρμάτων (σιδεράκια). .


Σε αντίθεση με τα κλασσικά σιδεράκια, οι νάρθηκες Invisalign είναι σχεδόν αόρατοι. Η χρήση τους  επιτρέπει την ενσωμάτωσή τους στον τρόπο ζωής του ασθενή και στην καθημερινή του επικοινωνία με τους άλλους. Έχουν επίσης την ευελιξία να αφαιρούνται κατά τη διάρκεια του φαγητού, χωρίς να μένουν πάνω τους υπολείμματα τροφών. Μπορούν επίσης να αφαιρεθούν  για το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος, διασφαλίζοντας καλή στοματική υγιεινή.


Η Αόρατη Ορθοδοντική επίσης δεν απαιτεί μεταλλικά στηρίγματα ή σύρματα, σε αντίθεση με τα κοινά σιδεράκια, μειώνοντας έτσι το χρόνο επίσκεψης στον οδοντίατρο για προσαρμογές και ρυθμίσεις. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή, με τη χρήση του ClinChec, του προγράμματος που δημιουργεί εικονικό, τρισδιάστατο πλάνο θεραπείας, να δει ,πριν την έναρξη της θεραπείας ,την τελική εικόνα του χαμόγελού του.


Μπορεί να εφαρμοστεί από όλους;


Οι νάρθηκες Invisalign μπορούν να θεραπεύσουν μία σειρά ορθοδοντικών προβλημάτων όπως είναι τα στραβά δόντια, τα δόντια με κλίσεις, συνωστισμοί  δοντιών, μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια και δόντια που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους. Το Invisalign συνίσταται κυρίως για ενήλικες. Υπάρχουν  βέβαια περιπτώσεις που το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ορισμένους εφήβους. Οι έφηβοι μικρότερης ηλικίας ή εκείνοι στους οποίους δεν έχει ανατείλει πλήρως η μόνιμη οδοντοφυία μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία με Invisalign Teen (μια θεραπεία ειδικά σχεδιασμένη για εφήβους), εφόσον βέβαια  κριθεί ως η ενδεικνυόμενη ορθοδοντική θεραπεία.


Το σύστημα Invisalign εξασφαλίζει μια αισθητική λύση στην ορθοδοντική θεραπεία για όσους επιζητούν διακριτικότητα  κατά τη διάρκειά της !


 


ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.


Χειρουργός Οδοντίατρος


Αισθητική Οδοντιατρική- Εμφυτεύματα


 


  Για περισσότερες δημοσιεύσεις ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook:https://www.facebook.com/Institute-of-Dental-Care-Georgia-I-Kokkori-398236713693261/

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X