Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Ελεύθερη επαφή: Πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;
Ελεύθερη επαφή: Πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας; thumbnail

Η ΚΑΤΙΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Ελεύθερη επαφή: Πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;

Αναγνώστρια μας ρωτά: Γεια σας Είχα ελεύθερη επαφή με το αγόρι μου την 17η μερα του κύκλου μου πρεπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας; Ευχαριστω


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 


Γενικά όταν υπάρχουν ολοκληρωμένες επαφές χωρίς προφύλαξη και θέλετε να αποφευχθεί μία κύηση, για μεγαλύτερη ασφάλεια προτείνεται το λεγόμενο χάπι της επόμενης ημέρας.


Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορείς να το πάρεις μέχρι και 3 ημέρες από τη στιγμή που είχες μία επαφή χωρίς προφύλαξη, όμως όσο πιο νωρίς το πάρεις τόσο καλύτερη απόδοση έχει. Έτσι σε γενικές γραμμές αν το πάρεις το πρώτο 24ωρο η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 95%, αν το πάρεις μεταξύ 25-48 ωρών η αποτελεσματικότητα ανέρχεται σε περίπου 85%, ενώ από 46-72 ώρες πέφτει στο περίπου 60%. Όσο πιο νωρίς το πάρεις λοιπόν, τόσο καλύτερα.


Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να σου προκαλέσει κάποιες διαταραχές στον κύκλο, όπως καθυστέρηση στην αμέσως επόμενη περίοδο και γενικά να προκαλέσει άστατο κύκλο για μερικούς μήνες. Για αυτό το λόγο και ανήκει στις λεγόμενες επείγουσες μορφές αντισύλληψης και θα πρέπει να λαμβάνεται από τις γυναίκες μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν είναι μία συστηματική μορφή αντισύλληψης, έχει πιο πολλές παρενέργειες και μπορεί να επηρεάσει και τον κύκλο της γυναίκας. 


Προκειμένου να αποφύγεις αυτό το τεράστιο άγχος του «είμαι δεν είμαι έγκυος» κάθε φορά που συμβαίνει κάποιο «ατύχημα», καθώς και τις ανωμαλίες που μπορεί να συμβούν στον κύκλο σου καλό θα ήταν να συζητήσεις με τον γιατρό σου την περίπτωση μίας συστηματικής αντισυλληπτικής μεθόδου, προκειμένου να αποφύγουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επειδή όπως δυστυχώς διαπίστωσες και η ίδια «ατυχήματα» συμβαίνουν θα σου συστήναμε να συζητήσεις με τον γιατρό σου και τη δυνατότητα μίας συστηματικής μορφής αντισύλληψης.X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X