Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στουρνάρας: να προχωρήσει η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους
Στουρνάρας: να προχωρήσει η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους thumbnail

Στουρνάρας: να προχωρήσει η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους

Βήματα προς την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προανήγγειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.


Ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι "σταδιακά πρόκειται να άρουμε τους περιορισμούς που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων συντόμως. Ωστόσο η πλήρης άρση τους βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Για να φθάσουμε εκεί απαιτείται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάνω από όλα όμως θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη."


Ο Διοικητής της ΤτΕ αποσαφήνισε ότι αν δεν ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ αγοράς κρατικών ομολόγων) που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.


"Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται από το αν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πρέπει να έχει στα χέρια της συγκεκριμένα μέτρα για το δημόσιο χρέος πριν προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητάς του" είπε ο κ. Στουρνάρας ο οποίος μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προσθέτοντας ότι "δευτερογενώς τα αποτελέσματα από την ένταξη της χώρας στο QE είναι σημαντικότερα καθώς μία τέτοια εξέλιξη αντανακλά εμπιστοσύνη και διαθέτει ισχυρό συμβολισμό. Αποτελεί στην ουσία το διαβατήριό μας για την έξοδο στις αγορές."


Παρά ταύτα, ο ίδιος εκτιμά ότι η "κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει μία δοκιμαστική έκδοση ομολόγων την επόμενη χρονιά. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας στις αγορές στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης."


Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στις προτάσεις που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας για το χρέος και την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.


Αναφορικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο που έχει τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% έως το 2019. Αποκάλυψε επίσης ότι η ΤτΕ έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια. Η ΤτΕ πρόκειται να χορηγήσει άδεια σε έξι από αυτές ενώ θ' ακολουθήσουν και άλλες στη συνέχεα.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X