Αρχική / Υγεία / Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 1 στους 10 έλληνες πάσχει απο τη νόσο
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 1 στους 10 έλληνες πάσχει απο τη νόσο thumbnail

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 1 στους 10 έλληνες πάσχει απο τη νόσο

Εξαπλασιάστηκαν τα άτομα με διαβήτη τα τελευταία 30 χρόνια σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα οποία παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, τα μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο η οποία κατά κοινή ομολογία όλων είναι η μάστιγα της εποχής.Αδιάψευστος μάρτυρας τα νεότερα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα την αλματώδη αύξηση της νόσου. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε επακριβώς τα νεότερα δεδομένα για τον σακχαρώδη διαβήτη τα οποία παρουσιάστηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ειδικά όμως για την Ελλάδα να αναφέρουμε ότι περίπου 1 στους 10 έλληνες έχει διαβήτη ενώ ο διαβήτης τύπου 1 σημειώνει αύξηση της τάξης του 3% σε ετήσια βάση σε παιδιά και εφήβους και ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες.


Μάλιστα αν ο διαβήτης δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε όλα τα όργανα, ανέφερε ο κ. Νικόλαος Τεντολούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της ΕΛΟΔΙ.


Σύμφωνα με τον κ. Τεντολούρη «…Ο αρρύθμιστος διαβήτης, εκτός από τον κίνδυνο αύξησης των επιπλοκών, κοστίζει περισσότερο (κατά 30%) στο σύστημα περίθαλψης της χώρας μας. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τη συνολική δαπάνη για το διαβήτη, ένα ποσοστό μόνο 15% αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (85%) δαπανάται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται στη χώρα μας όπως και παγκόσμια μια ανησυχητική αύξηση της συχνότητας του διαβήτη που αναμένεται, αν συνεχιστεί, να προσβάλλει περισσότερα άτομα και να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο των επιπλοκών. Καθίσταται επομένως αδήριτη ανάγκη η λήψη μέτρων τόσο για την πρόληψη του διαβήτη όσο και για τη σωστή αντιμετώπισή του…»


«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που όλοι-και περισσότερο τα άτομα με διαβήτη-βιώνουμε, το έργο της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), της πρώτης ομοσπονδίας ατόμων-συλλόγων με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας, καθίσταται αναγκαίο για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και είναι ιδιαίτερα έντονη η  ανάγκη υποστήριξή του» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τεντολούρης.


Και υπογράμισε πώς «Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της ΕΛΟΔΙ και να λάβει μέτρα για τη στήριξη και τη συνέχιση της λειτουργίας των Διαβητολογικών Ιατρείων σε όλα τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία και στα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας. Επιπλέον, πρέπει να γίνουν συστηματικά όλες οι ενέργειες που απαιτούντα σε εθνική κλίμακα για την πρόληψη του διαβήτη στη χώρα μας».


Άλλωστε οι σκοποί της ΕΛΟΔΙ, είναι «έξω από πολιτικά κόμματα και δόγματα», σημείωσε ο κ. Τεντολούρης.


Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι σε πρώτο πλάνο για την Ομοσπονδία (ΕΛΟΔΙ) είναι μεταξύ άλλων: Η διεξαγωγή αγώνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Ο συντονισμός των ενεργειών και της δράσης  για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τόσο τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, όσο και τις οικογένειές τους. Αλλά και η διατήρηση επαφής και ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους σχετικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό την βελτίωση της υγείας, της περίθαλψης και γενικά της καλύτερης διαβίωσης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.


Από την πλευρά της η κ. Γεμιστού, Αντιπρόεδρος Α' της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων είπε πώς: «Η ζωή με το διαβήτη είναι ένας διαρκής αγώνας. Ένας αγώνας σαν και αυτόν που δίνει η ίδια η ζωή , από τη γέννηση της, μέχρι το τέλος. Ένας αγώνας, που οι παρούσες συγκυρίες τον κάνουν δυσκολότερο και κάποιες φορές χωρίς ευοίωνες προοπτικές…»


«Στην πραγματικότητα» σημείωσε η κ. Γεμιστού «με ή χωρίς οικονομική κρίση, ο καθένας από εμάς, χρειάζεται μια ομάδα ανθρώπων , όπως γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτές και ταυτόχρονα φάρμακα, τεχνολογίες και δεξιότητες για να καταφέρει να ρυθμίσει αποτελεσματικά την πάθηση του.»


Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Δεν είναι υπερβολή να διεκδικούμε την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των φαρμάκων και των αναλωσίμων υλικών και να  ζητάμε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις  ,ώστε  τα άτομα με διαβήτη να έχουν σωστή ρύθμιση και αυτοέλεγχο. Παράδειγμα  διαφοροποίησης αποτελεί και η  ινσουλίνη , για την οποία  οι ινσουλινοθεραπευόμενοι τύπου 2 συνάνθρωποι μας καταβάλλουν συμμετοχή  της τάξης του 10%, σε αντίθεση με τους πάσχοντες του τύπου 1 , που έχουν μηδενική συμμετοχή. Πάσχοντες δύο ταχυτήτων δηλαδή!»


Ενώ λίγο πρίν κλείσει την ομιλία της είπε χαρακτηριστικά: «…θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και στον ρατσισμό που υφίστανται τα  κάποια παιδιά μας με διαβήτη στα σχολεία τους. Με αποκορύφωμα το περιστατικό με την μαθήτρια που αποβλήθηκε από την τάξη της γιατί η εικόνα της μέτρησης και της χορήγησης της ινσουλίνης αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά κατά τα λεγόμενα της καθηγήτριας της και του Λυκειάρχη!».


Στο πλαίσιο της αφύπνισης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη οι ιθύνοντες δημιούργησαν και το σχετικό βίντεο με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου σε ρόλο δασκάλας.


Μπορείτε εδώ να δείτε το επίσημο Διαφημιστικό Σποτ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) για την αποδοχή του Διαβήτη στις σχολικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Παναγιώτης Κουντουράς: Σύμφωνα με τα τελευταία νέα ο σακχαρώδης διαβήτης  (ΣΔ)  λαμβάνει εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα υπολογίζεται με στοιχεία του IDF (International Diabetes Federation) ότι ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. παγκοσμίως, ξεπερνά τα 381 εκατομμύρια, ενώ στη χώρα μας περίπου 700.000 – 900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις εκ των οποίων 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.


Για το λόγο αυτό η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συμμετείχε στην επιδημιολογική έρευνα υγείας με τίτλο «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ.)» που διεξήχθη με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια κ. Τουλούμη Γιώτα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και Εθνικούς πόρους. Ο κύριος σκοπός της ΕΜΕΝΟ ήταν η καταγραφή παραγόντων κινδύνου και νοσηρότητας χρόνιων νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων (≥ 18 ετών).


Όπως προκύπτει απο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Ε.ΜΕ.ΝΟ., ο επιπολασμός διαβήτη ανέρχεται σε 9.9% (στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 20-79 ετών). Ο αριθμός ατόμων με διαβήτη ανέρχεται σε 763698: το 1.55% είναι αδιάγνωστοι, το 2.3% αρρύθμιστοι και το 7.8% λαμβάνουν αγωγή.


Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Νικόλαος Παπάνας, Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου,Β΄ Παθολογικής Κλινικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ενώ σημείωσε ότι: «ένα άτομο με διαβήτη κινδυνεύει από επιπλοκές στα αγγεία του: αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, διαταραχή της κυκλοφορίας στα πόδια, βλάβη των νεφρών και των περιφερικών νεύρων, και βλάβες από τα μάτια. Για αυτό και συνιστάται τακτικός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών, π.χ. οφθαλμιατρική εξέταση και εξέταση των ποδιών κάθε χρόνο.» Σύμφωνα με τον κ. Παπάνα οι πιο συχνές επιπλοκές παρατηρούνται στα μάτια με κυρίαρχη την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μια εξαιρετικά ύπουλη επιπλοκή η οποία προσβάλλει το εσωτερικό των ματιών.


Για να αποφύγουμε όμως «τις επιπλοκές του διαβήτη, τα κύρια μέτρα είναι: η σχολαστική ρύθμιση της γλυκόζης με την αποφυγή υπεργλυκαιμίας αλλά και διακυμάνσεων γλυκόζης, η αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης και της υπερλιπιδαιμίας, όπως και η διακοπή του καπνίσματος…»  


Σημαντικό είναι επίσης πώς «…μερικά νεότερα φάρμακα, που είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας, έχουν και επιπρόσθετες ευεργετικές ιδιότητες καρδιαγγειακής προστασίας….» σημείωσε ο κ. Παπάνας.


Παρόλα αυτά τα νέα φάρμακα και δη οι ινσουλίνες οι οποίες είναι πιο φιλικές πλέον πρός τον χρήστη και τα ολοκαίνουργια αντιδιαβητικά δισκία φιλοδοξούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από τους ιθύνοντες παγκόσμιους οργανισμούς. 


 


Λίγα λόγια για το Διαβήτη:


Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑΤΙ…


•        Αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων


•        Αποτελεί την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας


•        Αποτελεί την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων


•        Αποτελεί σημαντική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας


•        Τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια


•        Αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια


•        Αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια


 


ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:


•        Συχνουρία/αυξημένη ποσότητα ούρων


•        Αυξημένη δίψα


•        Αυξημένη όρεξη


•        Απώλεια βάρους


•        Αδυναμία


•        Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης


•        Εμετοί και στομαχικός πόνος


•        Μουδιάσματα στα άκρα


•        Θολή όραση


•        Συχνές λοιμώξεις


•        Πληγές που αργούν να επουλωθούν


 


ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:


•        Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος


•        Έλλειψη άσκησης


•        Διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες


•        Προχωρημένη ηλικία


•        Υψηλή πίεση και χοληστερίνη


•        Συγγενείς 1ου βαθμού με διαβήτη


•        Ιστορικό Διαβήτη Κύησης


 


 


Το μυστικό για την αποφυγή επιπλοκών βρίσκεται στην πρόληψη και σωστή ρύθμιση του διαβήτη.


-Με 30 λεπτά καθημερινής άσκησης. Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 κατά 40%.


-Κάνοντας στροφή στη μεσογειακή διατροφή.  Δηλαδή, κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων, λαχανικών, όσπριων και δημητριακών ολικής άλεσης.


-Μείνετε κοντά στο ιδανικό βάρος. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία γι’ αυτό η απώλεια του σωματικού βάρους αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης.


-Προστάτεψε τα παιδιά σας. Με πρόληψη ή αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μύηση των παιδιών σε υγιεινό τρόπο διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας από τα πρώτα χρόνια ζωής.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X