Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Γράφουν κείμενο συμφωνίας οι δανειστές-συνέντευξη Τσακαλώτου
Γράφουν κείμενο συμφωνίας οι δανειστές-συνέντευξη Τσακαλώτου  thumbnail

Γράφουν κείμενο συμφωνίας οι δανειστές-συνέντευξη Τσακαλώτου

Κείμενο συμφωνίας αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση συντάσσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.


Το κείμενο αυτό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να συζητηθεί σε αλλεπάλληλα ραντεβού με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν επωμιστεί το βάρος των διαπραγματεύσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο euro2day.gr.


Η σύνταξη του κειμένου, εξηγεί την απουσία ραντεβού χθες και σήμερα ανάμεσα στο κουαρτέτο και τους υπουργούς της κυβέρνησης και το περιεχόμενό του είναι αυτό το οποίο θα κρίνει αν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία, στη βάση του ορόσημου της 5ης Δεκεμβρίου.


Κυβερνητικό στέλεχος το οποίο ρωτήθηκε από το euro2day.gr εάν είμαστε κοντά σε συμφωνία, εμφανίστηκε επιφυλακτικό δεδομένου ότι θα πρέπει πρώτα να δει η κυβέρνηση τις προτάσεις και τις θέσεις των δανειστών, όπως θα αποτυπωθούν στο συγκεκριμένο κείμενο το οποίο συντάσσεται.


Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το εργασιακό, ενώ οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πολύ κοντά στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.


Σε καλό δρόμο εμφανίζεται να βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, θα ενσωματώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.


Στο προσχέδιο, ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είχε τεθεί στο 1,83%, αλλά μετά τις ενστάσεις των δανειστών και τη διατύπωση θέσης περί ύπαρξης δημοσιονομικού κενού 0,2% του ΑΕΠ, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είχε υποστηρίξει ότι θα περιοριζόταν στο 1,75%, όσο ακριβώς προβλέπει το μνημόνιο.


Τώρα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει για το επόμενο έτος. Το ίδιο όμως έλεγαν και πριν την έλευση των δανειστών, υποστηρίζοντας ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του τρέχοντος έτους είναι αυτή η οποία θα κλείσει τις όποιες «τρύπες» υπήρχαν κατά την άποψη του κουαρτέτου.


Στο βαθμό που θα υπάρξει Staff Level Agreement έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνουν την πρόθεση του Προέδρου του οργάνου να συζητηθούν τα βραχυχρόνια μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.


Οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την άλλη πλευρά, μέσω της συνέντευξής του στη Wall Steet Journal, αναδεικνύουν την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.


Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι ακόμα και εάν επιτευχθεί Staff Level Agreement έως το Eurogroup, στη συνεδρίαση δεν θα προκύψουν οι γνωστές πολιτικές τρικλοποδιές, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας.


Καλώς εχόντων των πραγμάτων πάντως, η επίτευξη Staff Level Agreement θα μπορούσε να δρομολογήσει την ενεργοποίηση των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, με την παράλληλη καθιέρωση σειράς προαπαιτούμενων τα οποία θα συνδεθούν με τα επόμενα βήματα και την εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ.


Προειδοποίηση στη Γερμανία και άλλους πιστωτές να συμφωνήσουν τις επόμενες εβδομάδες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία που υπάρχει για να μπει τέλος στην επταετή κρίση της χώρας, έστειλε μέσω της Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Στη συνέντευξή του, που πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στην οποία στήριξε το αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσακαλώντος προειδοποίησε πως η κωλυσιεργία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017, τονίζοντας πως οι επόμενες εβδομάδες παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία στην ευρωζώνη για να δείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφύγει τα προβλήματά της.


«Εάν κλωτσήσουμε αυτή την απόφαση παρακάτω και πούμε "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.


Καθώς αυξάνεται ο πολιτικός λαϊκισμός στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο αν πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματά της, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος υποστήριξε πως «αν απλώς αναβάλλει πολιτικές αποφάσεις… τότε ο κόσμος θα πει πως δεν λειτουργεί».


Το να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο θα διευκόλυνε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, βήμα που, όπως πιστεύει ο κ. Τσακαλώτος, θα μπορούσε να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και να βοηθήσει ώστε να «ξεκλειδώσει» η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.


Όπως υπογράμμισε, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξουν γρήγορα ενέργειες. Αν δεν προκύψει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Μάρτιο και αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018. «Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσει η διαδικασία που θα μας έβγαζε από το πρόγραμμα, κάτι που είναι κοντά», είπε.


Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε πάντως τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των επερχόμενων εκλογών. Η ελάφρυνση του χρέους δεν θα «μεταφράζονταν» σε αξιοσημείωτο κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο, παρατήρησε. Κατά τον ίδιο, η Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν πάρει την ελάφρυνση χρέους. «Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».


Η αποτυχία να υπάρξει ένα «ενάρετος κύκλος» ανάκαμψης, στον οποίο θα δοθεί ώθηση από την ελάφρυνση χρέους, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητα της Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης κατά τον σχεδιασμό, «κάτι που θα αποτελέσει μειονέκτημα τόσο για εμάς όσο και για τους πιστωτές», επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και της ανάκαμψης, θα έδιναν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αρχίσει και πάλι να εκδίδει ομόλογα στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, προτού λήξει το επώδυνο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.


Ο ίδιος επέκρινε το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει κι άλλο το δημοσιονομικό ζωνάρι, αντί να βοηθά τη χώρα να πάρει κάποια ανάσα με τη βοήθεια της ελάφρυνσης χρέους – κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί. Εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας χρειάζονται μια διαφορετική σειρά, με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να υφίστανται επεξεργασία από κοινού.


Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακούει τον απερχόμενο Αμερικανό ηγέτη, σχολιάζοντας πως η άνοδος του λαϊκισμού στις χώρες της Δύσης – επιτομή του οποίου υπήρξε η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ – αποτελεί προειδοποίηση για τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης. Η αριστερά πρέπει να προσδιορίσει «μια ατζέντα ώστε ο κόσμος να μπορέσει να δει τη θέση του σε μια πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία». Όπως παραδέχτηκε ο Έλληνας υπουργός, τα κεντροαριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντέδρασαν πολύ καλά στην ευρεία οικονομική ανασφάλεια πολλών ψηφοφόρων της εργατικής και της μεσαίας τάξης, εν μέσω των ταχύτατων οικονομικών αλλαγών.


 


Πηγή: real.gr, euro2day.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X