Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Καρκίνος στο Πάγκρεας: Η έγκαιρη διάγνωση δίνει ελπίδα
Καρκίνος στο Πάγκρεας: Η έγκαιρη διάγνωση δίνει ελπίδα thumbnail

Καρκίνος στο Πάγκρεας: Η έγκαιρη διάγνωση δίνει ελπίδα

Αν ο καρκίνος διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι διαχειρίσιμος ανέφερε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών -Εθελοντών -Φίλων -Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.»  Ζωή Γραμματόγλου στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος για τον καρκίνο του παγκρέατος το βράδυ της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο ΙΑΝΟΣ με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα για τον Παγκρεατικό Καρκίνο.«Η εκδήλωση έχει ως στόχο, όχι μόνο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση  της κοινής γνώμης σχετικά με τον παγκρεατικό καρκίνο, αλλά και των παθολόγων, γενικών γιατρών και γαστρεντερολόγων, ότι θα πρέπει να παραπέμπουν αμέσως σε εξειδικευμένα ογκολογικά νοσοκομεία για έλεγχο και διάγνωση ασθενείς με επίμονα συμπτώματα, αλλά κυρίως για να εντοπισθεί έγκαιρα τυχόν κακοήθεια και να δοθεί ελπίδα, ότι αν ο καρκίνος διαγνωστεί νωρίς μπορεί να είναι διαχειρίσιμη ασθένεια» ανέφερε η κ. Γραμματόγλου κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας.


Τις εργασίες της Επιστημονικής ημερίδας χαιρέτησε στη συνέχεια η Ιωάννα  Καραβάνα, Προέδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, και ο Χαρίδημος Μαρκογιαννάκης, Επιμελητής Β'ΕΣΥ, Α΄Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο, λόγω έκτακτης απουσίας του κ. Δημητρίου Ζαχαρούλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στην παρουσίαση του κ. Ζαχαρούλη τονίζοντας ότι «Οι κακοήθειες του παγκρέατος είναι μια ασθένεια για την οποία η χειρουργική εκτομή προσφέρει τη μοναδική ελπίδα για θεραπεία. Συνήθως, η διάγνωση αυτών των νοσημάτων γίνεται σε προχωρημένο στάδιο. Συμπτώματα όπως έμετος, απώλεια βάρους, νεοεμφανιζόμενος διαβήτης, ίκτερος, πόνος στην πλάτη πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής, τόσο από τον ασθενή, όσο και από τον άρρωστο. Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει το υπερηχογράφημα την αξονική τομογραφία, καθώς και τη μαγνητική τομογραφία».


Την πρώτη ενότητα άνοιξε ο Επαμεινώνδας Σαμαντάς, Συντονιστής Διευθυντής Γ' Ογκολογικής Κλινικής, στο Γενικό Ογκολογικό ΝΣΚ Κηφισιάς "οι Άγιοι Ανάργυροι". Αναφερθής σχετικά ο κ. Σαμαντάς είπε ότι «Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία συχνή μορφή κακοήθειας με υψηλή θνητότητα στις ανεπτυγμένες χώρες. Για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί το 3% όλων των μορφών καρκίνου που διαγιγνώσκονται ετησίως και την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Μελέτες έχουν δείξει αυξημένη συχνότητα της νόσου σε καπνιστές, σε άτομα με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (BMI) και ίσως σε ασθενείς με αυξημένη λήψη κόκκινου/επεξεργασμένου κρέατος. Το 10% των περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου φαίνεται να σχετίζονται με γενετική προδιάθεση, με το σύνδρομο Peutz-Jeghers να είναι εκείνη η γενετική προδιάθεση που προκαλεί την μεγαλύτερη πιθανότητα με 132 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου σε φορείς του συνδρόμου συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό».Στη συνέχεια η κ. Ιωάννα Σιαφάκα, Αναπλ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου στο Νοσοκομείο "Αρεταίειο", εστίασε στην επιδημιολογία του καρκινικού πόνου και τόνισε, ότι η υποθεραπεία του καρκινικού πόνου αντανακλά φραγμούς και στην διάγνωση, αλλά και την αντιμετώπιση. Επιπλέον αναφέρθηκε στα επώδυνα σύνδρομα του ασθενούς με Παγκρεατικό Καρκίνο, τα συνοδά συμπτώματα που χρειάζονται αντιμετώπιση και στη σημασία της πολυπαραγοντικής αντιμετώπισης του πόνου.


Η ενότητα ολοκληρώθηκε με τον Ευθύμιο Γκότση, Κλινικό Διαιτολόγο BSc, MSc, Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ. Σύμφωνα με τον κ. Γκότση «Το πάγκρεας είναι αδένας του σώματος, με εξωκρινή και ενδοκρινή λειτουργία, που συμμετέχει στην πέψη των μακρομορίων μέσω της παραγωγής ενζύμων, που εκχύονται στο δωδεκαδάκτυλο μέσω του κοινού εκφορητικού πόρου. Η ενδοκρινής του μοίρα συμμετέχει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μέσω της παραγωγής ινσουλίνης –γλυκαγόνης από τα νησίδια του Lagerhans. Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος αποτελεί την συχνότερη μορφή (80%) όγκου στον αδένα. Η διατροφική παρέμβαση για να είναι επιτυχής πρέπει να ξεκινά με την διάγνωση της νόσου».Τη δεύτερη ενότητα άνοιξε η Μαριλένα Κόμη, Ψυχοπαιδαγωγός – Ψυχοθεραπεύτρια, Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ψυχοθεραπείας ΒΙΛΧΕΜ ΡΑΙΧ, EABP, ECP. Όπως είπε η κ, Κόμη «Ο καρκίνος μπορεί να αποτελέσει ένα τραυματικό γεγονός για τον πάσχοντα και την οικογένειά του αν δεν υπάρχουν οι υποστηρικτικές δομές και περιβάλλοντα. Η  πληροφορία, ότι πάσχει κάποιος από καρκίνο είναι ένα ισχυρό σοκ ,το οποίο σε πολλές περιπτώσεις –αλλά ευτυχώς όχι πάντα και θα δούμε γιατί – προκαλεί σοβαρό ψυχικό τραυματισμό, που απαιτεί  ιδιαίτερο χειρισμό, ώστε να μην υπονομεύσει και την ποιότητα της ζωής, αλλά και την θεραπεία του ατόμου».


Τέλος τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε η Καίτη Αποστολίδου, Προέδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και Αντιπρόεδρος του ECPC (European Cancer Patient Coalition). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία των ασθενών της Σταυρούλας Σαμαρά και του Παναγιώτη Μπαζιωτόπουλου, οι οποίοι μοιράστηκαν με συγκίνηση και ευαισθησία την προσωπική τους εμπειρία και μετέδωσαν το δικό τους μήνυμα ζωής.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετείχε στην 3η Παγκόσμια Ημέρα για τον Παγκρεατικό Καρκίνο με εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, που διοργάνωσαν τα μέλη της το μήνα Νοέμβριο, σε τέσσερις πόλεις: Λάρισα, Πάτρα, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη.


Ενώ η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα της ΕΟΠΕ- Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και της ΕΜΚΑΠΕΣ- Εταιρείας Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος και υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma.


Στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και το 4ο αίτιο θανάτου από καρκίνο. Ετησίως, περίπου 12 άνδρες και 8 γυναίκες στους 100.000 διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο στην Ευρώπη. 338.000 νέες περιπτώσεις διαγνώσθηκαν παγκοσμίως το 2012, ενώ το 2015 υπολογίζεται πως θα διαγνωστούν 367.000 νέες περιπτώσεις.


 


-Τί πρέπει να γνωρίζουμε για τον παγκρεατικό καρκίνο


Ο παγκρεατικός καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.


Οι ασθενείς που προσβάλλονται από παγκρεατικό καρκίνο χάνουν το 98% του προσδόκιμου υγιούς ζωής τους τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ η συνολική μέση επιβίωση ενός ατόμου που έχει διαγνωστεί με μεταστατικό παγκρεατικό καρκίνο είναι 4,6 μήνες.


Σε μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται γιατί διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις, καθώς η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο.


Επίσης, παρά την αύξηση εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας.


Πρόσφατη διεθνής έρευνα έδειξε πως το 60% του κοινού δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον παγκρεατικό καρκίνο.


 


Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα του Παγκρεατικού καρκίνου  


Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2014 (13.11.2014) από την Ευρωπαϊκή Πολυσυμμετοχική Πλατφόρμα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (European Multi-Stakeholder Platform on Pancreatic Cancer) και αποτέλεσε την αφετηρία για να ξεκινήσει μια διεθνής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτή την εξαιρετικά απειλητική μορφή καρκίνου.Η Ευρωπαϊκή Πολυσυμμετοχική Πλατφόρμα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (European Multi-Stakeholder Platform on Pancreatic Cancer) συστάθηκε το 2014 και αποτελείται από ειδικούς, ακαδημαϊκούς, ασθενείς, κλινικούς γιατρούς και φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί στην ευαισθητοποίηση για τον παγκρεατικό καρκίνο, με σκοπό τη βελτίωση της περίθαλψης, της διάγνωσης και της συλλογής δεδομένων για ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο σε όλη την Ευρώπη.


Η πρωτοβουλία έχει σκοπό να συσπειρώσει την παγκόσμια κοινότητα ασθενών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικούς που ασχολούνται με τη νόσο και να θέσει τον παγκρεατικό καρκίνο στο επίκεντρο, προκαλώντας μια δημόσια συζήτηση για την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης, αλλά και την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση στην έρευνα.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X