Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συνέχεια διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για το Κυπριακό
Συνέχεια διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για το Κυπριακό  thumbnail

Συνέχεια διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που την Κυριακή και τη Δευτέρα θα έχει διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Μον Πελεράν απέφυγε να απαντήσει στο κατά πόσο οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκονται τώρα πιο κοντά.


Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο, συνέστησε υπομονή και πρόσθεσε ότι θα έχει να πει περισσότερα την Τρίτη, μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μον Πελεράν. Επίσης, ανέφερε ότι μεταβαίνει στις διαπραγματεύσεις «με αποφασιστικότητα και στόχο να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο και στη λύση του Κυπριακού».


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε σε χωριστές συναντήσεις τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των πολιτικών αρχηγών και των πολιτών. Χαρακτήρισε τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ως παραγωγικές και πρόσθεσε ότι, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα δημιουργικό πλαίσιο όπου άκουσε και ο ίδιος σκέψεις και εισηγήσεις. Συμπλήρωσε ακόμη ότι και οι πολιτικοί αρχηγοί ένιωσαν άνετα να μιλήσουν για όσα τους προβληματίζουν.


Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας: Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Πόλυς Πολυβίου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπής, Μάριο Ηλιάδης και Ανδρέας Χατζηράφτης, Διευθυντής του Κτηματολογίου.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να κατορθώσει να εξασφαλίσει αυτά που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στο εδαφικό. Υπογράμμισε ότι συγκλίσεις επί των κριτηρίων του εδαφικού πρέπει να αποτυπωθούν σε χάρτη και να ικανοποιούν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πολυμερή Διάσκεψη, στην οποία θα κριθεί εάν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί λύση του Κυπριακού. 


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχήθηκε οι δύο ηγέτες να καταφέρουν να φτάσουν σε «ακτίνα συμφωνίας» για να καταστεί εφικτός ο καθορισμός της Διεθνούς Διάσκεψης. Εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, είπε ο Άντρος Κυπριανού, «θα είναι ωσάν να βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο, που μπορεί να λάβει κατεύθυνση σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού».


Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι το κόμμα κατέθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις θέσεις με τις οποίες συμφωνεί και εκείνες με τις οποίες διαφωνεί και έθεσε εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα. Επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα μπορούσε να γίνει συνδιαβούλευση.


Τη θέση πως ενδεχόμενη πολυμερής Διάσκεψη θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ΕΔΕΚ. Σε ανακοίνωση τονίζει ότι στην Διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να παρευρίσκεται ως Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου.


Την εκτίμηση ότι έχει σμικρυνθεί η απόσταση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Εκτίμησε ότι στη συνάντηση στο Μον Πελεράν θα διαφανεί κατά πόσο αυτή η σμίκρυνση θα αποτυπωθεί σε χάρτη, που θα ικανοποιεί τα κριτήρια που έχει θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε επίσης προβληματισμό και ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκλησης Διεθνούς ή πολυμερούς Διάσκεψης, ενώ θα παραμένουν ανοικτά, βασικά ζητήματα, σε όλα τα κεφάλαια. Μια τέτοια Διάσκεψη είπε, θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην λογική του πάρε – δώσε.


Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης ζήτησε πλήρη πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων και στα πρακτικά των συζητήσεων. Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί Διεθνής Διάσκεψη, θα πρέπει να προετοιμαστεί ορθά και ολοκληρωμένα, να προηγηθεί η συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει «ακτίνα συμφωνίας». Σε μία τέτοια Διάσκεψη πρόσθεσε θα πρέπει να προσκληθούν και να συμμετάσχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρήστου δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εντείνονται οι ανησυχίες του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου. Ο κ. Χρήστου επανέλαβε τη διαφωνία του ΕΛΑΜ με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επιπλέον εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιλογή του Προέδρου Αναστασιάδη να μην συναντηθεί με τον αρχηγό της «Χρυσής Αυγής» κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.


Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άϊντε, με ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Τwitter, καλωσορίζει τους δύο ηγέτες εκ νέου στο Μον Πελεράν για τη συνέχιση των συνομιλιών.


«Μετά από ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας, ένα ηλιόλουστο Μον Πελεράν καλωσορίζει τους ηγέτες της Κύπρου για συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ενωμένους με ελπίδα», έγραψε στο Τwitter ο κ. Άϊντε.


Στη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου έγινε ουσιαστική συζήτηση επί ενός ενοποιημένου εγγράφου με τις θέσεις των δύο πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού.


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών, η νέα φάση των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί αύριο και σήμερα, πρωί και απόγευμα, θα γίνουν συναντήσεις των δυο ηγετών και στο ενδιάμεσο συναντήσεις των διαπραγματευτών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το σημείο που έμειναν στις 11 Νοεμβρίου.


Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει πως «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» και πως ύστερα από αίτημα του κ. Αναστασιάδη αποφασίστηκε από τους δυο ηγέτες να υπάρξει μια διακοπή των διαβουλεύσεων και αυτές να συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου.


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης έχει δηλώσει πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό, τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό με αντικείμενο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα συγκληθεί το διήμερο 27-28 Δεκεμβρίου, ενώ συζητείται και το διήμερο 16-18 Δεκεμβρίου.


Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, και ιδιαίτερα στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, οι δύο ημερομηνίες συζητήθηκαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Για τα συζητηθέντα μεταξύ των δύο ηγετών ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.


Μετά από την εξέλιξη αυτή, πρέπει να αναμένεται ότι στο Μοντ Πελεράν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου με την οριστική κατάληξη επί των κριτηρίων του εδαφικού θα ανακοινώσουν την ημερομηνία πραγματοποίησης της πολυμερούς Διάσκεψης.


Πάντως, η ημερομηνία της Διάσκεψης από ελληνοκυπριακής πλευράς είναι υπό αίρεση, διότι θέτει ως προϋπόθεση να συμφωνηθούν τα περισσότερα ζητήματα που εκκρεμούν. Αυτό συμφωνήθηκε στην Αθήνα, κατά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Αναστασιάδης και ήταν εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης.


Εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στο Μον Πελεράν, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στη Λευκωσία με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της Διάσκεψης με διαβουλεύσεις και βολιδοσκοπήσεις για το ζωτικής σημασίας κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, καθώς και για εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα άλλων κεφαλαίων.


Η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι, όπως συμφωνήθηκε και στην Αθήνα, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εγγυήσεις σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Αντίθετα, ο κ. Ακιντζί επιμένει σε παραμονή Tούρκων στρατιωτών και μετά τη λύση.


Η τουρκική πλευρά συζητά μεταβατική περίοδο πέντε συν πέντε χρόνια για στρατεύματα και εγγυήσεις. Στην ολοκλήρωση της πρώτης πενταετίας θα γίνει, κατά τη δική τους πρόταση, επαναξιολόγηση και θα αποφασισθεί εάν θα παραμείνουν στο εξής ή όχι.


Η Τουρκία προκρίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων και η βάση να είναι στο πρότυπο των βρετανικών, που βρίσκονται στο νησί. Να έχει, δηλαδή, η βάση κυριαρχία. Η Λευκωσία βλέπει τη συγκρότηση της βάσης μόνο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, χωρίς να καθορίζεται χρόνος διάρκειας της παραμονής.


Καλά ενημερωμένες ελληνοκυπριακές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει προοπτική για επιστροφή στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία της Μόρφου και των Βαρωσίων, πέραν της κλειστής περιοχής, καθώς και μέρους της ενδοχώρας της Αμμοχώστου.


Η διαφορά που χωρίζει τις δυο πλευρές στα ποσοστά εδάφους που έχουν καταθέσει είναι μικρή. Γίνεται λόγος για διαφορά που κινείται στο 0,6%. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε ποσοστό γύρω στο 28% και η τουρκική στο 29,2%.


Σε ό,τι αφορά την Καρπασία έγινε αναφορά, από τουρκοκυπριακής πλευράς, για δημιουργία για λόγους ακτογραμμής ομοσπονδιακών πάρκων, σε περιοχές που δεν κατοικούνται.


Σύμφωνα με το ΡΙΚ, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από ελληνοκυπριακής πλευράς με το σκεπτικό ότι τα πάρκα δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά και γιατί ζητήθηκαν ανταλλάγματα από τουρκοκυπριακής πλευράς σε άλλες περιοχές.


Σε ό,τι αφορά τις περιουσίες, η απεσταλμένη του ΡΙΚ μετέδωσε, επικαλούμενη κομματικές πηγές, ότι στις περιοχές που θα επιστραφούν θα υπάρχει διαφορετικό καθεστώς από ό,τι σε εκείνες που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.


Επίσης, μια «ιδέα» για την διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό προβλέπει ειδικό καθεστώς περιουσιών και προνομίων σε Μόρφου και Καρπασία. Δηλαδή, να έχουν Τουρκοκύπριοι ειδικά προνόμια στη Μόρφου και οι Ελληνοκύπριοι στην Καρπασία.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X