Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Αποσυμφόρηση των προσφύγων και προστασία των κατοίκων της Χίου"
"Αποσυμφόρηση των προσφύγων και προστασία των κατοίκων της Χίου" thumbnail

"Αποσυμφόρηση των προσφύγων και προστασία των κατοίκων της Χίου"

«Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αύριο η Χίος να αδειάσει» δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας επισημαίνοντας ότι «3-4 εβδομάδες θα κάνουμε όλοι υπομονή. Το θέμα είναι να μην διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση στη Σούδα.»


«Η Σούδα πρέπει να αδειάσει από τους μετανάστες. Πρέπει να κλείσει αύριο, μεθαύριο, σε 3-4 εβδομάδες και στο διάστημα αυτό να κατασκευαστεί -που είναι δυνατόν να κατασκευαστεί- ένας καταυλισμός έξω από την πόλη με πολύ πιο ανθρώπινες συνθήκες και αυτός να είναι ο μοναδικός καταυλισμός στο νησί», τόνισε ο κ. Μπαλάφας.Αποσυμφόρηση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Χίο, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και ενίσχυση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων από την παραβατικότητα, εξήγγειλε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας από την Χίο, την οποία επισκέφθηκε, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.


Ο κ. Μπαλάφας επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας στη Σούδα και στη συνέχεια συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Χίου με τον δήμαρχο κ. Μανώλη Βουρνού, αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ είχε στη συνέχεια συνάντηση και με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.


«Η παρουσία μου εδώ δηλώνει το ενδιαφέρον της πολιτείας για το τι συμβαίνει στην Χίο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και για να συζητήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο και να δουλέψουμε για την επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Μπαλάφας στους δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας πως η «πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε στοιχεία που δεν έχουν καμμία σχέση με τον πολιτισμένο και ευγενή λαό της Χίου, να τρομοκρατούν και να προχωρούν σε ξυλοδαρμούς ανθρώπων στο όνομα της άποψής τους και του μίσους που μπορεί να έχουν για ο,τιδήποτε διαφορετικό. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.»


«Η άποψή μας έχει τρία σκέλη: πρώτον, την όσο πιο άμεση αποσυμφόρηση του πληθυσμού που βρίσκεται στο νησί, δεύτερον, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και τρίτον την αποσυμφόρηση της έντασης με ενίσχυση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας από την παραβατικότητα από οπουδήποτε και αν προέρχεται» ανέφερε ο υφυπουργός και διατύπωσε την ακόλουθη πρόταση: «Όχι να δημιουργηθούν καινούριες δομές αλλά να αντικατασταθεί η δομή φιλοξενίας στη Σούδα που έχει αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά, από μια πολύ καλύτερη, σε έναν χώρο έξω από την πόλη, στην περιοχή του λεγόμενου ΧΑΔΑ, όπου εκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχει εξασφαλίσει τα χρήματα, πάνω από 3 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν γίνει οι περιβαλλοντικές μελέτες για να υπάρχουν πολύ καλύτερες συνθήκες και οι υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά για τους πρόσφυγες. Εάν πάρουμε το πράσινο φως από τη δημοτική αρχή για τον ΧΑΔΑ, μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη δημιουργία της μίας και μοναδικής δομής, με σκοπό να αδειάσει η Σούδα, να φύγει η ένταση από την πόλη και παράλληλα να υπάρξει μια κλειστή δομή όπου θα κρατούνται εκεί τα παραβατικά στοιχεία. Έχουν παρθεί οι άδειες, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες, υπάρχουν τα χρήματα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούν να μεταφερθούν οι άνθρωποι εκεί και να κλείσει η Σούδα.» σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X