Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι ηγέτες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού κατά του προστατευτισμού
Οι ηγέτες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού κατά του προστατευτισμού thumbnail

Οι ηγέτες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού κατά του προστατευτισμού

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρότρυνε τις χώρες-μέλη της Οικονομικής Συνεργασίας για την Ασία και τον Ειρηνικό (APEC) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, για την προώθηση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, παρά τις δυσκολίες που γίνονται όλο και περισσότερες σε ολόκληρο τον κόσμο.


Μιλώντας στην 24η Οικονομική Διάσκεψη του APEC, στο Περού, ο Πρόεδρος Σι, έδωσε έμφαση στον πρωτοποριακό ρόλο του αναφερόμενου οργανισμού για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αλλά και παγκοσμίως.


Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες-μέλη του APEC να εκμεταλλευτούν τον ηγετικό ρόλο της περιοχής στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά και να εργαστούν για μία καινοτόμα με τη συμμετοχή όλων, παγκόσμια οικονομία.


Την παρούσα περίοδο, η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται αναπροσαρμογές, ενώ παρουσιάζει ασθενική ανάκαμψη, δήλωσε ο Πρόεδρος Σι, τονίζοντας ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση συναντά εμπόδια, όπως αποδεικνύει η πορεία στασιμότητας του διεθνούς εμπορίου, οι μειωμένες επενδύσεις, αλλά και ο αυξανόμενος εμπορικός προστατευτισμός.


Οι ηγέτες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού αποχαιρέτησαν με λύπη τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες Κυριακή στη Λίμα του Περού και δεσμεύθηκαν να πολεμήσουν κατά του προστατευτισμού.


«Δεσμευόμαστε να πολεμήσουμε κάθε μορφή προστατευτισμού», αναφέρει η τελική διακήρυξη της ετήσιας Σσυνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) απαντώντας στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που τάσσεται κατά της παγκοσμιοποίησης.


Οι ηγέτες του APEC δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τις αγορές τους ανοικτές, να μην υποτιμήσουν τα νομίσματά τους «για ανταγωνιστικούς σκοπούς» και να εργαστούν για τη δημιουργία μακροπρόθεσμα μιας περιοχής ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.


Η επιστροφή του προστατευτισμού δεν θα είχε, σύμφωνα με τους ίδιους, καμμία άλλη συνέπεια από τη μείωση των εμπορικών συναλλαγών και «την καθυστέρηση της προόδου προς την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».


Οι ηγέτες του APEC εξέφρασαν την ανησυχία τους μπροστά «στην αυξανόμενη αντίθεση στην παγκοσμιοποίηση» που παρουσιάζεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και μπροστά «στην ανάδυση τάσεων προστατευτισμού» και υπογράμμισαν την ανάγκη «ενός πιο δίκαιου καταμερισμού για τα οφέλη» της παγκοσμιοποίησης σε «όλα τα κοινωνικά στρώματα».


Η Σύνοδος του APEC διεξήχθη σε ένα κλίμα ανησυχιών αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ.


«Προφανώς θα μου λείψει να έχω τον Μπαράκ στα σύνορα για να καλλιεργήσουμε την εξαιρετικά βαθιά και σημαντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά», δήλωσε ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστον Τριντό έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.


Παρόλα αυτά ο Τριντό εξέφρασε την ανυπομονησία του να συναντηθεί με τον Τραμπ.


Ο Ομπάμα είχε καταστήσει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μεγάλη γεωστρατηγική και οικονομική του προτεραιότητα. Η εκλογή του Τραμπ κινδυνεύει να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα στον APEC, που εκπροσωπεί το 60% του παγκόσμιου εμπορίου.


Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας από τον χαμηλού κόστους ανταγωνισμό χωρών όπως η Κίνα ή το Μεξικό, με κίνδυνο να δημιουργηθούν εντάσεις με το Πεκίνο και να επιδεινωθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με παραδοσιακούς τους συμμάχους όπως η Ιαπωνία.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X