Τα χαρακτηριστικά ενός πολύ ευαίσθητου παιδιού

Η κόρη μου, 3 ετών, ήταν πάντα ένα συναισθηματικό και ευαίσθητο παιδί. Τις τελευταίες μέρες όποτε γίνεται από τους γονείς κάποια παρατήρηση με ήρεμο τρόπο, όταν κάτι πχ είναι επικίνδυνο, αρχίζει και να κλαίει με παράπονο και να λέει: “εγώ σας αγαπάω,  εσείς δεν με αγαπάτε” . Στη συνέχεια αναφέρει ότι θα φύγει στην έρημο και θα βρει άλλους γονείς…

Αυτό μας στεναχωρεί πολύ… Επίσης θέλει έντονα και σχεδόν συνέχεια να ανταλλάσσουμε ρόλους, δηλαδή να είμαι εγώ ή Μ. και αυτή η μαμά. Εκεί κάποιες φορές μιμείται τη συμπεριφορά μου.

Να κλείσω λέγοντάς πως θήλασε 2 χρόνια, με φυσιολογικό αποθηλασμό και δεν έχω άλλο παιδάκι. Σας ευχαριστώ πολύ!

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Αγαπητή αναγνώστρια,
Αυτό που αντιμετωπίζετε με την κόρη σας αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Βρίσκεται  σε μία αναπτυξιακή φάση όπου συνειδητοποιεί ότι ο μπαμπάς και η μαμά έχουν μια ιδιαίτερη σχέση, σχέση ζευγαριού, στην οποία η ίδια δεν συμμετέχει.

Αυτό την κάνει να νιώθει απ’ έξω, μόνη, παραμελημένη και χωρίς την αγάπη των γονιών. Βέβαια αυτά τα συναισθήματα με τους μήνες σιγά σιγά περιμένουμε να υποχωρήσουν, και να αποδεχτεί την ιδιαίτερη σχέση των γονιών. Σε αυτό όμως πρέπει να τη διευκολύνετε και οι γονείς με τη στάση σας.

Μην εκνευρίζεστε με τη γκρίνια της, να είστε τρυφεροί μαζί της αλλά ταυτόχρονα να είστε ανυποχώρητοι στις τάσεις της να μπει ανάμεσά σας. Δηλαδή όχι στο κρεβάτι η στο δωμάτιο των γονιών για ύπνο, αλλά και όταν έρχεται στο δωμάτιο σας με υπομονή να τη γυρίζετε στο δικό της ακόμα και αν χρειαστεί να παραμείνετε εκεί μέχρι να αποκοιμηθεί.

Επίσης εξ ίσου σημαντικές είναι και οι συνήθειες της τουαλέτας και γενικά της φροντίδας του σώματος. Σε αυτές είναι καλό να μη συμμετέχει ο μπαμπάς, αλλά η μαμά να φροντίζει για αυτά και κυρίως για εκείνα που  είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να κάνει μόνη της η κόρη σας. Η πόρτα της τουαλέτας να είναι κλειστή και να δίνεται η αίσθηση της ιδιωτικότητας στις διαδικασίες της φροντίδας του σώματος και τις λειτουργίες του.
Αν περνώντας οι μήνες τα πράγματα χειροτερεύουν αντί να καλυτερέψουν τότε πιθανόν να χρειαστεί και πιο λεπτομερής συμβουλευτική από κάποιον ειδικό.

Ο Παιδοψυχίατρος
Συνεργάτης του boro.gr

Σχετικά άρθρα