Νωρίτερα οι ευρωεκλογές

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι ευρωεκλογές του 2014 θα πρέπει να διεξαχθούν από τις 22 ως τις 25 Μαΐου και όχι κατά το διάστημα 5-8 Ιουνίου, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που ενέκρινε η ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη. Η μεταφορά των εκλογών νωρίτερα θα προσφέρει στη νέα Βουλή που θα προκύψει, περισσότερο χρόνο προκειμένου να προετοιμαστεί για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο του 2014.

Το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που μεταφέρει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των επερχόμενων ευρωεκλογών από την περίοδο 5-8 Ιουνίου στο διάστημα 22-25 Μαΐου 2014 αντικατοπτρίζει το αίτημα του Κοινοβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε σε ψήφισμα στις 22 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Οι ευρωβουλευτές συνέστησαν τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών τον Μάιο αντί του Ιουνίου, προκειμένου η νέα Βουλή να έχει περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο.

Οι ημερομηνίες 5-8 Ιουνίου 2014 επίσης συμπίπτουν με το Σαββατοκύριακο της Πεντηκοστής που αποτελεί μέρος των σχολικών διακοπών σε πολλά κράτη μέλη.

Ο μοναδικός απευθείας εκλεγμένος θεσμός της Ε.Ε.

Κάθε πέντε χρόνια οι Ευρωπαίοι πολίτες εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο εκλέγεται με άμεση και καθολική ψηφοφορία από το 1979. Πριν από αυτή τη χρονιά, τα μέλη ορίζονταν από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.

Επόμενα βήματα

Αφού λάβει τη γνωμοδότηση του ΕΚ, το Συμβούλιο των Υπουργών θα πρέπει να λάβει ομόφωνη απόφαση για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Ιούνιο.

Ο εκλογικός νόμος του 1976, ο οποίος αφορά την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, παρέχει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο, αφού συμβουλευτεί το Κοινοβούλιο, να καθορίσει μία εναλλακτική εκλογική περίοδο, αν αποδειχθεί αδύνατη η τέλεση των εκλογών κατά την “προεπιλεγμένη” περίοδο. (σ.σ. τον Ιούνιο).

Σχετικά άρθρα