Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ερντογάν: η Συνθήκη της Λωζάνης είναι συζητήσιμη
Ερντογάν: η Συνθήκη της Λωζάνης είναι συζητήσιμη  thumbnail

Ερντογάν: η Συνθήκη της Λωζάνης είναι συζητήσιμη

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας με νέες δηλώσεις του που βρίσκουν αντίκτυπο στον τουρκικό Τύπο ισχυρίζεται ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου μπορεί να συζητηθεί.


Η φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber δημοσιεύει τις νέες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν (http://www.ahaber.com.tr/gundem/2016/11/22/cumhurbaskani-erdogan-lozan-kutsal-bir-metin-asla-degildir).


«Τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από την Συρία και τις άλλες περιοχές;», αναρωτιέται ο Πρόεδρος Ερντογάν και προσθέτει: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;»


Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Ερντογάν σημειώνει: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο.»


Ο Ρ. Τ. Ερντογάν συνεχίζει την τοποθέτηση του ως εξής: «Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε.»


Ο Ρ. Τ. Ερντογάν υπογραμμίζει: «Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο (σ.σ. 'Daha iyisine sahip olmak için çalışacağız' στα τούρκικα). Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε το πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα.»


 


Πηγή: kathimerini.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X