Αρχική / Παιδί / Οι γαστρεντερίτιδες στα παιδιά: Πώς αντιμετωπίζονται
Οι γαστρεντερίτιδες στα παιδιά: Πώς αντιμετωπίζονται  thumbnail

Οι γαστρεντερίτιδες στα παιδιά: Πώς αντιμετωπίζονται

Ο αναπάντεχος επισκέπτης, μια γαστρεντερίτιδα με διάρροια ή/ και εμετό, μπορεί να χαλάσει το πρόγραμμα και να μας ταλαιπωρήσει για μέρες. Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη ως και επικίνδυνη εάν η γαστρεντερίτιδα εμφανιστεί σε παιδί ή ακόμα χειρότερα σε μωρό.


Στα περισσότερα μωρά η συνοχή των κενώσεων αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα ή ακόμη και μέρα με τη μέρα. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν πιο μαλακές κενώσεις, χωρίς έντονη οσμή, ενώ τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα γάλακτος έχουν πιο σταθερές κενώσεις, πιο σκουρόχρωμες και πιο δύσοσμες.


Ως διάρροια ορίζεται η κατάσταση όπου το μωρό έχει συχνά υδαρή κόπρανα, ανεξάρτητα από τον τρόπο που τρέφεται. Κύρια αιτία είναι μια λοίμωξη- γαστρεντερίτιδα , η οποία συχνά συνοδεύεται και με εμετό ή πυρετό. Συνήθως προκαλείται από έναν ιό, όπως τον ροταϊό. Τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα γάλακτος είναι πιο επιρρεπή σε γαστρεντερίτιδα από τα μωρά που θηλάζουν.


Το συχνό πλύσιμο με σαπούνι και ζεστό νερό, καθώς και το στέγνωμα των χεριών είναι απαραίτητο για την πρώτη γραμμή προστασίας. Όταν υπάρχει κάποιος ασθενής στο σπίτι, οι τουαλέτες πρέπει να παραμένουν σχολαστικά καθαρές και οι πετσέτες να αλλάζουν συχνά και να μην μοιράζονται στα μέλη της οικογένειας. Για τα βρέφη που ταΐζονται με μπουκάλια απαιτείται εξαιρετικά προσεκτική αποστείρωση.


Τα μωρά περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα τους, ενώ μπορούν να χάσουν εύκολα πάρα πολλά υγρά και να αφυδατωθούν. Ένα αφυδατωμένο μωρό μπορεί να γίνει ληθαργικό ή ευερέθιστο, να έχει ξηροστομία, χαλαρό, ωχρό δέρμα με στίγματα, ενώ τα μάτια και το κρανίο (το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού τους) μπορεί να παρουσιάσουν βύθισμα.


Εάν το μωρό είναι αφυδατωμένο, δεν παράγει πολλά ούρα. Μπορεί επίσης να χάσει την όρεξη του και να έχει κρύα χέρια και πόδια.


Το αφυδατωμένο μωρό χρειάζεται περισσότερα υγρά. Σε ήπια αφυδάτωση συστήνεται η χρήση ενός ισοτονικού ροφήματος που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο ή να παρασκευάσετε στο σπίτι. Σε σοβαρή αφυδάτωση η διακομιδή στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη.


Τα επιπλέον υγρά πρέπει να δίνονται στο μωρό ανάμεσα στα γεύματα ή μετά από κάθε υδαρή κένωση. Δεν προτείνεται η διακοπή του θηλασμού, ενώ συχνά μπορεί να χρειαστεί αλλαγή σε κατάλληλη φόρμουλα για τα βρέφη που δεν θηλάζουν.


Επικοινωνήστε με το γιατρό σας επειγόντως για συμβουλές αν έχουν περάσει 6 ή περισσότερες διαρροϊκές κενώσεις τις τελευταίες 24 ώρες ή αν το μωρό σας έχει κάνει εμετό 3 ή περισσότερες φορές τις τελευταίες 24 ώρες, όπως επίσης αν το μωρό σας δεν φαίνεται καλά, είναι υποτονικό, έχει πυρετό ή δεν έχει ούρα.


Aπό την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X