Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εκστρατεία κατά των συνθηκών στα εργοστάσια κατασκευής παιχνιδιών
Εκστρατεία κατά των συνθηκών στα εργοστάσια κατασκευής παιχνιδιών thumbnail

Εκστρατεία κατά των συνθηκών στα εργοστάσια κατασκευής παιχνιδιών

Ο «Κεν», ο αρραβωνιαστικός της διάσημης κούκλας Μπάρμπι, με… σάρκα και οστά, διαδήλωσε σήμερα Τετάρτη μέσα σε ένα τεράστιο κουτί στη Λωζάνη στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που διεξάγει Μη Κυβερνητική Οργάνωση με στόχο να καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοστάσια κατασκευής παιχνιδιών στην Κίνα.


Οι περαστικοί προσκλήθηκαν να ποζάρουν και να φωτογραφηθούν δίπλα στο τεράστιο κουτί στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν ο Κεν, φορώντας μαύρο πουκάμισο και πολύχρωμο κολάν, μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λωζάνης.


Η ΜΚΟ Solidar Suisse, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία, ανήρτησε κείμενο συλλογής υπογραφών στο διαδίκτυο με το οποίο ζητά από τη Mattel και άλλες εταιρείες της βιομηχανίας κατασκευής παιχνιδιών να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες στα εργοστάσιά τους στην Κίνα και στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται.


«Η έκκληση έχει ήδη συγκεντρώσει 3.000 υπογραφές και θα κατατεθεί την 15η Δεκεμβρίου στην έδρα της Mattel στην Ευρώπη, το Άμστερνταμ» ενημέρωσε ο Λιονέλ Φράι, εκπρόσωπος Τύπου της ΜΚΟ.


Την προηγούμενη εβδομάδα η Solidar ζήτησε από μια νεαρή γυναίκα που έμοιαζε στην Μπάρμπι να διαδηλώσει για να καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοστάσια της Κίνας ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε ένα τεράστιο κουτί, που είχε τοποθετηθεί σε μια κεντρική εμπορική αρτηρία της Ζυρίχης.Λίγο πριν από την περίοδο των εορτών, η ΜΚΟ προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή της κοινής γνώμης στο γεγονός ότι «το 50% και πλέον των παιχνιδιών που καταλήγουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελβετία έχουν κατασκευαστεί από άνδρες και γυναίκες εργάτες στην Κίνα, οι οποίοι εργάζονται έως και 11 ώρες την ημέρα στις αλυσίδες συναρμολόγησης» εξήγησε ο Φράι.


Η Solidar Suisse, βασιζόμενη σε μια έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ China Labor Watch, επισημαίνει επίσης ότι οι εργάτες ενδεχομένως εκτίθενται σε τοξικές ουσίες και καταγγέλλει τους «ανεπαρκείς» μισθούς.


Σύμφωνα με την οργάνωση, ο διπλασιασμός των απολαβών των εργατών θα ισοδυναμούσε με μια αύξηση της τιμής της Μπάρμπι, που πωλείται στην Ελβετία έναντι 30 ελβετικών φράγκων στα καταστήματα, κατά 2 μόλις σεντς.


Η εκστρατεία θα συνεχιστεί στη Γαλλία με τη διοργάνωση μιας παρόμοιας εκστρατείας από την ActionAid France, την 7η Δεκεμβρίου στο Παρίσι.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 


https://www.solidar.ch/en


 


http://chinalaborwatch.org/home.aspx


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X