Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έμμεσες αποστάσεις Αναστασιάδη από τους χειρισμούς Κοτζιά στο Κυπριακό;
Έμμεσες αποστάσεις Αναστασιάδη από τους χειρισμούς Κοτζιά στο Κυπριακό;  thumbnail

Έμμεσες αποστάσεις Αναστασιάδη από τους χειρισμούς Κοτζιά στο Κυπριακό;

Έμμεσες αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πήρε ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.


Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για τις αναφορές του σχετικά με τις άριστες σχέσεις και την υποστήριξη που είχε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τη στάση του κ. Κοτζιά, με αφορμή δημοσιεύματα που μετέφεραν πως «πήγε να δημιουργηθεί θέμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά με παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών», όπως είπε ο δημοσιογράφος.


Ο κ. Αναστασιάδης, χωρίς να κάνει καμμία αναφορά στον υπ. Εξωτερικών, απάντησε: «Εγώ συνομιλώ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και η συνεννόησή μας είναι άριστη. Όπως άριστη είναι και η συνεννόησή μας με την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων. Συνεπώς δεν γνωρίζω τι ελέχθη (σημ: δημοσιεύματα) και τι δεν ελέχθη. Δεν ασχολούμαι με παραπολιτικά ή κουτσομπολιά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άριστη σχέση που έχω με τον Πρωθυπουργό και η συνεννόηση που έχω μαζί του».


Στη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για τη μη ευελιξία που επέδειξε η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος εξάντλησε κάθε όριο για μια συμφωνία. Παρά την απογοήτευση, δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε όλες τις κινήσεις για την επανέναρξη του διαλόγου. «Δεν θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα, όσο αυτό εξαρτάται από τα δικά μου χέρια», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια «για αποκατάσταση της αδικίας, με στόχο την επανένωση». «Θα πρέπει η λύση να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αξίες και αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε. Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν χάθηκε η οποιαδήποτε ευκαιρία, κάλεσε την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί οριστική λύση του Κυπριακού.


Όπως παρατήρησε, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξε κατάληξη, με ελάχιστες αποκλίσεις, στις διαβουλεύσεις για την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας και έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις στη συζήτηση για τις ακτογραμμές κάθε πολιτείας, ωστόσο τόνισε ότι παρέμειναν οι βασικές διαφορές επί του αριθμού των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.


Ο κ. Αναστασιάδης καταλόγισε στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι ήθελε να συνδέσει το εδαφικό με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την πολυμερή Διάσκεψη, ενώ δήλωσε ότι ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η διαβούλευση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ανησυχίες για τυχόν αντιρρήσεις της Ελλάδας να συμμετάσχει σε πολυμερή Διάσκεψη. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, μετά από επικοινωνίες, «οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε καταρχήν ημερομηνία πολυμερούς Διάσκεψης». «Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», συμπλήρωσε.


«Τα αίτια του αδιεξόδου»


Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θέλει να διατηρήσει «ανοιχτές τις πόρτες» του διαλόγου και να εκφράσει για ύστατη φορά την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι για να επαναληφθεί ο διάλογος «είναι απαραίτητη η συμβολή της Τουρκίας».


Όπως τόνισε, απέρριψε πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν είπε ότι δεν θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών, αλλά «την ίδια ώρα δεν θα αφήσω να βαραίνει η ευθύνη την ελληνοκυπριακή πλευρά».


«Ήταν ξεκάθαρη η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν», σημείωσε. Όπως εξήγησε, θα συζητούντο τα τρία κριτήρια: το εδαφικό ποσοστό, η επιστροφή προσφύγων και οι ακτογραμμές. Στις διαπραγματεύσεις της πρώτης φάσης επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μεταξύ 28,2 και 29,2%.


«Κατά τις διαπραγματεύσεις και προς απόδειξη της πολιτικής μου βούλησης, αποδέχθηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση, για να οριστικοποιήσουμε την τελική ρύθμιση», είπε και πρόσθεσε ότι εξέφρασε την ετοιμότητα να εξετάσει ειδικές ρυθμίσεις για τους Τουρκοκύπριους.


Εν συνεχεία, ακολούθησε διαβούλευση για τα άλλα δυο κριτήρια, με τον κ. Αναστασιάδη να κάνει λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις αρχικά, σε ό,τι αφορά την ακτογραμμή. Ενημέρωσε επίσης ότι στο Μον Πελεράν έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τον αριθμό προσφύγων. Ο κ. Αναστασιάδης κατήγγειλε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν, σε αντίθεση με όσα είχαν συμφωνηθεί, οι Ελληνοκύπριοι που θα επέστρεφαν να μην ξεπερνούσαν τις 55.000 – 65.000, αντί των 78.000 – 92.000.ΟΗΕ: Ολοκληρώστε τη συμφωνία


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ ενώ είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.


Ο ΓΓ του ΟΗΕ, με γραπτή δήλωση του, καλεί τους δύο ηγέτες της Κύπρου «να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν». Ο κ. Μπαν Κι Μουν προέτρεψε τα μέρη να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών και τους υπενθυμίζει ότι προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα όταν πλησιάζει η τελική φάση διαπραγματευτικής διαδικασίας. Έκκληση για στήριξη των δύο ηγετών απηύθυνε και προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία.


Η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά είναι η κυριότερη αιτία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας που μετέδωσε το tvxs.gr. O Έλληνας υπουργός φέρεται να παρενέβη στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τις διεθνείς εγγυήσεις και την ημερομηνία αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, πριν την διεθνή Διάσκεψη που θα επικύρωνε την λύση του προβλήματος.


Με βάση τα όσα είχαν εκείνη τη στιγμή συμφωνηθεί, σε πολύ γενικές γραμμές, η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής θα γινόταν σταδιακά και μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Στην προαναφερθείσα φόρμουλα  παρουσιάζεται να είχε συμφωνήσει αρχικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός που στη συνέχεια εμφανίστηκε να επηρεάζεται από τις θέσεις του κ. Κοτζιά.


Σύμφωνα με τις πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το tvxs.gr, ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, αναφέροντας ότι δεν δέχεται την παραπάνω φόρμουλα όπως και για τις διεθνείς εγγυήσεις, για τις οποίες σχεδιαζόταν μεταβατική ρύθμιση ώστε να διασκεδαστούν πιθανές αντιδράσεις στην Τουρκία καθώς και οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων ότι θα "καπελωθούν" από την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία στο νησί. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, και ανεξάρτητα από την τελική στάση του Αλέξη Τσίπρα, θα υποβάλει την παραίτησή του καλώντας μάλιστα δημοσίως τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο να κάνει το ίδιο.


Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία διατύπωσαν τον φόβο τους, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τους Ελληνοκύπριους εθνικιστές που τάσσονται κατά της συμφωνίας, ενόψει μάλιστα του δημοψηφίσματος που θα κληθεί να την επικυρώσει.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως πελαγοδρομούσε μεταξύ των όσων προωθούσε ο Κύπριος Πρόεδρος και των όσων ανέτρεπε ο δικός του υπουργός των Εξωτερικών. Έτσι, αν και ο Τσίπρας συμφώνησε με τον Αναστασιάδη, δεν έδειξε διατεθειμένος να τιθασεύσει τον υπουργό του. Γι’ αυτό και όταν πλέον αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες της πολυμερούς Διάσκεψης (21-22 Δεκεμβρίου), το σκηνικό είχε ανατραπεί. Δεν είναι τυχαίο που ο Ερντογάν δεν έκλεινε συνάντηση με τον Τσίπρα καλώντας τον να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα του Μοντ Πελεράν».


Η στάση της Ελλάδας


Το ρεπορτάζ του tvxs.gr επιβεβαιώνει και η κυπριακή εφημερίδα, η οποία γράφει ότι τελικά η στάση της Αθήνας και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά δεν αποδείχτηκε «καθόλου βοηθητική». «Οι συχνές δηλώσεις του κ. Κοτζιά και ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο έπαιρνε θέση στο θέμα των εγγυήσεων, ήταν και ο λόγος που ακυρώθηκε συνάντηση που θα είχε πριν την πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η δε επιμονή του να αναζητηθεί η χρυσή τομή με την Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν πάνε τα πράγματα στην πολυμερή, εξόργισε την Άγκυρα και προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν. Έγινε λόγος για κοροϊδία από μέρους Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι υποδείκνυαν ότι δεν είναι δυνατό να συγκαλείς Διάσκεψη για ένα θέμα που θέλεις να το λύσεις εκ των προτέρων», σημειώνεται σε δημοσίευμα της.


Η ρητή θέση του υπουργού Εξωτερικών αποτυπώνεται και σε non paper που έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας ο Νίκος Κοτζιάς – ένα non paper, στο οποίο μάλιστα υπήρχε και σαφής προειδοποίηση προς τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε: «Η ελληνική κυβέρνηση», αναφερόταν στο non paper, «κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Άιντε συμπεριλαμβανομένου».


Το non paper εστάλη λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά δυόμιση ώρες αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το απέσυρε ως «άκυρο».


Μια δευτερεύουσα αιτία του αδιεξόδου


Με βάση τις πηγές του tvxs.gr, η αλλαγή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό, που στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας παρουσιάστηκε διατεθειμένη να παραδώσει λιγότερα εδάφη από όσα είχαν αρχικώς – επίσης σε πολύ γενικές γραμμές – συμφωνηθεί, δεν αποτελεί παρά τη δευτερεύουσα αιτία του αδιεξόδου. Οι διαφορές για το εδαφικό καθώς και τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν θα μπορούσαν τελικώς να διευθετηθούν, αν δεν είχε υπάρξει η παρέμβαση του κ. Κοτζιά. Μετά από την τελευταία, η ελληνοκυπριακή ηγεσία ζήτησε το πρόβλημα να παραπεμφθεί σε συνάντηση κορυφής Τσίπρα – Ερντογάν, ώστε να μην χρεωθεί η ίδια το οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.


Όπως σημειώνει ο «Πολίτης», από την πλευρά του: «Το ελληνικό ΥΠΕΞ για πρώτη φορά ανακατεύεται σε αυτό τον βαθμό σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, ανατρέποντας το μέχρι τώρα δόγμα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».


Η απάντηση του ΥΠΕΞ


Το tvxs.gr επικοινώνησε με συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, οι οποίοι επεσήμαναν ότι ο υπουργός δεν εξέφρασε τίποτα άλλο παρά την εθνική θέση, η οποία λέει ότι πριν από την υιοθέτηση οποιαδήποτε συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την ημερομηνία αποχώρησης από την Κύπρο των τουρκικών στρατευμάτων. Εν αντιθέσει με την Τουρκία που ζητά το θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης αφού πρώτα συμφωνηθεί η επίλυση του Κυπριακού.


Σε ό,τι αφορά το non paper, τόνιζαν ότι αυτό δεν αποσύρθηκε ποτέ, ενώ αναφορικά με το έγγραφο Κοτζιά για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια έλεγαν ότι αυτό ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης το έχει επαινέσει δημοσίως.


Οι ίδιοι συνεργάτες έκαναν λόγο για προσωπική στοχοποίηση του κ. Κοτζιά, σχετικά με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για τη στάση του.


Στο ερώτημα αν ο υπουργός έχει απειλήσει με παραίτηση, η απάντηση ήταν: «Δεν το γνωρίζω».


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του tvxs.gr, προχώρησε σε διάψευση, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησής του.


«Σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνω τη χάρη κανενός να παραιτηθώ», ανέφερε και έκανε λόγο για «γελοιότητες» και για «σχεδιασμένη σκοτεινή επίθεση εναντίον του».


«Λύση για τον κυπριακό λαό, όχι για γεωστρατηγικά συμφέροντα»


«Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς προσερχόμενος σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», της οποίας είναι Πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη.


Ερωτηθείς για τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.


Απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν, διερωτήθηκε μήπως επιθυμεί να επιστρέψουμε στη Συνθήκη των Σεβρών. Παράλληλα, κατά την ομιλία του, ο κ. Κοτζιάς παρατήρησε ότι πολλές πλευρές της Συνθήκης της Λωζάνης δεν έχουν εφαρμοστεί από την Τουρκία.


 


Πηγή: tvxs.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X