Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Είμαι 17 ετών και υποφέρω από ουρολοιμώξεις. Τι μπορώ να κάνω;
Είμαι 17 ετών και υποφέρω από ουρολοιμώξεις. Τι μπορώ να κάνω; thumbnail

Η ΜΑΙΡΗ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Είμαι 17 ετών και υποφέρω από ουρολοιμώξεις. Τι μπορώ να κάνω;

Αναγνώστρια μας ρωτά: Γειά σας Είμαι 17 ετών και εδώ και τρεις μήνες παθαίνω ουρολοιμωξεις έχω πάρει 3 αντιβιωσεις μέσα σε 3 μήνες και πάλι δεν μου περνάει ο πόνος είναι ανυποφορος και βγάζω και λίγο αίμα κατά την ούρηση. Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα μου;


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν μία αρκετά συχνή κλινική πάθηση που απασχολεί πολλές γυναίκες, όμως ενώ η αντιμετώπισή τους γενικά είναι απλή, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει δύσκολη και επίμονη. 


Καταρχήν είναι απαραίτητο να γίνει σωστή διάγνωση, δηλαδή να γνωρίζουμε ότι όντως πρόκειται για ουρολοίμωξη επιβεβαιωμένη με γενική εξέταση ούρων, να εντοπιστεί ποιο ακριβώς μικρόβιο προκαλεί την ουρολοίμωξη (καλλιέργεια ούρων), και να εξακριβωθεί σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητο το μικρόβιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη (αντιβιόγραμμα), ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία και για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.


Επίσης εάν οι ουρολοιμώξεις είναι επίμονες ή επαναλαμβανόμενες, θα πρέπει να εξακριβώσουμε αν σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. σεξουαλικές επαφές) και να συζητηθούν με τη γυναίκα χρήσιμοι καθημερινοί κανόνες υγιεινής. Από το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση θα φανεί αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για ουρολοιμώξεις και ανάλογα θα κρίνει ο ιατρός σας αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα νεφρών/ουροδόχου κύστεως κλπ). Αν όντως υπάρχει αυτή η κατάσταση που χαρακτηρίζουμε ως επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, χρειάζεται μία συστηματική προσέγγιση από τον γιατρό και λεπτομερής κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος της γυναίκας.


Σε γενικές γραμμές για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων συστήνουμε στις γυναίκες να καταναλώνουν άφθονη ποσότητα νερού, να αδειάζουν συχνά και επαρκώς την κύστη τους, ενώ και ό χυμός cranberry φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων – κυκλοφορούν και σε μορφή χαπιών στο εμπόριο, ενώ θετικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και τα λεγόμενα προβιοτικά.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X