«Αδειάζουν» οι φυλακές ουσιοεξαρτημένους κρατούμενους

Σε μερική αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων θα οδηγήσει ο νέος νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών (Ν 4139/2013) που ψηφίστηκε το Μάρτιο και αντιμετωπίζεται θετικά από νομικούς και εκπρόσωπους θεραπευτικών κοινοτήτων.

Οι νέες ρυθμίσεις του σχετικού νόμου θα συζητηθούν στο συνέδριο που αρχίζει σήμερα στο αμφιθέατρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διοργανώνει ο Τομέας ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης.

“Πρόκειται για έναν, σαφώς πιο ευνοϊκό νόμο για τους χρήστες ουσιών που έχει την λογική του εξορθολογισμού των ποινών, οδηγώντας έτσι σε μερική αποσυμφόρηση των φυλακών” σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός βοηθός διευθυντή του ΚΕ.Θ.Ε.Α.,Φαίδων Καλοτεράκης ο οποίος, στην ημερίδα, θα παρουσιάσει το θεραπευτικό πρόγραμμα.

“Ο προηγούμενος νόμος τιμωρούσε πολλούς “φτωχοδιάβολους”, χρήστες δηλαδή που συλλαμβάνονταν με μικροποσότητες και φυλακίζονταν για μεγάλο διάστημα. Τώρα όμως υπάρχουν αυστηρότερες διατάξεις για τους εμπόρους και υπάρχει μια κατεύθυνση προς την θεραπεία των χρηστών” συμπληρώνει. Ωστόσο, αν και ο νέος νόμος “επενδύει” στην απεξάρτηση, εντούτοις, όπως επισημαίνει ο κ.Καλοτεράκης, τα θεραπευτικά προγράμματα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και “κουτσουρεμένα” κονδύλια.

“Είναι ενδεικτικό ότι στο ΚΕ.Θ.Ε.Α., έχει να γίνει πρόσληψη από το 2006 ενώ μέχρι τώρα έχουν φύγει, είτε με παραίτηση είτε με συνταξιοδότηση, 70 υπάλληλοι” αναφέρει, προσθέτοντας ότι επειδή η πιστοποίηση των χρηστών αλλάζει με τον νέο νόμο, τα θεραπευτικά κέντρα θα δέχονται ακόμη περισσότερα άτομα.

“Παλαιότερα η πιστοποίηση γινόταν με ένα ερωτηματολόγιο που οι έμποροι ναρκωτικών το είχαν απομνημονεύσει και το συμπλήρωναν προκειμένου να πέσουν “στα μαλακά” ως χρήστες” εξηγεί.

Θετικά πάντως σχολιάζει τον νέο νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών και ο πρόεδρος του Δ.Σ.Ρ., Γιώργος Κυμπαρίδης ο οποίος, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο συνέδριο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται “για ένα σημαντικό βήμα μπροστά αφού ο συγκεκριμένος νόμος δεν χρησιμοποιεί ως μέσο αντιμετώπισης την καταστολή αλλά ωθεί στη θεραπεία”.

“Είναι ευνοϊκότερος απέναντι στους συλληφθέντες χρήστες για τους οποίους μάλιστα υπάρχει και πρόνοια για την μη εγγραφή της παρανομίας στα ποινικά τους μητρώα. Μιλάμε για λύσεις που δεν στρέφονται μόνο πλέον στην καταστολή αλλά στη θεραπεία” τονίζει.

Μια πτέρυγα απεξάρτησης χωρίς… ρεύμα

Και ενώ ο νέος νόμος αντιμετωπίζεται από όλους θετικά, μια πτέρυγα στις φυλακές Διαβατών που θα εξυπηρετούσε στην απεξάρτηση των κρατουμένων, παραμένει κλειστή λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Σύμφωνα με τον κ.Καλοτεράκη, πρόκειται για ένα χώρο όπου θα μένουν 85 κρατούμενοι- χρήστες ουσιών οι οποίοι θα παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές.

“Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει αυτή η μοναδική, στην Ελλάδα, μονάδα, είναι η αδειοδότηση για την παροχή ρεύματος που ακόμα παραμένει “στον αέρα” λέει χαρακτηριστικά. Στη μονάδα οι κρατούμενοι θα μένουν σε τρίκλινα κελιά και θα παρακολουθούνται από ειδικούς, για το πρόγραμμα απεξάρτησης, σε 24ωρη βάση.

Σχετικά άρθρα