Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αποτεφρώθηκε η σορός του Φιντέλ Κάστρο
Αποτεφρώθηκε η σορός του Φιντέλ Κάστρο  thumbnail

Αποτεφρώθηκε η σορός του Φιντέλ Κάστρο

Αποτεφρώθηκε τις πρώτες ώρες του Σαββάτου η σορός του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, «σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο σύντροφος Φιντέλ». Ο Κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης ανήκει πλέον στην ιστορία.


Η σορός του αποτεφρώθηκε σε μια ιδιωτική τελετή και ο λαός της Κούβας έχει μερικές μέρες μπροστά του για να τον πενθήσει και να τον αποχαιρετήσει.Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εθνικού πένθους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη το απόγευμα οι πολίτες της Κούβας θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη τους στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.


Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου η τέφρα του θα μεταφερθεί από την Αβάνα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας ολόκληρο το νησί της Κούβας σε ανάμνηση της νικηφόρου πορείας του 1959.


Εκεί θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, όπου θα τελεστεί ταφή στο κοιμητήριο της Αγίας Ιφιγένειας. Στο ίδιο κοιμητήριο έχει ταφεί και ο Χοσέ Μαρτί.Την ιστορική ανακοίνωση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο έκανε ο Πρόεδρος της Κούβας και αδερφός του, Ραούλ, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006. «Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ της Παρασκευής», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.


Το σύντομο διάγγελμα του Προέδρου κατέληξε με το: "Hasta la victoria siempre!" ("Μέχρι τη νίκη") τη γνωστή φράση-ορόσημο του κομαντάντε.


Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας το Σάββατο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, στο πλαίσιο του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην χώρα και θα διαρκέσει 9 ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Κούβας για γενιές ολόκληρες.Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα ακυρώθηκαν. Η σορός του Κάστρο θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα «διασχίσουν» όλη την χώρα έως την κηδεία του την 4η Δεκεμβρίου.


Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί με επίκεντρο την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και στην πόλη Σαντιάγο στη νότια Κούβα προς τιμήν του εκλιπόντος ηγέτη που απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.


Στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σπούδασε ο Κάστρο, οι φοιτητές κρατούσαν τεράστιες σημαίες της Κούβας και φώναζαν «Ζήτω ο Φιντέλ και Ζήτω ο Ραούλ».

Στη συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο, ένας επικεφαλής μιας φοιτητικής ένωσης ανέφερε απευθυνόμενος στο πλήθος «ο Φιντέλ δεν είναι νεκρός διότι οι πολίτες είναι ο Φιντέλ. Εγώ είμαι ο Φιντέλ». Το σύνθημα σύντομα άρχισαν να το επαναλαμβάνουν ρυθμικά όλοι.


Βρισκόμαστε εδώ για όλα όσα έκανε ο Φιντέλ μετά τον θρίαμβο της επανάστασης, δήλωσε ο Ραούλ Αλεχάντρο Παλμέρος, ένας άλλος φοιτητής.


Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι και άλλες φοιτητικές οργανώσεις και η ομοσπονδία γυναικών οργάνωσαν μικρότερες συγκεντρώσεις ως φόρο τιμής για τον Φιντέλ Κάστρο.Ποιος ήταν ο Φιντέλ Κάστρο


Γιος ενός γαιοκτήμονα ισπανικής καταγωγής, ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στην πόλη Μπιράν της επαρχίας Οριέντε (ανατολικά). Φοίτησε σε σχολείο των Ιησουιτών και έλαβε το πτυχίο της Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας.


Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Φουλχένσιο Μπατίστα το 1952, οργανώνει τον ένοπλο αγώνα μαζί με τον αδερφό του Ραούλ. Στις 26 Ιουλίου 1953, επιχειρεί να επιτεθεί στον στρατώνα Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούβα (ανατολικά) αλλά αποτυγχάνει. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών. Αμνηστεύεται και αποφυλακίζεται δύο χρόνια αργότερα.


Εξόριστος στο Μεξικό, αποβιβάζεται μαζί με 81 άνδρες – μεταξύ των οποίων ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα – τον Δεκέμβριο του 1959 στη νότια ακτή της χώρας. Η αποστολή αποδεκατίζεται. Καταφεύγει με μια χούφτα αντάρτες στους λόφους της Σιέρα Μαέστρα, καταφέρνει να αναδιοργανωθεί και να πάρει τον έλεγχο ενός τμήματος της επαρχίας Οριέντε.Τον Αύγουστο του 1958 ξεκινά μια μεγάλη επίθεση η οποία θα καταλήξει στην κατάρρευση του καθεστώτος του Μπατίστα την 1η Ιανουαρίου 1959. Στις 8 Ιανουαρίου, περιβαλλόμενος από τους «barbudos» του – τον αδερφό του Ραούλ, τον «Τσε» Γκεβάρα, τον χαρισματικό Καμίλο Σιενφουέγος – ο Φιντέλ Κάστρο εισέρχεται θριαμβευτικά στην Αβάνα.


Πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 1959, συγκεντρώνει σύντομα όλες τις εξουσίες προτού ιδρύσει το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας το 1965, μοναδικό κόμμα μέχρι σήμερα. Παραχώρησε το αξίωμα του πρώτου Γραμματέα του κόμματος στον αδερφό του Ραούλ τον Απρίλιο του 2011.


Το 1961 ανακηρύσσει «τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα» της επανάστασης κατά την απόπειρα εισβολής εξόριστων Κουβανών, που υποστηρίζονται από τη CIA, στον Κόλπο των Χοίρων.Οι Αμερικανοί, που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να επιβάλουν εμπάργκο στο νησί, δεν του συγχώρεσαν ποτέ ότι οδήγησε τον κόσμο το 1962 στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, επιτρέποντας στους Σοβιετικούς να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα σε απόσταση μικρότερη των 200 χλμ. από τις αμερικανικές ακτές.


Παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, που του στέρησε έναν οικονομικό υποστηρικτή και έναν απαράμιλλο σύμμαχο, κατάφερε να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας του, συνεχίζοντας να σηκώνει κεφάλι στην Ουάσινγκτον και αρνούμενος κάθε χαλάρωση του καθεστώτος του.


Στις 31 Ιουλίου του 2006, αναγκάστηκε, έπειτα από σοβαρή εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, να παραδώσει την εξουσία στον αδερφό του Ραούλ, τον ακατάλυτο υπουργό Άμυνας και δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, στην αρχή προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά τον Φεβρουάριο του 2008.Συλλυπητήρια του Πρ. Παυλόπουλου για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο


Τη λύπη του για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κούβας Ραούλ Κάστρο. «Mε μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Fidel Castro Ruz, ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και διακεκριμένης προσωπικότητας του εικοστού αιώνα, της οποίας η επιρροή υπήρξε αισθητή για δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμα και συμπληρώνει: «Εξ ονόματος του ελληνικού λαού και εμού προσωπικώς εκφράζω σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, αλλά και στον κουβανικό λαό βαθύτατα συλλυπητήρια».


Αλ. Τσίπρας: Αντίο κομαντάτε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών


Με μια διπλή ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό σε Twitter και Facebook, αποχαιρετά τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Στο Τwitter έγραψε: «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών» και παραθέτει το post του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση, «Η ιστορία τον δικαίωσε» και μια κατακόκκινη αφίσα, στην οποία δεσπόζει ο εκλιπών.


Στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αναλυτικότερα έγραψε:


«Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, έγραφε η συγχαρητήρια επιστολή που είχα δεχθεί από τον ιστορικό ηγέτη της παγκόσμιας αριστεράς, τον Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του, ενώ έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική. Η γενιά που φεύγει μας κληροδοτεί μια τεράστια ιστορική, συμβολική και πολιτική παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνθήκες εξόχως δύσκολες, με την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει επέλθει, αλλά το όραμα του σοσιαλισμού να μην έχει βρει ακόμη την νέα άρθρωσή του. Γι’ αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση. Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών!».Ο Ν. Βούτσης για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο


«Ο Φιντέλ Κάστρο σφράγισε την παγκόσμια ιστορία με τους αγώνες του για την ελευθερία και ανεξαρτησία του λαού της Κούβας. Έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική. Θερμά συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό της Κούβας», σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε δηλώσή του για τον θάνατο του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας.


Κυρ. Μητσοτάκης: ιστορική προσωπικότητα ο Φιντέλ Κάστρο


Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε αναμφίβολα μια ιστορική προσωπικότητα, σύμβολο της κουβανέζικης επανάστασης και μιας εποχής σκληρών διεθνών αντιπαραθέσεων που ανήκει πια στο παρελθόν, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.


Το υπ. Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τον λαό της Κούβας


Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο, μιας εμβληματικής, όπως αναφέρει, μορφής της διεθνούς πολιτικής και ενός σταθερού, πιστού φίλου της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Φιντέλ Κάστρο θα μείνει στην ιστορία για τον ασυμβίβαστο και θαρραλέο αγώνα του, σημείο αναφοράς κάθε απελευθερωτικού και κοινωνικού κινήματος, καταλήγει.ΚΚΕ: Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη


Η ΚΕ του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, αποχαιρετά μια θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.


Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την ΚΕ του ΚΚ Κούβας και σε όλο τον κουβανικό λαό, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.


Ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο


Σε μια φράση του ποιητή και μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, ανέτρεξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Έγραψε στο Twitter: Μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δε θα τελειώσει, όταν ο ηγέτης της αναλάβει την εξουσία.


Φώφη Γεννηματά: σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή


Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο, αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τον Φιντέλ Κάστρο, και προσθέτει ότι η ιστορία σίγουρα δεν μπορεί να τον προσπεράσει. Θα τον κρίνει μακριά από εξιδανικεύσεις και αφορισμούς.Δηλώσεις ξένων ηγετών


Αυτή την ώρα της απώλειας του Φιντέλ Κάστρο, τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Κούβας, δήλωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει την επιρροή του Κάστρο, ενώ δουλέψαμε σκληρά για ν’ αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας, τόνισε ο ίδιος. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπάμα συλλυπήθηκε επίσης την οικογένεια του Κάστρο σημειώνοντας ότι οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με τον λαό της Κούβας.


Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.


Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: ο Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός. Αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς ένα μέλλον στο οποίο, ο θαυμάσιος λαός της Κούβας, θα ζήσει τελικά στην ελευθερία, που πλουσιοπάροχα του αξίζει. Πρόσθεσε επίσης ότι η διακυβέρνηση των ΗΠΑ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κούβας, θ’ αρχίσει τελικά το ταξίδι του στην ευημερία και την ελευθερία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δει σύντομα, μία ελεύθερη Κούβα.


Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς παρατήρησε ότι μια νέα ελπίδα χαράζει για την Κούβα μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.


Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι δεσμοί της οικογένειας του οποίου με τον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο κρατάνε δεκαετίες, εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό ενός σπάνιου ηγέτη, ωστόσο επικρίθηκε στις ΗΠΑ και στη χώρα του για τον θερμό τόνο του μηνύματός του. Παρότι (ήταν) αμφιλεγόμενη μορφή, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι του τού αναγνώριζαν ότι ήταν αφοσιωμένος κι αγαπούσε τον λαό της Κούβας, που έτρεφε μια βαθιά και διαρκή στοργή για τον κομαντάντε, ανέφερε ο Τριντό στο μήνυμά του.


Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο ως «ένα μεγάλο φίλο του Μεξικού,» ενώ ο Πρόεδρος του Ισημερινού, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, τον χαρακτήρισε έναν «αιώνιο σύντροφο».Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο στο μαυσωλείο του Ούγο Τσάβες και κάλεσε όλους τους επαναστάτες του κόσμου (…) να συνεχίσουν την κληρονομιά του Κάστρο. Ο Μαδούρο επίσης κήρυξε τριήμερο πένθος στη Βενεζουέλα για τον θάνατο του Κάστρο.Ο πρώην σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε: «Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις πάνω του» σύμφωνα με το BBC.


Ο Ντιέγκο Μαραντόνα θρηνεί τον θάνατο του «δεύτερου πατέρα του», του Φιντέλ Κάστρο.


Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1987, έναν χρόνο αφότου ο Μαραντόνα συνέβαλε ώστε η εθνική ομάδα της πατρίδας του, της Αργεντινής, να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, και τέσσερα χρόνια πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, που θα σηματοδοτούσε μια περίοδο ακόμη μεγαλύτερων οικονομικών δυσχερειών για την Κούβα.


Μία για πολλούς απροσδόκητη φιλία ρίζωσε ανάμεσα στον συχνά αναιδή κι αλλόκοτο ποδοσφαιριστή και τον διαβασμένο επαναστάτη, η οποία βάθυνε στις αρχές του αιώνα, όταν ο Μαραντόνα πέρασε τέσσερα χρόνια στην Αβάνα στην προσπάθειά του να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά.


Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Κούβα συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ τόνισε την ιστορική σημασία της επαναστατικής δράσης του Φιντέλ Κάστρο.


Λυπηρή είδηση είναι ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσφέροντας τις προσευχές του για την ανάπαυση της ψυχής του ιστορικού ηγέτη της Κούβας.Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους του Μαϊάμι για τον θάνατο του Κάστρο


Η είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο έβγαλε στους δρόμους του Μαϊάμι τους Κουβανούς που ζουν εκεί. Η Χουανίτα Κάστρο – αδερφή του πατέρα της επανάστασης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, η οποία ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από τη δεκαετία του ’60, ξεκαθάρισε το Σάββατο ότι δεν θα πάει στην κηδεία του αδερφού της.


«Λόγω των νοσηρών φημών κατά τις οποίες θα πάω στην Κούβα για την κηδεία, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ουδέποτε επέστρεψα στη νήσο, ούτε σχεδιάζω να το κάνω», ανέφερε η Κάστρο σε μια γραπτή δήλωσή της που δημοσίευσε η εφημερίδα Nuevo Herald και πρόσθεσε «Δεν χαίρομαι για τον θάνατο κανενός ανθρώπου, πολύ λιγότερο όταν πρόκειται για κάποιον που έχει το αίμα μου και το επώνυμό μου. Ούσα αδερφή του Φιντέλ, βιώνω αυτές τις στιγμές την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν αίμα μου». 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, ert.gr, koutipandoras.gr, tvxs.gr / φωτο: theguardian.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X