Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στουρνάρας: ο μεγαλύτερος φόβος μου
Στουρνάρας: ο μεγαλύτερος φόβος μου  thumbnail

Στουρνάρας: ο μεγαλύτερος φόβος μου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται και πάλι να στηρίξει τη συνοχή της Ευρωζώνης εάν χρειαστεί, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που δημοσίευσε σήμερα Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg.


«Οι ανεξάρτητες Κεντρικές Τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές στην πολιτική σφαίρα», σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Εάν υπάρχει περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμα ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας», πρόσθεσε.


«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης ίσως είναι διαφορετικός. Εάν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ενισχυθούν, αυτό θα είναι επικίνδυνο. Θα οδηγήσει κατ' ελάχιστον σε προστατευτισμό. Και δεν θέλω ούτε να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να ήταν το χειρότερο σενάριο.»


Για κάποιους αξιωματούχους, αυτό ίσως αποτελέσει επιχείρημα για να διατηρήσει η ΕΚΤ για μεγαλύτερο διάστημα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, επισημαίνει το Bloomberg. «Νομίζω ότι αυτού του είδους η νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί. Το κατά πόσο θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για μια συγκεκριμένη περίοδο ή με βραδύτερο ρυθμό για μεγαλύτερη περίοδο μένει να αποφασιστεί. Υποψιάζομαι ότι θα υπάρχει ένας αριθμός επιλογών στο τραπέζι όταν συναντηθούμε.» εκτίμησε ο Γ. Στουρνάρας.


Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει αποδειχθεί ανθεκτική στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit. Αυτό ίσως αποτελέσει ένδειξη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε τουλάχιστον να συζητήσει πότε να αρχίσει να περιστέλει τις αγορές ομολόγων, επισημαίνει το Bloomberg. Ωστόσο, ο Γ. Στουρνάρας συνέστησε στη συνέντευξή του ότι ακόμα και η λέξη σταδιακή "κατάργηση" (tapering) πρέπει να αποφεύγεται.


«Είναι μια επικίνδυνη λέξη τώρα, διότι μπορεί να προκαλέσει σοκ σε μια περίοδο κατά την οποία θα μπορούσαν ήδη να υπάρχουν πολλά άλλα σοκ. Δεν είμαστε καθόλου σε αυτό το σημείο. Καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ίσως βρεθούμε σε αυτό το σημείο ενδεχομένως σε ένα χρόνο από τώρα. Αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να αρχίσει να έχει αυτό αντίκτυπο από τώρα.» κατέληξε ο Γ. Στουρνάρας.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X