Η τρόικα πιέζει για αύξηση απολύσεων

Αλλαγές στο νόμο 1387/83 για τα όρια των ομαδικών απολύσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση με “συνταγή” από την τρόικα και ήδη το υπουργείο Εργασίας μελετά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αναζητώντας τη χρυσή τομή για την άρση των περιορισμών, που αν και μέχρι τώρα τις απαγορεύουν στην πράξη δεν αναστέλλουν τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων όταν κλείνουν, αλλάζουν χέρια ή αναδιαρθρώνονται οι επιχειρήσεις.

Αυτό που εξετάζεται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είναι να αυξηθούν τα όρια των απολύσεων, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν ανάγκες αναδιάρθρωσης, να υπερβαίνουν τον αριθμό που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να εμπίπτουν στην απαγόρευση περί ομαδικών απολύσεων. Για παράδειγμα, το όριο του 5% των απολύσεων που έχουν δικαίωμα να κάνουν κάθε μήνα, να διπλασιαστεί στο 10% και πάνω από 50 άτομα για “ειδικές περιπτώσεις”.

Το δεύτερο σενάριο είναι να τροποποιηθεί ο νόμος 1387/83 στο σκέλος που προβλέπει ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων (δηλαδή των απολύσεων πάνω από το όριο που μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση) θα μπορεί να αποφασίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο, και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους, τη μέριμνα για ένα τμήμα του προσωπικού ανάλογα με το σχέδιο που υποβάλλει η κάθε επιχείρηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα θέμα αλλαγών στο κομμάτι των απολύσεων τέθηκε μάλιστα με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο από το ΔΝΤ σε μια από τις συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας στυα τέλη Απριλίου. Λίγες ώρες πριν αποχωρήσει το κλιμάκιο της τρόικας, έχοντας εγκρίνει τη δόση του Μαΐου, το ΔΝΤ πήγε μόνο του στο υπουργείο Εργασίας και είδει διερευνητικής ερώτησης, ζήτησε να πληροφορηθεί αν “είναι επαρκείς οι αλλαγές που έχουν γίνει στο καθεστώς αποζημιώσεων απόλυσης

Σχετικά άρθρα