Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS-ομοφοβική παρέμβαση Κατσίκη στη Βουλή
Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS-ομοφοβική παρέμβαση Κατσίκη στη Βουλή  thumbnail

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS-ομοφοβική παρέμβαση Κατσίκη στη Βουλή

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Ο ιός του AIDS που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου.


Δεν εφησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το AIDS, παρά τις ενδείξεις για μείωση των νέων διαγνώσεων του ιού HIV


Σημάδια υποχώρησης του αριθμού των νέων διαγνώσεων του ιού HIV, κυρίως ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσίων, δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση εφησυχασμό για την επιδημία της HIV λοίμωξης στη χώρα μας, επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS.


Μιλώντας στο praktoreio-ygeias.gr, εξηγεί ότι στη χώρα μας, μετά τη μεγάλη επιδημία της HIV λοίμωξης που καταγράφηκε στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών την περίοδο 2011-2013, κατά τα τελευταία έτη σημειώθηκε μείωση των νέων διαγνώσεων στη συγκεκριμένη ομάδα.


«Ειδικότερα, το πρώτο δεκάμηνο του 2016 παρατηρήσαμε μία σημαντική ελάττωση των νέων περιστατικών, τα οποία είναι χαμηλότερα ακόμα και από τα προ της επιδημίας επίπεδα. Η συγκεκριμένη πτώση θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι, πλέον η έναρξη αντιρετροϊκής αγωγής πραγματοποιείται έγκαιρα, αμέσως μετά τη διάγνωση της HIV λοίμωξης, οδηγώντας έτσι σε μείωση του HIV ιικού φορτίου και σε ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού».


Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τον τελευταίο χρόνο συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των δομών που διενεργούν δωρεάν έλεγχο για την HIV λοίμωξη, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ που συμπληρώνει ότι υπάρχουν και τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση των εργαστηρίων, που πραγματοποιούν τον επιβεβαιωτικό έλεγχο, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί.


Αυτοί οι παράγοντες ίσως έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά στη διάγνωση των νέων περιστατικών σύμφωνα με τον Θ. Ρόζενμπεργκ, ο οποίος καταλήγει: «σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη πτώση των νέων HIV διαγνώσεων το πρώτο δεκάμηνο του 2016, θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, καθώς η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας».


Εντωμεταξύ, σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση στην εργασία, καθώς η αντίθεση των ΑΝ.ΕΛ. σε άρθρα του ν/σ που αφορά την προστασία από διακρίσεις σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα χαρακτηριστικά φύλου και της ταυτότητας φύλου καθώς κι η ομοφοβική παρέμβαση του εισηγητή τους, Κ. Κατσίκη, τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση.


ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι κι ανεξάρτητοι βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για τα επίμαχα άρθρα ώστε να αποτυπωθεί η διαφοροποίηση των ΑΝ.ΕΛ.


Ο Κ. Κατσίκης υποστήριξε, όπως και στην αντίστοιχη συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, ότι οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγουν τον δρόμο για απόδοση στα ομόφυλα ζευγάρια ίσων δικαιωμάτων με τα ετερόφυλα, μεταξύ των οποίων και του δικαιώματος στην τεκνοθεσία.


Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι η διαφωνία των ΑΝ.ΕΛ. δεν αφορά γενικά το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά ειδικά το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο Κ. Κατσίκης προκάλεσε αντιδράσεις όταν αναρωτήθηκε αν μπορεί ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός κι αν μπορεί ένας ομοφυλόφιλος να κάνει babysitting.


Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. δέχτηκε έντονες επικρίσεις γι’ αυτή του την τοποθέτηση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και της Ένωσης Κεντρώων.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης, τόνισε από την πλευρά του ότι «προφανώς δεν επιλέγονται οι άνθρωποι για babysitter σε σχέση με την σεξουαλική τους ταυτότητα» και στηλίτευσε την νοοτροπία της «κλειστής κοινωνίας» και του «λευκού, θρησκευόμενου αρσενικού» που κανονικοποιεί το δικό του πρότυπο εκτιμώντας ότι αυτή η στάση οδηγεί στον «κύκλο του μίσους, του ρατσισμού και της δικαιολόγησης επιθέσεων κατά συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων». 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, avgi.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X