Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς ο πρώην Πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Α. Μαρτίνης
Ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς ο πρώην Πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Α. Μαρτίνης thumbnail

Ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς ο πρώην Πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Α. Μαρτίνης

Η κατηγορία σε βάρος του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος κρατείται στις φυλακές εδώ και έξι μήνες για άλλο σκέλος της υπόθεσης των οικονομικών πεπραγμένων του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, αφορά νοσηλείες είτε με μηδαμινές είτε χωρίς χρεώσεις, 50 προσώπων την περίοδο 2007-2010 μεταξύ των οποίων πολιτικοί, εκδότες, δημοσιογράφοι, υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη, γνωστοί καλλιτέχνες κλπ.


Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από έρευνα του Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος στο πόρισμά του αναφέρεται σε συνολικά 8.000 περιπτώσεις νοσηλειών για τις οποίες εντόπισε ισχυρά στοιχεία ότι έλαβαν παρανόμως εκπτώσεις. Από αυτές ο ανακριτής κ. Τσιρώνης συμπεριέλαβε στη δικογραφία τις επίμαχες 50, το κόστος των οποίων ήταν ιδιαίτερα υψηλό, με κατώτατο όριο κόστους τις 3.000 ευρώ.


Μεταξύ αυτών για τις οποίες ο κ. Μαρτίνης μετήχθη σε απολογία είναι οι νοσηλείες που παρασχέθηκαν από το Ερρίκος Ντυνάν σε τρεις πρώην Πρωθυπουργούς και πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους, δέκα πρώην υπουργούς και τις οικογένειές τους, τρεις εκδότες, δύο σκηνοθέτες, έναν πρώην Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς και έναν Εισαγγελέα ενόσω ήταν εν ενεργεία. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται επίσης η δωρεάν νοσηλεία και του ίδιου του κατηγορούμενου και της συζύγου του. Τα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με την κατηγορία, νοσηλεύθηκαν με έκπτωση ακόμη και 100% από το Ίδρυμα, κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό του αλλά μόνο για αναξιοπαθούντες. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι αυτή ασθενούς που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ αλλά τελικά χρεώθηκε με ποσό 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.


Μετά την απολογία του ο Ανδρέας Μαρτίνης κρίθηκε και πάλι κρατούμενος (ήδη είναι προφυλακισμένος) ενώ ο ίδιος στην απολογία του, που διήρκεσε τρεις περίπου ώρες αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως δεν υπήρξε δωρεάν νοσηλεία στις περιπτώσεις των 51 για τις οποίες κατηγορείται, αλλά εκπτώσεις στα νοσήλεια για δαπάνες πέραν εκείνων που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.


Όπως σημειώνει το kathimerini.gr, συνολικά οι περιπτώσεις καταβολής μειωμένων νοσηλείων ή δωρεάν νοσηλευτικής περίθαλψης στο Ερρίκος Ντυνάν, αρχικά προσμετρήθηκαν σε 8 χιλιάδες με την οικονομική δαπάνη να ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο για τους 51 κρίθηκε ποινικά διωκόμενος. 


Ο Ανδρέας Μαρτίνης μετά την απολογία του επιστρέφει στη φυλακή όπου κρατείται από τον περασμένο Μάιο μετά την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς για την υπόθεση δωροδοκίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ποσού 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, χρήματα που του καταλογίζεται πως έλαβε ως δώρο από την εταιρεία Hospitalia International για την επιλογή της, το 1998, σε προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το Ερρίκος Ντυνάν.


Ο κ. Μαρτίνης αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας πως το ποσό είναι νόμιμο, προερχόμενο από περιουσία της συζύγου του, επίσης κατηγορούμενης στην ίδια υπόθεση. Η κ. Μαρτίνη είχε αφεθεί ελεύθερη με χρηματική εγγύηση 600.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, kathimerini.gr 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X